BladyBlady Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam, Planuje zakupić rower służący mi w przemieszczaniu się do pracy i z pracy do domu. 20km dziennie w 95% po drogach asfaltowych. Raz na jakiś czas wyjadę z żoną do parku albo do lasu na jakieś utwardzone ścieżki. Wybór padł na rower Crosowy. Mam 202cm wzrostu i 100kg wagi. Mam na oku takie dwa rowerki: - Cube Curve link - Merida Crosswey 300-D link Co byście polecili?
seebcioo Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 w tych wymiarach to raczej na kołach 29" ale to już twoja decyzja i do ilu ten rower ?
Obes Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Jakośc/cena to chyba ten wypada najlepiej, równej klasy osprzęt Deore + amortyzator powietrzny : http://www.velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=599
rzezniol Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Seebcioo nie wiem czy wiesz ale koło roweru 29`er ma obręcz o tej samej srednicy co koło w rowerze typu cross ... w rowerach podaje sie rozmiar zewnętrzny koła ... W tym przypadku koła co do rozmiaru róznią sie zastosowana oponą. Oba zaproponowane rowery mają bardzo zblizoną specyfikacje ... moim zdaniem decyzja powinna zapaść na podstawie przymiarki Z informacji wyszperanych w necie Merida ma sporo dłuższą rure górną od tego Cube różnica jest na tyle istotna ze przymiarka powinna byc kluczowym kryterium wyboru miedzy tymi modelami. Pozdrawiam
BladyBlady Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Napisano 12 Kwietnia 2012 Byłem w sklepie rowerowy porównać te dwa rowerki i sprzedawca za proponował rower MERIDA CROSSWAY 500-D Link. Rower jest znacząco droższy, ale sprzedawca zapewnił, że technologicznie jest o jedną generację do przodu i będzie lepszą bazą do rozbudowy roweru w przyszłości (co kolwiek by to nie oznaczało). W moim przypadku przy jeździe po asfalcie 20km, ma sens inwestowanie w ten droższy rowerek? Obawiam się że nawet nie będę w stanie odczuć różnicy pomiędzy napędem z 27 biegami a napędem z 30 biegami.
Obes Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Niby przerzutki lepsze ale amortyzator gorszy niż powietrzny z A-gana Ritual, różnicy w zmianie biegów nie odczujesz, za to w pracy amortyzatora tak A różnicę w cenie odczujesz bardzo .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.