Maly88 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam serdecznie, Od wielu osób słyszałem pochwały na temat obuwia z systemem SPD. Sam nie korzystałem do tej pory z takowego obuwia. W tym roku noszę się z zamiarem zakupu. Nie znam się jednak zbytnio na tej materii. Zauważyłem tylko, że buty te z reguły są bardzo drogie. Mam zatem takie pytanie do wszystkich, którzy mają doświadczenie z tego typu obuwiem. Interesuje mnie obuwie do jazdy przełajowej (MTB XC). Jakie buty i pedałka pedały polecacie? Z tym, że ważna jest dla mnie cena - powiedzmy, że do 270 zł za buty. Gdzie kupować? Przez Internet czy osobiście? Znacie jakiś dobry, zaufany sklep on-line? jaka marka butów? Czy tylko Shimano czy inne marki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luk33 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Na pierwsze buty polecam vermont z allegro. Mam już drugi rok i nic się z nimi ni dzieje, dobra jakość. http://allegro.pl/listing/user.php/run?change_view=1&order=d&string=spd&us_id=18891138 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMJot Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam.Podłączę się pod pytanie, także szukam swoich pierwszych butów spd ale raczej do jazdy turystycznej po górach i może do sporadycznych startów w maratonach MTB. Co sądzicie o tych butach? http://allegro.pl/buty-rowerowe-accent-terrano-r-43-alpebike-i2239915496.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kris2011 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Cześc, Ja mam buty Accent Traffic i jak na razie jestem zadowolony. jeżdzę z w nich juz trzeci sezon i nie ma problemu. Moge polecić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam.Podłączę się pod pytanie, także szukam swoich pierwszych butów spd ale raczej do jazdy turystycznej po górach i może do sporadycznych startów w maratonach MTB. Co sądzicie o tych butach? Buty rowerowe ACCENT TERRANO r. 43 ALPEBIKE (2239915496) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. witam mam takie tylko 44 rozmiar i jestem bardzo zadowolony z własciwości użytkowych, jak i co ważne dla mnie w miarę "cywilnego" wyglądu acha - z Twoim budźetem to buty i pedały w tej cenie byś znalazł jeśli kasa gra ważną role Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelG Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Ja napiszę tylko tyle - kupujcie lub chociaż przymierzajcie buty w sklepach stacjonarnych. Można fartem kupić dobry rozmiar wysyłkowo ale w tych butach będziecie spędzać sporo czasu i ważne żeby były bardzo dobrze dopasowane, tym bardziej że są z reguły wykonane ze sztywnych materiałów. Często tez buty różnych firm mogą nie pasować do Waszego kształtu stopy - ja tak miałem z Shimano. Za cholere nie dało się dobrać żadnego modelu bo albo za duże albo piły i zdecydowałem się na buty Speca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Jak buty, to pierw przymiarka stacjonarnie, ze swojej strony polecam m077, przed sezonem za 210 zł można było wyhaczyć rozmiary shimanowskie są zazwyczaj zaniżone tzn nosisz większy rozmiar niż normalnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Potwierdzam. Normalnie noszę rozmiar 44. Kupując buty Shimano po wielu przymiarkach wybrałem rozmiar 46. Gdybym najpierw nie zmierzył i kupił przez internet pewnie byłby problem. Najlepiej przymierzyć w jakimś stacjonarnym sklepie ewentualnie później poszukać taniej przez internet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 a macie jakieś opinie o butach b`twin z decathlona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Osobiście szukałbym z twardszą podeszwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eMJot Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Od których? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Ja mam zupełnie inne spostrzeżenia co do butów Shimano. Normalnie noszę 45-45 2/3 a w Shimano odpowiednie są 44 (SH-M225). Tak czy siak lepiej but przymierzyć przed zakupem bo mi nie podpasowały Diadory, Spece i Sidi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Od podanych przez MMMAAACCC7 w decathlonie widzę tylko dwa modele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piezak Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 W dechatlonie są teraz do wyboru 2 rodzaje z MTB i 2 szosowe. Ja jeżdżę w podobnych do tych(z poprzedniego sezonu) do szosy. Decathlon - obuwie buty B'TWIN - Buty MTB 3 B'TWIN - do okazjonalnej jazdy na rowerze górskim. I jestem zadowolony jak na pierwsze buty. Do miasta są fajne bo mają jakikolwiek protektor. Używane od roku, nie widać żeby chciały się rozlatywać. Co prawda nie jest to mistrzostwo świata, ale jak za te cenę i początkowy brak przekonania do SPD to polecam. Fakt nie są dość sztywne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Przecież rozmiaru buta nie dobiera się przez zwykłą numerację tylko po długości wkładki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioG Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Moge tylko potwierdzic, buty ktore linkowal 'piezak'. Mam cos jakby 3 rok. Pierwszy rok jedzilem po prostu jako w butach na rower na zwyklych pedalach, od zeszlego sezonu wkrecone bloki i uzywane jako SPD, zarowno do kolarki jak i do gorala. Zalety: bardzo przewiewne, bardzo dobra podeszwa (da sie chodzic normalnie [nawet prowadzic samochod]), bardzo dobre rozwiazanie z przesuwanym ochraniaczem do sznurowadel (nie ma ryzyka wkrecenia) i oczywiscie CENA - moje posezonowo kupione chyba za 130zl Wady: zaczyna mi brakowac sztywnosci podeszwy (jak sie rozjedzilem w SPD to zaczynam za mocno 'ciagnac' w gore), w zimie przewiewnosc jest zabojcza Podsumowujac - jak na pierwsze SPD absolutnie wystarcza, jak sie rozjezdzicie to za rok poltora zmienic na cos innego - i wtedy zdecydowac czy isc w strone butow total rower czyli super sztywne i twarde czy w strone polrowerowych jak M077, w ktorych da sie tez pochodzic... Co do zakupu to absolutnie obowiazkowo buty PRZYMIERZAC w sklepie, rozmiarowka butow rowerowych jest troche inna niz zwyklych, a one sie NIE ROZCHODZA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrpki Napisano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 jako dawny szosowy wyczynowiec, który jedyne słuszne obuwie uznawał wyłącznie Time i Carnac... kupiłem do "miasta i na spacer" b'Twin w Decathlonie. Tyły mają co nieco miękkie i są mało pancerne. Wystarczy lekko odpuścić sznurówkę i można zdejmować z nogi. Poza tym do jeżdżenia dobre obuwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Panowie, gdzie w Katowicach sa jakies sklepy majace rozne marki butow SPD? Znam SkiTeam, a chcialbym jutro po pracy podjechac gdzies na przymiarki. Interesuja mnie m in Northwave oprocz "standardowych" Shimano. W SkiTeam moze beda mieli Speca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitwie Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Witam lekko odświeże możeci Mi polecić coś na początek? Problem w tym, że chce wydać jak najmniej. Ogólnie jeżdzę raz w tyg ale w wakacje będzie to pewnie kilka razy w tygodniu Jakie buty i jakie pedały maks za zestaw 200zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Piszesz to samo co zakładający temat tyle że różnica w kwocie 70zł. Tu podobny temat: http://www.forumrowerowe.org/topic/109666-spdjaki-najtanszy-zestaw-polecacie/page__fromsearch__1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 w temacie, ktory przykleil kolega wyzej opisalem wrazenia do polaczenia SH-M520 + SH-MT43L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 no dobra, już mam wyszczególnione, tylko proszę o poradę co lepsze, b`twin czy shimano spójrzcie sami http://www.decathlon.co.uk/mtb-5-shoe-id_8126367.html takie b`twin, http://www.decathlon.co.uk/shimano-mt32-shoes-id_8126372.html shimano któego w PL nie widziałem http://www.decathlon.co.uk/mtb-3-shoes-id_8110631.html poradźcie coś, bo ja już nie mam pomysłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kitwie Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 A b'twin w PL są? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 aa zapomniałem dodać że będą one kupione przy okazji mojego pobytu w UK, tylko muszę się dowiedzieć które mniej więcej są lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 W opisach masz wyraźnie powiedziane, do jakich zastosowań dedykowane są buty: 1. regular mountain biking use; 2. trekking / Hiking use; 3. occasional mountain biking use; Więc jeśli będziesz ich używał głównie w terenie, to pierwsze bedą najlepsze. Dwa pozostałe modele sprawdzą się w trekkingu czy jako uniwersalne, kiedy oprócz jazdy będzie sporo chodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.