Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Scott Scale 70 2012

kris86b

Pytanie

Witam wszystkich. Przedstawiam wam nowy nabytek Scott scale 70. Po przerwie w postaci ok 8 lat od ostatniego roweru (o ile można nazwać to rowerem), postanowiłem wrócić do jazdy rekreacyjnej. Wybór padł na Scotta. Czy to dobry wybór? Dla mnie raczej tak. Wiadomo że są maszyny lepiej wyposażone, ale jestem amatorem więc i tak ledwo wykorzystam ten sprzęt. Podam krótką specyfikację techniczną w jaką wyposażony jest sprzęt:

Rozmiary ramy: M

Rama: Scale Alloy 6061

Waga: 12.4 kg.

Widelec: Rock Shox XC 30 TK Coil

Klamki hamulców: Shimano BL-M445 Disc

Hamulce: Shimano BR-M446 Disc, 180/F and 160/R

Mechanizm korbowy: Shimano FC-M430-8, Octalink

Oś korbowodu: Shimano ES25 Octalink

Kierownica: Scott Pilot 18 Team

Mostek: Scott Comp, 4 Bolt

Pedały: Wellgo C128

Sztyca: Scott Comp, 31.6mm

Siodło: Scott Racing

Piasta przód: Scott Comp Disc CL

Piasta tył: Shimano FH-RM35 Disc CL

Łańcuch: Shimano CN-HG54

Kaseta: Shimano CS-HG20-9, 11-34T

Szprychy: Stainless Black 15G, 1.8mm

Obręcze: Alex XC-44 Disc, 32H

Opony: Schwalbe Rocket Ron

Stery: Ritchey OE

Przerzutka przód: Shimano Deore, FC-M590

Przerzutka tył: Shimano SLX, RD-M662 SGS

Manetki: Shimano Deore, SL-M590

Modyfikacje?

Oczywiście. Na pierwszym miejscu wywalić te pedały wrrr. Myślę żeby na razie zakupić dobre platformówki, a w przyszłości SPD. Czy to dobry pomysł? hmm... Na drugim miejscu siodło... Obecne jest mega nie wygodne. A dalej to małe odchudzanie roweru. Myślę żeby zejsc do 11kg. Czy to realne bez większych zmian? Się okaże :)

Myślę że na dzień dzisiejszy to na tyle, i tu parę fotek.

scott2d.jpg

scott3g.jpg

scott4.jpg

Oczywiście prosze o komentarze, uwagi i opinie :)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten sam model, wagę powyżej 100kg, podjazdy, zjazdy, kamienie, las, strumyki, korzenie - w marcu z dystansem, ale teraz to niech się inni martwią ;))) nic jeszcze nie pękło! przerzutki podregulowałem, amor jęczy na zjazdach - ale musi wytrzymać do następnego roku - dobrze, że jest ;)) Coraz lepiej mi się jeździ, i coraz przyjemniej - 90% las i górki. Co do dentek, to w moim złamałem przy dentce ten malutki zaworek - został w pompce. na razie trzyma ciśnienie, ale pewnie jak dojdzie do czegoś, to zmienię dętki na te ze zwykłymi zaworkami, te mnie troche osłabiają. Waga obecnie nie ma większego znaczenia, +/- 1kg bez różnicy - przy zbijaniu wagi im cięższy tym lepiej. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem, że tyle ten sprzęt już dostał w ...łek i nic nie odpadło ;))) W poprzednich sprzetach co tydzień było coś do roboty - ale to nie były markowe rowery. I zastanawima się czy jak MArta nie przyciąć kierownicy - jest kosmicznie szeroka ;)))

Emcer w Kielcach to już jest gdzie latać :) U mnie to niestety słabiutko, ale jakoś daje rade:) Z tym przycięciem kiery też się zastanawiałem bo nie powiem jest szeroka:) Tylko o ile skrócić... <_< W planach jest wymiana, ale do tego czasu można by było trochę skrócić :)

No i stało się, po wielu namowach oraz przemyśleniach "związałem" się z rowerem butami Specialized Comp MTB

buty1ou.jpg

Oraz Pedałami Shimano PD-M520

Myślę że jak na początek taki zestaw jest ok. Pierwsze 10km pokonane, i musze się przyznać że wszyscy co wychwalali pod niebiosa system SPD...... mieli rację, jest rewelacyjny, no prawie:) Jedynie bloki zmienię na wypinane obustronnie, bo tym nie ufam.

Do tego rower raczej wiele się nie zmienił jedynie odwróciłem mostek, lecz teraz muszę zmienić sztycę, bo przez buty i pedały jest już wysunięta na max :(

Zastanawiam się czy pasowały by dodatki w kolorze białym, czyli sztyca,motek i kierownica,a siodło czarne. To wszystko muszę wymienić.

Tak rower wygląda w tej chwili:

rower1.jpg

Czyli nic nowego :)

Pozdrawiam

Widzę, że model butów to 2010 więc z autopsji zalecam, aby uważać na klamry (używać umiarkowanej siły do zapinania - najlepiej pomagać sobie drugą ręką), bo obecnie Specialized NIGDZIE nie ma ich na stanie więc w przypadku zniszczenia będzie problem ;) A po za tym - najlepsze buty jakie miałem - gratuluje wyboru :)

Dzięki wielkie za info bo nie słyszałem nigdzie o tej przypadłości, więc na pewno będę uważał. Tak jest to rocznik 2010 kupione w promocji. Mierzyłem też Northwave lizard pro, oraz specialized sport MTB i niestety pozostałe zawsze gdzieś uwierały, a Compy są poprostu mega wygodne. Teraz tylko pozostaje nauka wypinania jazdy na SPD:)

Może po prostu "trafiłem" na kiepski moment i akurat teraz magazyny speca są wyczyszczone... w każdym razie pytałem w kilku sklepach internetowych z asortymentem speca bo obawiałem się, że lokalny Concept Store w kulki ze mną leci - fakt jest taki, że czekam już chyba ze trzy miesiące i nic się w sprawie nie ruszyło :(

Witam, szukając informacji, na temat tego właśnie modelu, trafiłem tutaj. Mam pytanie, ponieważ kilka osób sugerowało, że w tej cenie można znaleźć lepszy model, nie płacąc tyle za nazwę Scott, czy ktoś może zasugerować za czym się rozglądać w tej kategorii cenowej?

Żeby nie odchodzić od tematu, pytanie odnośnie tego właśnie modelu: czy przesiadając się z roweru typu ATB i wypadów w stylu ok. 100 km asfalt/podjazdy/małe góry (na jeden wypad) na ten model i zmiana terenu na góry/las, ma sens czy szukać czegoś lepszego? Chcę wydać właśnie do 3500-3800. Dzięki za sugestie.

p.s. mam nadzieję, że pierwszym postem nie złamałem od razu regulaminu...

Kolego jak sam nie wsiądziesz, nie dotkniesz, nie obejżysz to wszelkie rady innch zmierzają do chwalenia swojego ogonka ;) Ja kupując ten model brałem pod uwagę , serwis, gwarancję, jakość podzespołów i możliwość dalszej modyfiakcji - jak masz to zapewnione w najbliższej okolicy, to kupuj Scotta, jak masz dobrego delera Cube, Authora czy Specialized - to sugeruje zbić się włąsnie w taką markę, Na początek, sprzęt tej wartości i zblizonym osprzęcie pozwoli Ci na określenie czego tak naprawdę potrzebujesz, Ja po 3 miesiącch wiem co będę z czasem wmieniał, usprawniał - to kwestia indywidualna. na pewno wymienię widelec na wiosnę - ten do mojej wagi jest za słaby. na pewno SPD i pewnie hamulce, reszta jest jeszcze na etapie testów, Co 2 dni robię od 15 do 30km tylko po lesie i górkach, bardziej siłowo niż technicznie i nic nie odpadło, nic się nie urwało - jedynie łąńcuch zerwałem na podjeździe, ale tego się nie uniknie. Ty masz tam większe górki, więc dobra rama, amor i hampelki to podstawa.Powodzenia i pochwal się co wybrałeś ;)

....jak masz dobrego delera Cube, Authora czy Specialized - to sugeruje zbić się włąsnie w taką markę, ....

Niedawno otwarli w moim mieście sklep Specialized, przejdę się bo jesteś kolejną osobą, która tego producenta poleca. Zapytam tylko jeszcze o jedno, czy nie mając możliwości doktoryzowania się z części, w cenie 3500 mogę spokojnie kupić rower Specialized czy lepiej jednak iść w Scott? Pomijając oczywiście Twoje sugestie za które oczywiście dzięki. Na pewno docelowo będę wymieniał części jednak przynajmniej rok chciałbym śmigać na oryginalnych (może dołążę tylko SPD). pozdr.

Dziękuję bardzo!

Doszedł may zakup, który dał wiele radości, i przy okazji znikło tzw "terkotanie" z którym miałem tyle nerwów. Więc jak wam napęd terkocze bardzo prawdopodobne że to wina łańcucha.

wipermann.jpg

Ile można latać na firmowym nasmarowaniu nowego łańcucha?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...