Skocz do zawartości

[Korba XT] Gwinty pedałów

miki19953

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam korbę xt dokładnie taką :

## Korba Shimano Deore XT 175mm ! Ideał ## (2262833986) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

niedawno postanowiłem ją pomalować proszkowo i trochę farby dostało się do gwintów na pedały po przejecahniu na niej 600km wyrobiły się totalnie. I co byście mi w takiej sytuacji polecili zrobić? Bo czymś takim: GWINTOWNIK do korb 9/16 x 20 lewy/prawy (2262268132) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. to już chyba nic nie zrobie widziałem też tuleje do wkręcania do korby ale nie wiem gdzie takie coś można kupić. Mam zamiar kupić nową korbę (jaką mi polecacie do 300 chyba jedynie deore albo używka slx) ale ta xt jeszcze by się do czegoś nadała tym bardziej że jest tak pomalowana że farba zejdzie może po 50 000km :D

Napisano

a na pewno dobrze wkreciłeś pedały ??

tulejkowanie czasem pomaga ale czasem tulejki szybko wypadają (mowie tu o gwintowanych)

jest jeszcze chyba możliwość tulejek wklejanych ale tych nie widziałem na żywo

Napisano

Jeśli gwint jest uszkodzony to przegwintowanie go tym samym rozmiarem gwintownika nic Ci nie da - niestety :/ Mam w pracy reperaturki które składają się z ciut większego wiertła, gwintownika i takich sprężynek które na końcu się wkręca w nagwintowane miejsce,dzięki temu zostajemy przy tym samym rozmiarze gwintu. Nie wiem czy w korbach jest standardowy gwint czy jakiś śmieszny rowerowy bo nie musiałem nigdy się nad tym zastanawiać. Można również zastosować tulejkę czyli wiercimy otwór pod większy gwint i gwintujemy, następnie wkręcamy jakąś śrubę ( najlepiej na klej i czekamy do wyschnięcia). Potem znowu wiercimy dziurę już o średnicy pod gwint w pedałach, gwintujemy i gotowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...