cowboyfromhells Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Mamy nowy sezon rowerowy i planuje zakup bagażnika na dach żeby wygodniej móc się przemieszczać z moim LTDkiem. Jakie bagażniki polecacie a jakich nie i na co zwrócić uwagę dokonując wyboru?
cowboyfromhells Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 A czemu nie na hak? :> ponieważ jest 5 krotne przebicie cenowe między na dach a na hak. poza tym mam już beliki do mocowania gdyż zimą wożę na dachu trumnę na dechę.
Peterp079 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Też uważam że na hak 100 razy lepsze rozwiązanie i nawet bym się nie zastanawiał pomimo różnicy w cenie...
cowboyfromhells Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 sorrki przebicie jest 10krotne jak teraz patrze na ceny. Zdaję sobie sprawę z tego iż na hak jest lepszy, ale jednak zdecydowałem się na bagażnik na dach. Dlatego proszę o doradzenie mi w tym temacie.
kepa416 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Moim zdaniem jedyna słuszna opcja na dachu to montaż do sztywnej ośki przedniego amortyzatora + jakieś zabezpieczenie w sumie jest możliwość zrobienia tego za grosze samemu w zaciszu domowym tyle że bez zabezpieczenia przed kradzieżą.
cowboyfromhells Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 Moim zdaniem jedyna słuszna opcja na dachu to montaż do sztywnej ośki przedniego amortyzatora + jakieś zabezpieczenie w sumie jest możliwość zrobienia tego za grosze samemu w zaciszu domowym tyle że bez zabezpieczenia przed kradzieżą. o tym mówisz? w sumie dobry patent http://www.bagazniki.net/images/products/10/1034/1_178f8e64b4b63a374124d17dfedfbec0.jpg
zws Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Już o tym pisałem w innym wątku, ze względów techniczno-eksploatacyjnych najlepszym wyborem wydaje się być ProRide 591. Zerknij jeszcze na Baracuda 529 choć wg mnie Thule zdecydowanie przoduje. Na co zwrócić uwagę ? Ja zwracałem na: szybkość montażu i demontażu do belek, szybkie i łatwe osadzanie i przypinanie roweru oraz kompatybilność z kilkoma rodzajami belek.
gremson Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Chyba w jakimś programie motoryzacyjnym widziałem test bagażników rowerowych na dach. Po posadzeniu rowerów na dachu samochodu kierowca na torze manewrowym wykonał kilka ostrych manewrów skręcania - rowery nie wytrzymały siły bezwładności i złożyły się na bagażniku jak domek z kart. A z własnego doświadczenia: -bagażnik na dach: w czasie jazdy trzeba uważać i wystrzegać się nagłych zmian kierunku jazdy; osobiście miałem wielkie obawy wozić "mój skarb" na dachu; -bagażnik na hak: stabilny, bezpieczny przewóz roweru; jedynym mankamentem jest to że rower może trochę wystawać poza szerokość auta oraz brak możliwości dostania się do luku bagażowego przez klapę bagażnika.
michalj Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Z tym, że w przypadku bagażnika na klapę lub hak w czasie deszczu rowery stają się brudniejsze od samochodu. Wiadomo, że jadąc z rowerami powinno się spokojniej jeździć. Ja swojego LTD będę woził w Thule 591 ProRide Posiadam dwie sztuki tego bagażnika bardzo go polecam. Posiadam jeszcze InterPack Rosa, już chyba nie jest dostępny w sprzedaży, spełnił swoje zadanie. Myślę każdy bagażnik firmy InterPack itp spełni swoje zadanie, różnicą jest komfort użytkowania
szewczykluk Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 ja rowniez ostatnio zakupilem Thule 591 Proride i jestem bardzo zadowolony,szybki i latwy montaz na belkach, rower bardzo solidnie osadzony, nie chwieje sie itp, ladne wykonanie - jak bralem sprzedawca w samych superlatywach sie wypowiadal o firmie,nie ma problemu z gwarancja,dostepne sa wszystkie czesci zamienne - nawet srubki;) w kazdym razie polecam
piotrek87 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Ja jeżdzę z Thule 532 i myślę, żę to najtansza sensowana opcja. Za trochę ponad 200 zł masz świetny uchwyt. Jak chcesz wydać więcej to szedłbym w kierunki 591. W przypadku wożenia za samochodem (hak) jest jeszcze jedna wada. Wyobraz sobie, że stoisz na światłach i w tył wieżdza Ci blondynka (sytuacja znana mi z autopsji), która zapomniała kiedy zaczyna się hamować. Niby nic takiego, lekka stłuczka koszt naprawy pokrywa ubezpieczalnia. Zakładając, że miałbyś tam rowery nie byłoby już tak kolorowo;)
zws Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Bagażniki na hak generalnie są ok, zwłaszcza, że są też odchylane i dają dostęp do bagażnika, ale: - trzeba mieć hak, - trzeba mieć trzecią tablicę rejestracyjną lub przekładać z samochodu, choć nie wiem czy to zgodne z prawem, - jeśli ma się w rodzinie 3 rowery a nie zawsze wszyscy jeżdżą to i tak trzeba wozić platformę na 3 sztuki, - jeśli chce się zabrać na trzeciego czyimś samochodem to jest problem bo albo nie ma haka albo tablica rejestracyjna jest przytwierdzona na stałe,
jareklodz Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Używalem najpierw bagażnika na dach (Thule oczywiscie) aktualnie zmiana na hak ( również Thule). Najwiekszy plus bagażnika na hak to oszczędność paliwka.
Sansei6 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Dodał bym jeszcze łatwość w montażu A co to przeszkadza wozić 2 rowery na platformie na 3? Ja czasem wożę jeden na platformie na 4
detonator Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Używalem najpierw bagażnika na dach (Thule oczywiscie) aktualnie zmiana na hak ( również Thule). Najwiekszy plus bagażnika na hak to oszczędność paliwka. Możesz podać dokładne liczby o ile wzrosło spalanie ??
michalj Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 W przypadku wożenia za samochodem (hak) jest jeszcze jedna wada. Wyobraz sobie, że stoisz na światłach i w tył wieżdza Ci blondynka (sytuacja znana mi z autopsji), która zapomniała kiedy zaczyna się hamować. Niby nic takiego, lekka stłuczka koszt naprawy pokrywa ubezpieczalnia. Zakładając, że miałbyś tam rowery nie byłoby już tak kolorowo;) Jak ktoś najedzie na rowery to ubezpieczenie płaci za rowery, więc to nie jest dla mnie argumentem przeciw. No chyba, że jest się bardzo przywiązanym do roweru, to może być problem Sent from my iPad using Tapatalk
Artwro Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Ależ co obywatel to odpowiedź.Tutaj nikt Ci nie pomoże,a każdy będzie swoje chwalił.Zależy jak jeździsz,czy często wozisz te rowery itd...tu juz musisz sam pokombinować co dla Ciebie lepsze.Ja mam trzy na dachu i tez bym nie zmienił.Co do oszczędnosci paliwa to pewnie jak robisz z półtora tysiąca w jedną stronę może mieć wpływ na wybór itd...
piotrek87 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Może to paradoks, ale mi z rowerem na dachu samochód mniej pali (ewentualnie tak samo) bo jadę znacznie spokojniej. Ostatnio na trasie 6,7 z rowerem. Bez roweru koło 7.
michalj Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Nawet w Auto Świecie był kiedyś test i rzeczywiście spalanie z rowerami na dachu jest mniejsze niż na klapie bądź haku. Ale wpływa na to pewnie też nadwozie i wymiary samochodu. Sądzę, że do zwykłego samochodu osobowego najlepiej montować rowery na dachu, jeśli będzie większy (np terenowy) to lepiej na hak, a do samohcodów 3d i innych z utrudnionym montażem belek na klapę.
Mod Team Odi Napisano 8 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2012 W zeszłym roku kupiłem okazyjnie Mont Blanc Barracuda. Uchwyt znany i chwalony. Na 3 zlot FR dotarłem i wróciłem (400km w jedną stronę) bez problemu z dwoma rowerami. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że mamy coś na dachu i jechać spokojniej, bez gwałtownych manewrów. Przydałoby się też lepsze zabezpieczenie antykradzieżowe gdy zostawiamy puste uchwyty na aucie.
arek_wro Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Ze swojej strony też mogę polecić ProRide 591.
jareklodz Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Co do spalania to z rowerumi na dachu 8l, na haku 6l (auto zwykla c-klasa kombi). Prędkości jazdy podobne max 100/120km/h. W test magazynie samochodowym nie wierze, ale w różnice w spokojnej i agresywniejeszej jeździe owszem.
Mod Team michuuu Napisano 9 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 9 Kwietnia 2012 Początek sezonu jak co roku idzie w parze z tematem "jaki bagażnik". W związku z deklaracją autora o kierunku zakupu - dachowiec - polecam wyżej chwalony ProRide 591. Jeżeli okrojony budżet albo trzeba kupić 4szt. to warto zastanowić się nad modelem 532. Tańszy ,mniej wypasiony ale równie pewny i stabilny. Testowałem obydwa, mam na stałe 532.
pablo111 Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Uchwyty rowerowe są w cenie od 50zł>>>>>>>>>>>
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.