Bezio Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Specyfikacja z rospiską wagi. Poszczególne masy danych części mogą lekko odbiegać od rzeczywistości, bo brałem z internetu. RAMA GT Avalanche 3.0 Triple Triangle design 6061 aluminum with Hydro formed downtube 2000g WIDELEC Tora 318 Solo Air 110mm 2159g KLAMKOMANETKI Shimano Deore LX 450g PRZERZUTKA PRZEDNIA Shimano Deore LX 166g PRZERZUTKA TYLNA Shimano Deore XT 225g HAMULCE Avid Single Digit 7 360g KASETA SRAM PG 950 364g KORBA TruVativ FireX 3.3 940g KOŁO PRZÓD AlexRims X2100 Piasta JoyTech 958g KOŁO TYŁ AlexRims x2100 Piasta JoyTech 1198g OPONA PRZÓD Schwalbe Racing Ralph 432g OPONA TYŁ Schwalbe Racing Ralph 432g KIEROWNICA TruVativ Team ALU 7005 152g CHWYTY Velo ~60g ROGI Zoom 172g MOSTEK TruVativ Team 141g STERY Cane Creek 133g (z gwiazdką, top capem) SZTYCA Amoeba Vitra 400/ 27.2 mm 268g SIODŁO Fizik Gobi XM Mg 250g PEDAŁY Shimano PD-M520 427g z blokami ZACISKI KÓŁ JoyTech 128g ŁAŃCUCH KMC z9900 (?) 287g DĘTKI KENDA 334g PANCERZE I LINKI SHIMANO (?) 142g SUMA 12 178g Na czym można tanio zjechać na wadze? Zależy mi na wytrzymałości, rower będzie jeździł po górach. Oczywiście zapraszam do komentowania. Pozdrawiam. Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Bezio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Dętki, zaciski kół, stery, rogi, kierownica, mostek, chwyty kierownicy - to jest wszystko na czym szybko i mocno zjedziesz z wagą. Następne co bym wymieniał to koła, korba, kaseta, amorek i rama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezio Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Jakieś konkretne pozycje (wytrzymałe muszą być).? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Spójrz sobie np. na to co ja mam swoim rowerze. Jak dla mnie są wytrzymałe, ale to wszystko zależy od Twojego stylu jazdy, ile ważysz, itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 A dla mnie wymiana ramy to już nowy rower. Człowiek modernizuje obecny rower, szuka lżejszych elementów. rama jest kręgosłupem całości. Jeśli wymieniłby ramę na lekkie np. Cube, ten temat nie miałby racji bytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bezio Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Rama nie pódzie do odstrzału dopóki nie strzeli (co jest prawie niemożliwe), lub jeżeli będzie za mała. Jestem do niej przywiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MatiK Napisano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Wykręć śrubki z ramy od mocowania pod bidon itp. 8g mniej ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 1 Maja 2012 Udostępnij Napisano 1 Maja 2012 Możesz przyciąć kierownicę ( poważnie ) - zawsze pare gram mniej . Mój znajomy tak zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BoaPoweR Napisano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Jesteś pewny wagi ramy ? jaki to rozmiar ?, posiadam egzemplarz z 2005r. GT Avalanche 3.0 i waży 2405g ! Właśnie jestem na ukończeniu swojego projektu na odchudzenie całego roweru - jego waga wyjściowa to 14369g, więc było co zrzucać. Cel mam jasny zejście poniżej 12kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Najwięcej zejdziesz na kolach i amorze. Nie wiem czy jest sens wymieniać wszystkie rurki. Np sztyca jest dośc lekka jak na alu przy tym rozmiarze i chcąc zostać przy dł 400mm zostałby Ci tylko carbon. Na kierownicy i mostku moizesz urwać z 50g więc tez nie wiem czy to gra warta świeczki. Zastanów się na amorem... Może jakaś reba? Miałbyś ok 500g mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qwaq Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Może jakaś reba? Miałbyś ok 500g mniej. Ciężko będzie znaleźć Rebę pod v-ki, nie mniej jednak na Allegro wisi parę fajnych i lekkich amorków z piwotami, jakaś Magura Durin, Axon, Recon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Ewentualnie SID albo starsza wersja, dla mega odchudzenia roweru albo nowsza wersja, którą mozna czasami dopasć z pivotami, ale zdecydowanie sztywniejsza (32mm zamiast 28mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi