Skocz do zawartości

[Rower] Może cross?

Hufsa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem tu nowy, więc na wstępie witam wszystkich!

Od dość dawna jeżdżę na szosie, ale niestety z kilku powodów rezygnuję ze swojej kolarki...

Z racji, że taki rower (szosowy) mi nie odpowiada, chciałbym się przesiąść na coś co pozwoli mi na intensywną jazdę leśnymi duktami oraz czasami jakieś przeloty (między lasami) po szosie. Dziennie jeździłbym ok. dwie godziny, w 80-90% w terenie. Interesuje mnie dynamiczna jazda po nizinnych terenach, lecz z dużą ilością małych górek. Nie jeździłbym typowo rekreacyjnie, lecz tam gdzie można przydusić, oczywiście zrobiłbym to :icon_cool:

Od czasu do czasu robiłbym dłuższe (całodniowe) wycieczki.

Nie wiem, czy lepiej kupić "typowe" MTB czy lepiej coś typu cross.

Oczywiście interesuje mnie coś na sztywnej ramie w cenie do 1500zł.

Proszę bardzo o pomoc. ;)

Napisano

O ile przeloty pomiędzy lasami nie wydłużą się do 90% całkowitego dystansu, to ja bym brał MTB. Cross nadaje się co najwyżej do dociskania po jakiejś konkretnie ubitej polnej drodze. W lesie też daje sobie radę, ale na zasadzie, że da się przejechać, a nie dynamicznej i agresywnej jazdy.

Napisano

Od MTB odpycha mnie myśl, że to koła 26" a cross jest na 28" do których jestem już długo przywiązany.

No i oczywiście myśl, że będzie się nim jeździło tak jak na komunijnych ATB za 500zł gdzie po kilometrze nogi już strasznie bolą.

Co polecacie z MTB tak do 1000-1500zł?

Zastanawiają mnie dwie firmy:

-Lazaro

-Kands

Ich ceny oscylują w granicach 1000zł - crossy jak i MTB. Czy ktoś może polecić bądź odradzić którąś z tych firm?

Napisano

Sam doszedłem właśnie do tego wniosku, że nic nowego na 29'' nie znajdę.

Cóż chyba pomyślę jeszcze z miesiąc i wezmę jednak MTB. ;)

Napisano

Jak dobrze się orientuje to najtańszy 29er to (o dziwo) Scott aspect trial (można znaleźć za 1790zł).

Ja w przeciwieństwie do reszty polecam jednak crossa. Osobiście jeżdżę na crossie i jak czeka mnie dłuższa wycieczka po leśnych szlakach to zakładam opony 29x1.95 i powiem ci że daje rade.

Jednak ze względu że jestem w mniejszości dobrze się nad tym zastanów (ja jestem zadowolony).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...