Skocz do zawartości

[1500-1800zł] Trekking - który lepszy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ten unibike z 2011 roku jest taki sam jak z 2012, a tanszy o 300 zł. Wydaje się bardzo dobrym wyborem za te 1500, ale nigdzie nie moge znalesc ramy 17" w takiej cenie. Czy ta 19 na pewno będzie za duża? Przeliczyłem własnie wg sposobu z forum i wychodzi mi 19" (77*0,63/2,54=19,09).

Niedaleko mnie jest sklep gdzie możemy obejrzeć te modele, dzisiaj planujemy pojechać i coś kupić. Może to glupie pytanie, ale po czym poznać, że rama w damskim rowerze jest za duża? Szczerze mówiąc to najchętniej kupilibyśmy tego unibike'a za 1500.

• Mod Team
Napisano

17" chyba będzie wygodniejsza.ale jest regulowany mostek więc można się pobawić z dopasowaniem nawet 19".

Rama może być za długa i pozycja przez to mniej komfortowa.

Napisano

Moim zdaniem powinieneś poważnie zainteresować się 19" Unibike Voyager z 2011.

Jak podaje jeden z lepszych producentów rowerów (http://www.cube.eu/pl/service/faq/faq-detail/article/how-do-i-determine-the-correct-frame-size/), przy wzroście 165-170 cm wstępnie rozmiar ramy roweru trekkingowego trzeba szukać w zakresie 50-52 cm. Pamiętaj, że rozmiarówkę trekkingów dobiera się trochę z górki tj. lepiej aby rama była troszkę za duży, niż za mała. Ale aby uwzględnić Twoje indywidualne preferencje, to trzeba koniecznie rower dosiąść i odbyć jazdę próbną.

Napisano

No własnie zamierzamy go obejrzeć dzisiaj, taki model jest tu w sklepie za 1600, ale też tylko 19. Pozostałe 2, które podałem są w rozmiarach 17 i 19, ale są droższe o 150 i 200 zl. Oferują podobny osprzęt, wiec fajnie gdyby ta 19 pasowała.

Tak więc zadzwoniłem do sklepu i do producenta:) wszedzie polecają ramę 17" pod wzrost 165/166 bo wcześniej jednak trochę za dużo podałem.

na pewno dziewczyna przymierzy ta 19 też, może uda się coś wytargować z tych 17.

Tak więc jeszcze zapytam, który nich będzie lepszy kelly's czy unibike?

• Mod Team
Napisano

Na + dla Unibika - producent nie wymaga przeglądu zerowego dla ważności gwarancji. Zawsze kilka Pln-ów w kieszeni i bez zawracania głowy.

Napisano

właśnie czytałem warunki gwarancji i jest napisane, że to sprzedawca powinien przeprowadzić darmowy przegląd zerowy i rower po zakupie powinien być gotowy do użytku.

Napisano

Jeśli pieniądze nie odgrywają aż takiej roli, to Kelly's.

Gwarancja przy zakupie roweru na odległość to całkiem inna sprawa (michuuu - nie masz racji) - w wyszukiwarce znajdziesz temat o tym.

• Mod Team
Napisano

Tutaj nie ma mowy o zakupie przez internet ,sklep jest na miejscu przynajmniej tak zrozumiałem autora. Sam niedawno kupowałem Unibika w sklepie stacjonarnym i stąd moja wiedza co do płatnego przeglądu który jest wymagany przez większość producentów.

Napisano

Tak, zakup będzie w sklepie stacjonarnym najprawdopodobniej, znając dziewczyne to nie wyjdzie bez roweru;)

Nie wiem jak wygląda z tym przeglądem w kellys, musze zapytać.

Z różnic jakie zauważyłem:

- Waga: kellys 16,10 kg / Unibike 17,65 kg (nie wiem jaki to będzie miało wpływ na uzytkowanie)

- Sztyca: w unibike jest amortyzowana (nie wiem, czy poprawi to znacząco wygode?)

- Kierownica: w unibike bardziej wygieta się wydaje

rower będzie uzywany na dojazdy do pracy ok. 8 km w 1 stronę, 2-3 razy w miesiącu jakiś dłuższy wypad (60-70km)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...