Skocz do zawartości

[pulsometr] sigma pc 15 vs 15.11 vs 25.10 vs Beurer PM45

lubietosty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

muszę kupić nowy pulsometr, i pod uwagę biore obecnie 4 modele:

Sigma PC 15

Sigma PC 15.11

Sigma PC 25.10

Beurer PM 45

Zupełnie nie wiem na który się zdecydować. Za Sigmą PC 15.11 i 25.10 przemawia wygląd, oraz w przypadku tej drugiej kodowany sygnał. Z tego co wiem, nie da się tam ustawić więcej niż 1 strefy treningu (własnej) co jest dla mnie minusem.

Sigma PC15 nie jest już produkowana, jest na rynku kilka lat, opinie są podzielone, ale ma własne ustawialne strefy treningu.

Co do Beurera PM45 to nie jestem w stanie nic powiedzieć. Chyba ma ustawiane własne strefy treningu, i nawet nie wygląda źle, ale ciężko znaleźć jakiś jego test w internecie. Może ktoś z was jest w stanie porównać go do którejś z ww Sigm?

Z góry dzięki za odpowiedzi:)

Pozdrawiam

Napisano

Porównać nie dam rady bo nie używałem. Posiadam wymieniony przez ciebie model 25.10 Używam go od zeszłego roku. Na tym forum sporo o nim przeczytasz. Od siebie polecam i nie dlatego gdyż go posiadam lecz uważam że za te pieniądze jest to naprawdę dobry sprzęt. Sprawdza się zarówno podczas biegania jak i jazdy rowerkiem. Kodowany, nie gubi sygnału czytelny i solidny sprzęt. Obojętnie na który się zdecydujesz polecam dokupić w aptece żel do EKG - kosztuje grosze a na pewno ułatwi przewodzenie.

Napisano

W Sigmie 15 możesz zobaczyć czas w poszczególnych okrążeniach i tylko tyle, informacje tj. puls avg, max, spalne kalorie itd są uogólniane do całego treningu, w 15.11 możesz zobaczyć średni puls, maksymalny, czas okrąznia, czas od początku treningu, spalone kalorie, czas i procenty w strefie dla każdego okrązenia odzielnie jak i średnią dla całego treningu (duża przewaga nad starą 15).

15.11 przebija 15 ilością informacji jakie można odczytać w każdego okrążania, tylko szkoda, że nie można zaprogramować 3 stref treningowych, nie pokazuje ile procent i czasu spędziłes w każdej ze stref (przed treningiem trzeba wybać pomiędzy FIT, FAT BURN i INDIVIDUAL i w tylko w tą ostatnią można modyfikować, taki tryb wyboru był w staaaarej onyx easy) i nie wykrywa pulsu poniżej 40.

Jeśli zrobią update oprogramowania w kolejnej wersji i dodadzą te 3 opcje będzie to super pulsometr.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witajcie wszyscy :icon_wink: ja właściwie mam ten sam problem co autor tematu, z tym że ja zastanawiałem się jeszcze nad Sigma PC9, ale ostatecznie waham się właśnie nad Sigmą PC15.11 i PC25.10 - może ktoś z Was miał bliższy kontakt z tymi dwoma zegarkami albo potrafi je porównać, bo ja akurat na tym za bardzo się nie znam :P

• Mod Team
Napisano

PC9 ma 3 strefy programowalne wraz z odczytem poszczególnych czasów w tychże strefach.

PC15.11 ma maksymalny puls, podświetlenie, stoper, i licznik okrążeń. Ma też idiotyczny pomysł wstawienia do pulsometru rowerowego funkcji fat burn i fitness, na rzecz braku programowalnych 3 stref tętna. Co to jest pulsometr dla odchudzających się, czy używany do treningu. PC15.11 nie ma podstawki na kierownicę, którą jeśli chcesz mieć to musisz dokupić.

Napisano

Od kilku dni mam sigmę 15.11 i powiem tylko tyle że stale mam problemy ze złapaniem pulsu. Nie chodzi o komunikację opaska-zegarek - to działa elegancko (jak już złapie puls). Problemem jest wyczuwanie tętna przez opaskę. Próbowałem w różnych pozycjach - wyżej, niżej, w lewo, w prawo i mimo nawilżenia (pod koniec jazdy elektrody są praktycznie mokre od potu) często pokazuje puls 0 i muszę docisnąć ją do ciała żeby załapała puls. Przez takie przerwy cały pomiar średni jest totalnie zafałszowany. Może jestem za gruby albo mam za słabe serce???

Do jazdy na rowerze na pewno lepiej zamontować zegarek na kierownicy niż na ręce - podczas jazdy po lesie, patrząc na zegarek i trzymając tylko jedną rękę na kierownicy można zaliczyć glebę (ale jak już ktoś wspomniał podstawkę na kierownicę trzeba dokupić).

Ogólnie nie jestem zadowolony.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Mam pytanie do użytkowników pulsometru Sigma 15.11.

Bardzo potrzebuję z pulsometrze ciągłego pomiaru czasu (stoper jak w modelu PC-15 lub licznik okrążeń w modelu PC-15.11). Wiem że w pulsometrach czasami występuje zanik komunikacji pomiędzy zegarkiem i opaską i wtedy trening się zatrzymuje.

Moje pytanie brzmi czy w modelu 15.11 gdy zegarek straci sygnał to czy licznik LAP TIME nadal biegnie czy również się zatrzymuje. Zakładam że TRAINTIME może się zatrzymać jak również licznik kalorii i wyświetlacz tętna ale mi chodzi o sprawdzenie czy LAP TIME stale leci mimo braku sygnału.

Gdyby ktoś z forumowiczów byłby w stanie mi to sprawdzić i opisać byłbym wdzięczny ;)

P.S.

Sprawdzałem tę opcję w modelu Sigma PC-15 (starszy) i tam trening się zatrzymuje ale stoper nadal leci. W PC-15.11 nie miałem jak tego sprawdzić niestety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...