Skocz do zawartości

[błotniki] Jakie błotniki do roweru amortyzowanego MTB ?

M4TEJKO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Posiadam rower Kellys Salamander Grey na rocznik 2011.

Moje pytanie brzmi, czy da się zamontować na nim pełne błotniki ? Tzn takie, które osłaniałyby suport oraz korbę przed piachem oraz błotem ?

Obecnie posiadam błotniki Simpla Hammer set i przyznam szczerze, iż nie spełniają swojego zadania. Ubranie po przejażdżce i tak całe mokre o piachu i błocie w suporcie oraz na łańcuchu nie wspominając.

FOTKI ROWERU:

ImageShack Album - 4 images

Napisano

Błotniki mają chronić Twój ryjek i zadek a nie rower. :D Mam takie same i używam ich tylko zimą. Rowerowi nic nie będzie od błota.

Napisano

No nie wiem czy nic nie będzie. Po jednej takie wyprawie strasznie zaczął skrzypieć. Czyszczenie nie pomogło. Temu chcę uchronić ten dosyć wrażliwy mechanizm.

Napisano

To mój pierwszy droższy rower i temu chciałbym aby posłużył jak najdłużej. Jeździłem nim w zimę i strasznie mi łańcuch pordzewiał. Temu właśnie chciałbym znaleźć taką pełną ochronę.

Napisano

O napęd trzeba zadbać albo powiesić rower na ścianie. Błotniki tu nic nie pomogą. Co mają powiedzieć Ci z rowerami za 10kzł i więcej?

Napisano

Poszukać na forum tematu o smarowaniu łańcucha i go przeczytać. Poza tym jeździć a nie zajmować się pierdołami takimi jak brudny rower. ;)

Napisano

Słyszałem takie powiedzenie od lekarza że "Lepiej zapobiegać niż leczyć" temu wolę zapobiec uszkodzeniom o ile to możliwe. O smarowaniu łańcucha czytałem. Czyszczony nawet był. ;-) Lecz wracając do sprawy. Rozumiem, że żadnych błotników o większej powierzchni nie zamontuje ?

Napisano

Te wszystkie porady to se panowie w kieszeń schowajcie :)

Oczywiście że możesz zamontować pełne błotniki, rama ma najprawdopodobniej gniazda mocujące dla drutów (otwory nad hakami koła), do tego jest wspawka wzmacniająca u góry koło hamulca v-brake, spora szansa że przykręcisz do niej uchwyt błotnika. Na dole przy suporcie albo jest gniazdo na śrubę albo możesz błotnik zamocować opaskami zaciskowymi do dolnych rurek. Patent wykonywany wiele razy sprawdzony i działający.

Z przodu amortyzator powinien mieć otwór z tyłu podkowy łączącej dolne golenie, do niej przykręcisz mocowanie błotnika. druty stabilizujące zamocujesz np opaskami metalowymi na dole goleni widelca, z jednej strony do dolnego lub górnego gniazda śruby zacisku hamulca tarczowego (po lewej stronie).

Taki błotnik z tyłu chroni całkiem dobrze przerzutkę, natomiast różnie bywa z ochroną suportu (zależy od tego o ile błotnik jest szerszy od opony i jaka jest przestrzeń między oponą a błotnikiem.

Zobacz u mnie w galerii... ten rower nigdy nie był myty i chodzi. Nie popadaj w paranoję.

Twój rower nie, jego tak..

Do tego pełny błotnik ochroni lepiej użytkownika niż jakikolwiek mocowany do sztycy czy kompatybilny z amortyzatorami.

Wcześniej używałem takich pełnych "drutowanych" błotników w rowerze mtb, obecnie używam odrobinę krótszych bez drutów, ale zamocowanych blisko koła z tyłu i z przodu.

Najłatwiejszym sposobem utrzymania napędu w stanie niechroboczącym jest spłukanie go zawartością jednej butelki czystej wody (może być ciepła), usuniesz w ten sposób piasek i część innych zanieczyszczeń. Dobrze, jeśli rower ma możliwość wyschnąć w cieple po jeździe w deszczu, wtedy woda odparowuje zanim zareaguje z metalem.

Jak jest możliwość to zanieczyszczenia można wydmuchać kompresorem, choć mało kto ma takowy :) lub sprężonym powietrzem, którego używa się do przedmuchiwania elektroniki. Do kompletu możesz też kupić jeden tani pędzel malarski z długim włosem, do wymiatania grubszych zanieczyszczeń.

Napisano

Konkretnego niczego nie polecę, te co miałem były jakiegoś lokalnego producenta, który raczej w Polsce dostępny nie jest. Dla błotników 26 cali maksymalna szerokosc opony to 55 mm, sprawdź czy twoje są węższe. Mocowanie pewnie będziesz musiał wyimprowizować, szczególnie tak jak pisałem - z przodu.

Napisano
Czy do mycia roweru można używać myjki wysokociśnieniowej z mikroproszkiem?

Tak oczywiście że można, bardzo skutecznie niszczy wszystko co ma łożyska. :D

Napisano

Można, bez zniszczeń, pod warunkiem że nie będziesz puszczał wody tuż przy rowerze i że ustawisz odpowiedni "nieagresywny" strumień.

Napisano

Rozumiem a jeśli umyje tym mikroproszkiem a nastepnie spłukam wodą pod ciśnieniem ? Czy wówczas nie uszkodzę roweru ?

Zmierzyłem opony. Moje opony mają około 50 mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...