Skocz do zawartości

[buty spd] Pierwesze buty - jakie,gdzie kupić i za ile?

Maly88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Od wielu osób słyszałem pochwały na temat obuwia z systemem SPD. Sam nie korzystałem do tej pory z takowego obuwia. W tym roku noszę się z zamiarem zakupu. Nie znam się jednak zbytnio na tej materii. Zauważyłem tylko, że buty te z reguły są bardzo drogie. Mam zatem takie pytanie do wszystkich, którzy mają doświadczenie z tego typu obuwiem. Interesuje mnie obuwie do jazdy przełajowej (MTB XC). Jakie buty i pedałka pedały polecacie? Z tym, że ważna jest dla mnie cena - powiedzmy, że do 270 zł za buty. Gdzie kupować? Przez Internet czy osobiście? Znacie jakiś dobry, zaufany sklep on-line? jaka marka butów? Czy tylko Shimano czy inne marki?

Witam.Podłączę się pod pytanie, także szukam swoich pierwszych butów spd ale raczej do jazdy turystycznej po górach i może do sporadycznych startów w maratonach MTB.

Co sądzicie o tych butach? Buty rowerowe ACCENT TERRANO r. 43 ALPEBIKE (2239915496) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

witam

mam takie tylko 44 rozmiar i jestem bardzo zadowolony z własciwości użytkowych, jak i co ważne dla mnie w miarę "cywilnego" wyglądu :) acha - z Twoim budźetem to buty i pedały w tej cenie byś znalazł jeśli kasa gra ważną role :)

Ja napiszę tylko tyle - kupujcie lub chociaż przymierzajcie buty w sklepach stacjonarnych. Można fartem kupić dobry rozmiar wysyłkowo ale w tych butach będziecie spędzać sporo czasu i ważne żeby były bardzo dobrze dopasowane, tym bardziej że są z reguły wykonane ze sztywnych materiałów. Często tez buty różnych firm mogą nie pasować do Waszego kształtu stopy - ja tak miałem z Shimano. Za cholere nie dało się dobrać żadnego modelu bo albo za duże albo piły i zdecydowałem się na buty Speca.

Potwierdzam. Normalnie noszę rozmiar 44. Kupując buty Shimano po wielu przymiarkach wybrałem rozmiar 46. Gdybym najpierw nie zmierzył i kupił przez internet pewnie byłby problem. Najlepiej przymierzyć w jakimś stacjonarnym sklepie ewentualnie później poszukać taniej przez internet.

W dechatlonie są teraz do wyboru 2 rodzaje z MTB i 2 szosowe.

Ja jeżdżę w podobnych do tych(z poprzedniego sezonu) do szosy.

Decathlon - obuwie buty B'TWIN - Buty MTB 3 B'TWIN - do okazjonalnej jazdy na rowerze górskim.

I jestem zadowolony jak na pierwsze buty. Do miasta są fajne bo mają jakikolwiek protektor. Używane od roku, nie widać żeby chciały się rozlatywać.

Co prawda nie jest to mistrzostwo świata, ale jak za te cenę i początkowy brak przekonania do SPD to polecam.

Fakt nie są dość sztywne.

Moge tylko potwierdzic, buty ktore linkowal 'piezak'.

Mam cos jakby 3 rok. Pierwszy rok jedzilem po prostu jako w butach na rower na zwyklych pedalach, od zeszlego sezonu wkrecone bloki i uzywane jako SPD, zarowno do kolarki jak i do gorala.

Zalety: bardzo przewiewne, bardzo dobra podeszwa (da sie chodzic normalnie [nawet prowadzic samochod]), bardzo dobre rozwiazanie z przesuwanym ochraniaczem do sznurowadel (nie ma ryzyka wkrecenia) i oczywiscie CENA - moje posezonowo kupione chyba za 130zl :)

Wady: zaczyna mi brakowac sztywnosci podeszwy (jak sie rozjedzilem w SPD to zaczynam za mocno 'ciagnac' w gore), w zimie przewiewnosc jest zabojcza :)

Podsumowujac - jak na pierwsze SPD absolutnie wystarcza, jak sie rozjezdzicie to za rok poltora zmienic na cos innego - i wtedy zdecydowac czy isc w strone butow total rower czyli super sztywne i twarde czy w strone polrowerowych jak M077, w ktorych da sie tez pochodzic...

Co do zakupu to absolutnie obowiazkowo buty PRZYMIERZAC w sklepie, rozmiarowka butow rowerowych jest troche inna niz zwyklych, a one sie NIE ROZCHODZA :P

jako dawny szosowy wyczynowiec, który jedyne słuszne obuwie uznawał wyłącznie Time i Carnac...

kupiłem do "miasta i na spacer" b'Twin w Decathlonie.

Tyły mają co nieco miękkie i są mało pancerne. Wystarczy lekko odpuścić sznurówkę i można zdejmować z nogi.

Poza tym do jeżdżenia dobre obuwie.

no dobra, już mam wyszczególnione, tylko proszę o poradę co lepsze, b`twin czy shimano :) spójrzcie sami

http://www.decathlon.co.uk/mtb-5-shoe-id_8126367.html takie b`twin,

http://www.decathlon.co.uk/shimano-mt32-shoes-id_8126372.html shimano któego w PL nie widziałem

http://www.decathlon.co.uk/mtb-3-shoes-id_8110631.html

poradźcie coś, bo ja już nie mam pomysłu :)

W opisach masz wyraźnie powiedziane, do jakich zastosowań dedykowane są buty:

1. regular mountain biking use;

2. trekking / Hiking use;

3. occasional mountain biking use;

Więc jeśli będziesz ich używał głównie w terenie, to pierwsze bedą najlepsze.

Dwa pozostałe modele sprawdzą się w trekkingu czy jako uniwersalne, kiedy oprócz jazdy będzie sporo chodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...