Skocz do zawartości

[smarowanie] zawiasów w full'u

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No nie jestem pewien czy to tak łatwo (zwłaszcza castorama). Pamiętajmy że śruby muszą być nierdzewki czy tytanowe a te bardziej popularne to ocynk który moim zdaniem nie będzie się nadawał na dłuższą metę.

Napisano

Ha i to może być problem. Z tego co ja zawsze mierzyłem śruby to tzw 6 ma właśnie 5,8-5,9 a gwint jest troszkę szerszy.

Napisano

jest jeszcze jedna opcja kup śrubę z 7mm powierzchnią i za długim gwintem. daj ją w wiertarkę na max obroty papier ścierny 100 do śr. 6,3 potem 200 do minimalnie ponad 6,2 na koniec tylko polerka :) a co do długości to nie długość gwintu a długość bez jest ważna bo gwint można dociąć

ps. może łatwiej będzie ci zamówić nowe oczko z minimalnie mniejszym otworem (koło 15zł) bo to nie musi być tak jak było ma być gwint taki sam a tuleje możesz se dorabiać inne

Napisano

jak obiecywałem tak odkopałem swoje notatki co do łożysk w anthemie x4 z 2011r

63800 VRS 2szt

6802 VRS 4szt

6902 VRS 2szt

6900 VRS 2szt

• 2 miesiące temu...
Napisano

Podepnę się,

czy luzowanie śrub na zawiasach w fullu to rzecz normalna? ostatnio zgubiłem jedną ze śrub trzymającą damper LOL, i rzeczywiście jakoś mnie bujało ostatnio :). Natomiast wczoraj przy tylnej przerzutce miałem luźną śrubę na trójkącie (zdjęcie przedstawia trójkąt tylni odwrócony do góry nogami, bo rower leży na siedzeniu). Rower skrzypiał i coś przeskakiwało, zaniepokoiło mnie to więc w domu dokładnie wszystko sprawdziłem. No i okazało się to połączenie się poluzowało.

iOHG6.jpg

Oczywiście wszystko poskręcałem, wyczyściłem śruby ze starego Loctite'a i nałożyłem nowego, pytanie z jaką siłą dokręcać to tylnie połączenie i czy to normalne, że śruby się luzują?

Napisano

znajdź instrukcję od Twojej ramy, gdzie będą podane siły dokręcania śrub.

bo niestety zależnie od konstrukcji mogą być różne, np. 6Nm, a na innej śrubie 13Nm.

ważne żeby mniej więcej dobrze je przykręcić, żeby 1. nie odkręcały się, 2. nie zostały zniszczone łożyska

Napisano

Jak ściągnąć łożysko w tym miejscu żeby to wyczyścić wszystko? skrzypi mi dalej i to jest dokładnie to miejsce. Chciałbym to wyczyścić wszystko, wydmuchać, ale po odkręceniu śruby z jednej strony ta "8" nie chcę w ogóle wyjść...

EDIT:

Dałem po kropelce oleju w podkładki teflonowe, bez wyciągania tego wszystkiego. Przestało skrzypieć. Pewno trochę brudu i kurzu powłaziło po ostatnim błocie i tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...