ishi Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Słuchajcie mam jakiś mega problem z regulacją nowej przerzutki. Kupiłem manetki Sram Attack, które powinny współpracować z przerzutkami Shimano 2:1 http://www.sram.com/...path/term-id/81 O ile tył w postaci SLXa RD-M662-GS-9prz. działa poprawnie to za cholerę nie mogę ustawić przedniego LX FD-M581 DS Robiłem tak: Manetka na 1, linka luzem. Wyregulowałem Low (łańcuch 1mm od wewn. krawędzi klatki na najmniejszym trybie) Napiąłem paluchami linkę i zakontrowałem. Wyregulowałem Hi (łańcuch 1mm od zewn. krawędzi klatki na największym trybie) ...niby wszystko zgodnie z instrukcją, a jest problem z zakresem pracy. Wszystkie tryby korby można ogarnąć w zakresie 1-2+jedno kliknięcie na manetce i już jest max wychył przerzutki! Mogę dać duży luz na najmniejszym trybie (linka wisi), wtedy linkę da się dociągnąć do 3 na manetce, ale żeby przełączyć z małego na średnie przełożenie trzeba przekręcić powyżej 2 na manetce!. Też do dupy bo wszystko jest strasznie ospałe. Zaczynam już głupieć powoli z tym. Może ta manetka jest jednak nie jest stworzona do pracy z tą przerzutką? POMOCY!
Mod Team safian Napisano 10 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2012 Ciąg przedniej przerzutki w Shimano i w SRAM-ie jest taki sam, więc tu nie szukałbym problemu. Trochę chaotycznie napisałeś... Rozumiem, że problem jest w tym, że przerzutkę można albo wyregulować tak, że bez problemu wchodzi na największą zębatkę, ale przy najmniejszej linka jest luźna, albo przy dobrym naprężeniu na najmniejszej nie da się wrzucić na największą z powodu zbyt naprężonej linki. Pierwsze co to dokładnie sprawdź pancerze, czy przypadkiem końcówka nie wyskoczyła gdzieś z przelotki i czy wszystko jest tak jak być powinno
ishi Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Napisano 10 Kwietnia 2012 Rozumiem, że problem jest w tym, że przerzutkę można albo wyregulować tak, że bez problemu wchodzi na największą zębatkę, ale przy najmniejszej linka jest luźna, albo przy dobrym naprężeniu na najmniejszej nie da się wrzucić na największą z powodu zbyt naprężonej linki. Dokładnie tak, nie moge ustawić tak żeby manetka pracowała w całym swoim zakresie 1-3 z napiętą linką. Cudowałem z baryłkami ale nie moge znaleźć złotego środka OK sprawdze jeszcze raz pancerze...
marsman Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 używałem Attacka ( ale troche starszego. jak Plasma tyle że szary ) z przerzutkami Shimano. ze starym Alivio oraz XTRem 971. działało to średnio ( ciągle gdzieś ocierało i trzeba było ciągle klikać. w dodatku notorycznie zaciągało mi łańcuch przy zrzucaniu z blatu ). z przerzutkami 9.0/X.9 dużo lepiej ( nigdy nie zaciągnęło mi przy zrzucaniu. klikać też trzeba mniej ). ale jednak działało. nie mam pomysłu co zrobić by nie działało. może gdyby linke przykręcić po złej stronie?? tj jeśli ma być po zewnętrznej stronie śruby to jest po wewnętrznej. wtedy powinno działać to ciężej a przerzutka przesuwała by się dalej...
ishi Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Napisano 11 Kwietnia 2012 no właśnie wczoraj zauważyłem, że przeciągnąłem linkę po wewn, zamieniłem na zewn. i jest lepiej. Da się dociągnąć prawie do 3, ale ciągle mam wrażenie, że to to działa jakoś mało płynnie/precyzyjnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.