BoberMusic Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Witam, jako że to mój pierwszy post to od razu przywitam się ze wszystkimi Planuję na przełomie czerwca i lipca kupić nowy rower, ponieważ obecny jest już na mnie po pierwsze za mały, a po drugie został mocno uszkodzony przez powódź w 2010 roku i podtopienia w 2011. Ale przejdę do rzeczy. Planuję wydać na rower kwotę od 1600 do 1800 zł. Jestem dość wysoki (188 cm wzrostu) i sporo ważę (bo aż 106 kg). Rozglądałem się za kilkoma modelami z wyżej wymienionej półki cenowej i znalazłem kilka modeli, które zwróciły moją uwagę. Na wstępie zaznaczam, że nie znam się zbyt dobrze na wszystkich modelach części rowerowych, więc proszę o wyrozumiałość jeśli popełnię jakiś błąd Kandydat Numer 1: Merida Matts 40-D - model na rok 2011 - Cena 1599 zł Merida Matts 40-D 22'' 2011 Wwa Sklep WYPRZEDAŻ (2241633702) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Sporo o nim czytałem i zdania na ich temat są podzielone. Jedni piszą, że amortyzator w tym modelu nie nadaje się do niczego, inni że w tej cenie nie warto pchać się w hamulce hydrauliczne, a jeszcze w innym miejscu przeczytałem że korba to absolutna porażka. Czy to wszystko prawda? Kandydat Numer 2: Kross Level A2 Disc - model na rok 2011 - Cena 1749 zł http://www.mudserwis.com/kross-2011-level-a2-disc-p-1409.html Wiem, że Alivio jest dobrą przerzutką, bo miałem okazję używać przez krótki czas, ale czy rower jako całość wart jest swojej ceny? I ponawiam pytanie odnośnie hamulców hydraulicznych - czy w tej cenie eksploatacja ich nie będzie męczarnią? Kandydat Numer 3: Kellys Viper 6.0 White - Model na rok 2012 - Cena 1799 zł http://www.domenasportowa.pl/product-pol-12959-Rower-gorski-Kellys-Viper-6-0-White-2012.html Tutaj przemawia za mną tylna przerzutka Deore i widelec, o którym też naczytałem się sporo dobrego. To może zakrawać na pewną manię jeśli chodzi o hamulce, ale czy te mechaniczne tarczówki Tektro to dobry sprzęt? Miał ktoś kiedyś z czymś takim do czynienia? Jestem przewrażliwiony na punkcie hamowania, dlatego tak wnikliwie pytam. Który z tych modeli byłby najkorzystniejszym wyborem? Miałby być to rower na kilka lat więc nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto. W grę wchodzą tylko hardtaile i koniecznie MTB - mój teren to 50% asfalt i 50% lasy/łąki/górki. Liczę na burzliwą dyskusję i z góry dziękuję za odpowiedzi P.S. - Jeśli ktoś miałby propozycję innego modelu, proszę o zmieszczenie się w 1800 zł i ani złotówki więcej. Pozdrawiam!
Emcio999 Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Unibike Evolution 2011 http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2011.html?keyword=evolution Kupiłem go we wrześniu 2011 za 1799zł. Rower jest idealny. Jak na razie przejechałem na nim 500-600km (mało z powodu natłoku zajęć). W porównaniu do Kellysa ma lepszy amortyzator, tylną przerzutkę, lepsza korba, kaseta 9-rzędów oraz inne "drobiazgi". Moim zdaniem w tej cenie to najlepszy wybór. Sam się zastanawiałem jeszcze na Giantem Revel 2, Kellys Quartz i Kross Level A6. Wybrałem Unibike z powodu Cena do Jakości, wyglądu oraz bliskości serwisu. Szczerze polecam ten rower.
jacek090 Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 UP jak widzisz pozostał tylko rozmiar 17" więc będzie za mały
Obes Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Rozumiem, że planujesz wydać mniejszą kwotę, ale przed zakupem proponujęm poszukać i przymierzyć się do takiego roweru , nawer rozmiar 19" mógł by pasować : http://www.unibike.pl/evo29.html
BoberMusic Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Napisano 9 Kwietnia 2012 Dziękuję za w miarę szybkie odpowiedzi Rama to moim zdaniem minimum 20" - jak już wspomniałem to ma być rower na kilka lat Teraz troszkę przeformułuję pytanie: Czy spośród tych trzech, które podałem, Kellys jest najrozsądniejszym wyborem? Pytam, bo w moim mieście jest autoryzowany sklep i serwis tego producenta więc w razie usterki nie musiałbym wysyłać roweru pocztą. Nie dają mi spokoju te hamulce - miał ktoś z nimi cokolwiek do czynienia? Użytkowałem przez trzy lata mechaniczne tarczówki tzw. "NO-NAME" i szczerze powiedziawszy mnie zawiodły.
BoberMusic Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Napisano 10 Kwietnia 2012 Proszę o jakąś odpowiedź, naprawdę zależy mi na opinii kogoś kto na tym zna się bardziej niż ja.
Emcio999 Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Następne modele troszkę droższe, ale warte swojej ceny: http://www.domenasportowa.pl/product-pol-11795-Rower-gorski-Kellys-Quartz-Black-WYPRZEDAZ.html http://www.domenasportowa.pl/product-pol-11794-Rower-gorski-Kellys-Quartz-Red-WYPRZEDAZ.html W tym Viper 6.0 wymień tarczówki na zwykłe V-brake i też możesz śmigać Oczywiście mechaniczne też hamulce
4rv3 Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam wszystkich. Jako, że mam podobny budżet to podepnę się pod ten temat. Mam 176cm wzrostu oraz ważę 65kg (i te liczby raczej się już nie zmienią). Chciałem dorwać Unibike Evo ale 17" (bo tylko takie zostały) będzie na mnie chyba za mała (i tutaj też potrzebuję porady). Myślę, że powinienem mieć co najmniej te 19". Teraz zastanawiam się (tak jak autor tematu) nad level a2 2011, level a4 2011, a tym kellys viper 6.0. Ewentualnie proszę o jakieś inne propozycję. Mam nadzieję, że nie wprowadzam tutaj niepotrzebnego zamieszania. Pozdrawiam.
BoberMusic Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 Jest ktoś, kto mógłby wypowiedzieć się na temat tego Kellysa? Warto jest wziąć go w tej cenie?
nemo2009 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 Mam 176cm wzrostu oraz ważę 65kg (i te liczby raczej się już nie zmienią). Chciałem dorwać Unibike Evo ale 17" (bo tylko takie zostały) będzie na mnie chyba za mała (i tutaj też potrzebuję porady) Przy tym wzroście rama 17"-18" powinna być wystarczająca,tym bardzie,że rama Unibike jest długa.Dla większej pewności podaj długość nóg.Rower najlepiej kupuje się,dosiadając go przedtem.
matt91 Napisano 24 Kwietnia 2012 Napisano 24 Kwietnia 2012 nie uważam się za specjalistę, ale tego Kellysa bym zostawił w spokoju. Wg mnie ta tylna przerzutka Deore to taki wabik, który ma przyćmić przeciętność reszty osprzętu;P za tą cenę można mieć chociażby amortyzator XCR, który ma o wiele lepsze opinie (sam posiadam i jestem zadowolony, ale porównać do XCT nie mogę, btw, ja tam jak czytałem o amorkach to raczej wiele dobrych opinii nie mogłem znaleźć o tym XCT;P poza tym blokada mechaniczna?). Ta przednia przerzutka Altus też do rewelacji nie należy na pewno. Również rower ma tylko 24 biegi i waży aż 15kg. Ja bym nie brał. Od siebie mogę tylko polecić Unibike Evolution 2011, dostępny w internecie za 1650-1800 zł, można poczytać sporo opinii w necie. Level A2 też jest na pewno dobrą opcją.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.