softnet Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam, ostatnio (po przejechaniu 9k km) jadąc występuje sytuacja 'luzu' np. gdy nie pedałuje i nagle zaczne to jakby pół obrotu robi się tylko w 'powietrzu' bez wysiłku, jakby przeskakuje. Myślałem czy to nie łańcuch ale chyba jednak suport. I tu jest problem, kompletnie nie wiem jaki kupić, nigdzie nie znalazłem w necie jakiegoś spisu informacji z Kellys Saphix model 2007. Ktoś się orientuje co mam kupić, jaki wymiar itp? I czy to na pewno suport? Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.
paweloko Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Może to bębenek/wolnobieg, bo na suport to na pewno nie wygląda. On się kręci tylko w kółko i nic poza tym..
softnet Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Napisano 9 Kwietnia 2012 Może to bębenek/wolnobieg, bo na suport to na pewno nie wygląda. On się kręci tylko w kółko i nic poza tym.. A jak jest wyrobiony, kulki zajechane?...
paweloko Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 A jak jest wyrobiony, kulki zajechane?... Supot ? To na pewno nie robi pół obrotu na sucho
softnet Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Napisano 9 Kwietnia 2012 Supot ? To na pewno nie robi pół obrotu na sucho Dodam że często towarzyszy temu jeszcze taki charakterystyczny trzask... hmmm na łańcuch mi to nie wygląda... Zdiagnozują mi to w rowerowym? Nie mam zamiaru płacić za testy na moim rowerze, a jak trafie na słaby rowerowy to będą zgadywac co nie działa.;/ ehhh EDIT: może nie pół obrotu ale 1/4 czy tyle bym zarył dziś nogą o asfalt... Tak mi przeskoczyło, że noga mi zjechała z pedała...
paweloko Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Jeśli przejechałeś te 9k km to prawdopodobne że to łańcuch skacze po kasecie ponieważ się powycierały zęby a łańcuch wyciągnął. W takim wypadku należy wymienić napęd czyli kaseta, łańcuch i zębatki na kobie jeśli też są wytarte. To wydaje się najbardziej prawdopodobne przy takim przebiegu i opisanej sytuacji z trzaskiem i luźnym pedałem.
softnet Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Napisano 9 Kwietnia 2012 Jeśli przejechałeś te 9k km to prawdopodobne że to łańcuch skacze po kasecie ponieważ się powycierały zęby a łańcuch wyciągnął. W takim wypadku należy wymienić napęd czyli kaseta, łańcuch i zębatki na kobie jeśli też są wytarte. Ale jak pedałuje bez przerwy przez jakiś czas to nie ma kompletnie żadnego przeskakiwania, to się dzieje tylko jak jadę 'na luzie' i nagle zacznę pedałować, szczególnie gdy z mocniejszym naciskiem. Może przesadziłem z wielkością tych przeskoków... Czasem po prostu przeskoczy minimalnie i słychać jakiś zgrzyt(nie łańcucha) Wczesniej mi to aż tak nie przeszkadzało ale po dzisiejszym incydencie musze coś z tym zrobić. Jutro jeszcze dokładnie przetestuje co jest nie tak, może uda mi się to jakoś uchwycić.
paweloko Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 To się zgadza bo jeśli jedziesz spokojnie i równo to może to się dziać rzadziej, a przy gwałtownym nacisku przeskoczy łańcuch. Zobacz czy łańcuch układa się równo na każdym zębie korby. Możesz porobić zdjęcia napędu w celu ocenienia zużycia.
softnet Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Napisano 9 Kwietnia 2012 To się zgadza bo jeśli jedziesz spokojnie i równo to może to się dziać rzadziej, a przy gwałtownym nacisku przeskoczy łańcuch. Zobacz czy łańcuch układa się równo na każdym zębie korby. Możesz porobić zdjęcia napędu w celu ocenienia zużycia. Okej, zrobie jutro fotki, może uda mi się też zobaczyć co to. Ciągle gadasz łańcuch, ale jakoś mi się nie wydaje, ten trzask nie jest 'łańcuchowaty' tylko taki jakby z środka suportu...
softnet Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Napisano 10 Kwietnia 2012 A więc nie miałem czasu na zdjęcia, ale to chyba faktycznie łańcuch... Jutro postaram się dac fotki.
zgredulec Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 A więc nie miałem czasu na zdjęcia, ale to chyba faktycznie łańcuch... Jutro postaram się dac fotki. miałem taki sam przypadek ,łancuch,kaseta do wymiany i po 9 k mozliwe ze blaty tez
softnet Napisano 11 Kwietnia 2012 Autor Napisano 11 Kwietnia 2012 miałem taki sam przypadek ,łancuch,kaseta do wymiany i po 9 k mozliwe ze blaty tez blaty, tzn korba???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.