Skocz do zawartości

[opona, obręcz] Czy każda opona wejdzie na obręcz?

turysta

Rekomendowane odpowiedzi

Odpowiadając na pytanie: nie mam pojęcia czy wejdzie. Jak już zostało wcześniej powiedziane, to zależy od szerokości obręczy. A ta powinna byc podana np. przez producenta na stronie albo w jakiejś broszurze informacyjnej. To producent określa maksymalną szerokośc opony jaką można założyc na obręcz.

Tyle teorii. W praktyce jest tak, że u siebie w rowerze mam obręcze Alex ACE18 dla których firma ustaliła max szerokośc opony 1.95. Ja mam 2.10 i nic złego się nie dzieje, ale raczej założenia szerszych gum bym nie ryzykował.

Wydaje mi się, że skoro na Twoje obręcze były założone opony 1.90, to 2.5 to może by już dla nich dużo zadużo. Szczególnie, że to KBIX, czyli komponenty robione wybitnie pod jazdę XC, gdzie o oponach szerszych niż 2.10 raczej rzadko się nawet myśli.

nio nie do konca to zalezy od obrzeczy w sumie...bo jesli ma np obrecz o szer 30mm to 1.9 wejdzie luzik ale 1.0 to ciezko...

IMO na obrecz 22-24mm mozesz zalozysz nawet calowke jak znajdzesz taka a na obrecz okolo 30mm to minimum 1.4 cala

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...