turysta Napisano 8 Marca 2006 Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Witam serdecznie. Mam takie dziwne pytanko. Czy każdy rozmiar opony wejdzie na daną obręcz? np. mam na obręczy 1.90 x26 i chcę zmienić na 2.5 x26, czy wejdzie? Pozdrawiam turysta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomash Napisano 8 Marca 2006 Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Nawet jeżeli wejdzie to prawdopodobnie może się nie zmieścic w tylnim trójkącie ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 8 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 o to już sie nie martwię. martwię się czy wejdzie na obręcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 9 Marca 2006 Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 to zlaezy od szerokosci obreczy na opone 2.5 to bym bral obrecz przynajmniej 30mm szerokosci a lepiej i wiecej by bylo choc i 28mm daloby juz wg mnie rade n amniejszej bedzie niedobrze-opona bedize sie kalsc i podwijac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 9 Marca 2006 Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Ja na mavicka X221 zakładałem dla testu oponę 2.6 i wszystko było dobrze nic sie nie podwijało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 10 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 ja w moim mam obręcz KBIX WMX (32/eyelet), więc nie wiem jaką ona może mnieć szerokość, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WojtasGCE Napisano 10 Marca 2006 Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Odpowiadając na pytanie: nie mam pojęcia czy wejdzie. Jak już zostało wcześniej powiedziane, to zależy od szerokości obręczy. A ta powinna byc podana np. przez producenta na stronie albo w jakiejś broszurze informacyjnej. To producent określa maksymalną szerokośc opony jaką można założyc na obręcz. Tyle teorii. W praktyce jest tak, że u siebie w rowerze mam obręcze Alex ACE18 dla których firma ustaliła max szerokośc opony 1.95. Ja mam 2.10 i nic złego się nie dzieje, ale raczej założenia szerszych gum bym nie ryzykował. Wydaje mi się, że skoro na Twoje obręcze były założone opony 1.90, to 2.5 to może by już dla nich dużo zadużo. Szczególnie, że to KBIX, czyli komponenty robione wybitnie pod jazdę XC, gdzie o oponach szerszych niż 2.10 raczej rzadko się nawet myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinN Napisano 10 Marca 2006 Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Na Sun rims Double Wide musi być minimum 2.3 - to w ramach ciekawostki . Pozdrower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość Napisano 10 Marca 2006 Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Ja na mavicka X221 zakładałem dla testu oponę 2.6 i wszystko było dobrze nic sie nie podwijało [/quote" Cwilowo było dobrze ale po jaakimś czasie poprostu by się rozlazła. Dla tej obręczy max to 2'3" : http://www.mavic.com/ewb_pages/v/vtt_produ...let=3&gamme=vtt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
turysta Napisano 11 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 dzięki, dzięki założę sobie 2.1 i będzie GIT! :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paviarotti Napisano 11 Marca 2006 Udostępnij Napisano 11 Marca 2006 Gdzieś czytałem, że za szeroka opona na wąskiej obręczy moze po prostu spadac... Kumpel ostatnio na dość wąskie Remerxy założyl gumke 2,35 i jakoś śmiga chociaż wygląda to troche śmiesznie taka wąska obręcz i taka szeroka oponka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość_Kuba_* Napisano 17 Marca 2006 Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Mam pytanie, obecnie posiadam opone 1.90 Jak waska moze byc opona na tej samej obreczy ?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mały Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 Slick 1.0 powinien wejść . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 18 Marca 2006 Udostępnij Napisano 18 Marca 2006 nio nie do konca to zalezy od obrzeczy w sumie...bo jesli ma np obrecz o szer 30mm to 1.9 wejdzie luzik ale 1.0 to ciezko... IMO na obrecz 22-24mm mozesz zalozysz nawet calowke jak znajdzesz taka a na obrecz okolo 30mm to minimum 1.4 cala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.