Skocz do zawartości
  • 0

[Prośba] Czy z tego roweru można zrobić coś co jeździ?

Gość Marcin

Pytanie

Napisano

Witam szanownych Forumowiczów.

Jako że mój dotychczasowy rower (stareńki Giant GSR 400) w sposób tajemniczy i niezależny ode mnie zmienił właściciela, zostałem przez znajomego poratowany takim oto cudem:

https://plus.google.com/photos/100164368666260341110/albums/5729872818834925201?authkey=COjM-8Lo5obDAw

Trexstar Exccelsion Shimano SIS 3+7

Niestety, rower już kilka lat stał w piwnicy i trochę mu się pordzewiało, ale z tego co mówił znajomy to jeździło się na nim ciężko, co potwierdzam - jazda po płaskim na tym rowerze wymaga niezłej kondycji :) a wjazd na górkę o mało nie doprowadził mnie do zawału serca ;)

I teraz rodzi się pytanie: Czy wymieniając coś w tym rowerze da się z niego zrobić przyzwoite jeździdło (typowa rekreacja, zero szaleństw)? Aktualnie nie stać mnie na zakup porządnego roweru, więc sugestie, żeby wymienić wszystko odpadają ;) budżet na modernizację około 300-400 zł

Pytanie nr 2: jeśli się da coś z tym zrobić to bardzo proszę o polecenie serwisu w Katowicach, który się podejmie tego karkołomnego zadania :) Ja jestem totalnym laikiem i nawet nie podejmuję się go rozkręcić :)

z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przejeździłam na podobnym rowerku 11 lat, tyle że dbałam o jego kondycję. Może dałoby radę obczyścić napęd i przerzutki z nadmiaru rdzy i smaru. Wymieniłabym widelec na sztywny. Generalnie potrzebujesz dobrego serwisu, który nie boi się podłubać w złomie i nie skasuje cię na ciężkie pieniądze.

Napisano

Jeśli dostałeś go za darmo to całkiem fajny rowerek

Jeśli chodzi o modernizację najpierw zadaj sobie pytanie co w nim kiepsko działa i wymianę zacznij właśnie od tego, resztę zjeździj do końca i wtedy powymieniaj.

Jeśli chcesz tanim kosztem go odchudzić to o ile masz piwoty mógłbyś wymienić tarcze na v-brake - szczególnie, że ma on służyć do jazdy rekreacyjnej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...