zws Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Uchwyty rowerowe są w cenie od 50zł>>>>>>>>>>> POLECANE są nieco droższe ...ale wszystko i tak zależy od wymagań przyszłego użytkownika.
Pavvel Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Uchwyty rowerowe są w cenie od 50zł>>>>>>>>>>> Tak, można również przywiązać sznurkiem do dachu i koszt będzie tylko ceną sznurka, pytanie tylko, czy zależy nam na cenie, czy na jakości... Również mam ten dylemat co autor tematu i skłaniam się ku Barrakudzie, albo Thule 532. Muszę kupić dwa i jeszcze bazę, więc trochę grosiwa do wydania będzie... P. Ps. A co do montowania na haku - trzeba mieć najpierw ten hak A ja osobiście, jak miałbym kupić bazę, albo hak, to wolę bazę na dach - więcej na tym zyskam na przyszłość... Poza tym, jakby co, to mogę rowery przez okno dachowe trzymać ;P
jareklodz Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Małym minusem bagażnika na dach dla mnie by rownież szum powodowany przez powietrze owiewające bagażnik podczas szybszej jazdy. Właściwie przeszkadzał tylko jak jechałem bez rowerów, bo jakoś tak podczas jazdy z rowerami to człowiekowi już nie przeszkadza
lazyjones Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Piętnaście lat woziłem dwa, potem trzy rowery na dachu. Auto dość szybkie to i manewry różne się zdarzały. I co? I nic, zero problemów. Chociaż miałem też taki swój patencik, że dwa skrajne rowery łączyłem na sztywno gripami a pomiędzy ramy wstawiałem czasem coś "rozporowego". Tak powstała konstrukcja "kratownicowa" jest nie do ruszenia żadnym manewrem. Obecnie jeżdżę z bagażnikiem na klapę (inne auto, wyższe) i chyba to lepsze rozwiązanie. Nie bez wad, ale ładuje się i ściąga wygodniej. Wzrost spalania podobny. ~wymęczone tap'tokiem z galaksego~
michalj Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 No właśnie, czy oby na pewno rowery powinny być połączone sztywno? Mi się wydaje, że rowery powinny się lekko odchylać na boki przy gwałtownych manewrach, by zniwelować siły działające na dach, które będą dążyły do przewrócenia samochodu. Widać w testach ADAC (gdzieś na YouTube), że podczas testu łosia rowery bardzo się odchylały, a nawet przewracały.
grzechu83 Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Dwa lata temu też stałem przed wyborem - 591 czy Barracuda. Wybrałem Barracudę, ze względu na przednią rynnę, która trzyma koło; uznałem to za dodatkowe wzmocnienie uchwytu. Przejechałem z dwoma rowerami całą Polskę tam i z powrotem i uchwyty sprawdziły się świetnie, nawet przy nieco wyższych niż zalecane prędkości. Spalanie jednak na tym ucierpiało. Dodatkowo mając rowery na dachu, trzeba o nich pamiętać. Może to się wydawać głupie i oczywiste, ale ja o mało nie wjechałem na parking podziemny i zorientowałem się, kiedy przydzwoniłem rowerami w blachę ograniczającą wysokość na wjeździe.
Mod Team michuuu Napisano 10 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 10 Kwietnia 2012 To jest mankament dachowca, trzeba pamiętać o zmianie wysokości auta. Na promie samochód z rowerami na dachu też jest niestety droższy..
detonator Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Zakupiłem Thule ProRide 591 jednak mam problem z bagażnikiem bazowym. Zerknijcie proszę na zdjęcia poniżej i oceńcie czy tak ma być to zamocowane. Bagażnik oryginalny, dedykowany do Vectry A/B. Ja mam Vectre B http://zapodaj.net/50800e904298.jpg.html http://zapodaj.net/a932017abdeb.jpg.html
detonator Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Hmm nie słyszałem o tym, w komplecie ( używanym ) też nic innego nie miałem. Dodam jeszcze, że inne belki np. na allegro, nie mają poduszek. Dziwi mnie ta wolna przestrzeń między dachem a uchwytem.
tomclf Napisano 14 Kwietnia 2012 Napisano 14 Kwietnia 2012 odnośnie tych poduszek co pisałeś, to u mnie w Octavii tour jest podobnie też bagażnik bazowy "wisi w powietrzu" a powiedzieli że tak ma być...
marekw Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Odnoszę wrażenie czytając ten wątek, że wszystko co nie jest Barracudą i ProRidem nie nadaje się do bezpiecznego wożenia rowerów.
zws Napisano 15 Kwietnia 2012 Napisano 15 Kwietnia 2012 Jakie bagażniki polecacie a jakich nie i na co zwrócić uwagę dokonując wyboru? Odnoszę wrażenie czytając ten wątek, że wszystko co nie jest Barracudą i ProRidem nie nadaje się do bezpiecznego wożenia rowerów. Wszystkie się nadają, tylko nikt ich nie poleca. Ciekawe dlaczego
ralph03 Napisano 16 Lipca 2012 Napisano 16 Lipca 2012 Panowie szybkie pytanie. Czy do tej rynny z Barracudy wejdzie mi opona 26' 2.25? Czytam i jedni piszą, że maks 2.3 wsadzili inni, że mieli już problem z oponą 2.1, a producent że maks opona 2.2.
Morgar Napisano 17 Lipca 2012 Napisano 17 Lipca 2012 Tak, można również przywiązać sznurkiem do dachu i koszt będzie tylko ceną sznurka, pytanie tylko, czy zależy nam na cenie, czy na jakości... Również mam ten dylemat co autor tematu i skłaniam się ku Barrakudzie, albo Thule 532. Muszę kupić dwa i jeszcze bazę, więc trochę grosiwa do wydania będzie... P. Ps. A co do montowania na haku - trzeba mieć najpierw ten hak A ja osobiście, jak miałbym kupić bazę, albo hak, to wolę bazę na dach - więcej na tym zyskam na przyszłość... Poza tym, jakby co, to mogę rowery przez okno dachowe trzymać ;P Posiadam owy uchwyt (a nawet 2) a'la sznurek i nie narzekam...A zależało mi na cenie i na jakości. To też może iść w parze . I dla mnie taka kombinacja zawsze była optymalna... (takie skrzywienie zawodowe po 'n' latach w QA)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.