maciej1988 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam, planuję wymianę kierownicy i mostka głównie w celu obniżenia mojej pozycji na rowerze. Jeżdżę na Specialized Hardrock 19", mój wzrost to 187 cm. Nie planuję raczej udziału w wyścigach dlatego też pozycja nie musi być jakoś bardzo sportowa - niska. Jednak obecnie wydaje mi się za wysoka, mam też wysoko wyciągniętą sztycę - zdjęcia zobaczcie w moim profilu. Szukałem już trochę i najbardziej zastanawiam się nad takim wyborem: - mostek: Ritchey WCS 100mm, 6 stopni http://xtrabike.pl/2...,,,,,,id,1.html - kierownica: Ritchey WCS 600mm prosta, http://xtrabike.pl/2...,,,,,,id,1.html Obecnie mam giętą kierownicę kierownicę i mostek o długości 80mm ze wzniosem 15`. Wybrałem akurat te modele ponieważ najbardziej pasują mi specyfikacją, pasują mi również wizualnie. Dodam że mam już rogi krótkie Ritchey WCS co razem by chyba dobrze wyglądało. Proszę o opinię czy to jest dobry pomysł na taką zmianę i czy może macie inne, lepsze propozycje. Jednocześnie chciałem zmienić sztycę - troszkę większy offset dla przesunięcia siodła. Może uznacie to za trochę bez sensowne ale tutaj również mój wybór padł na Ritchey WCS: http://xtrabike.pl/3...,,,,,,id,1.html Specjalnie wszystkie części wybieram w czarnym macie ze względu na upodobanie do koloru. Mam jeszcze jedno - pewnie dla większości z Was banalne pytanie. Czy wymieniając mostek nie będę miał problemu z mocowaniem do rury sterowej amortyzatora - chodzi mi czy wysokość tej części mostka która jest przymocowana do rury sterowej jest zawsze taka sama czy może się różnić?
deF Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Na Twoim miejscu wprowadzałabym jedną zmianę na raz - mostek o mniejszym kącie i płaska kierownica równocześnie mogą okazać się zbyt radykalnym obniżeniem - osobiście zacząłbym od mostka, pojeździł chwilę i dopiero jak to by było za mało, zmieniał kierę. Co do szerokości - nie wiem jak szerokie masz barki, ale dla mnie kierownica 660 mm po założeniu rogów zrobiła się kapkę za wąska i chętnie bym zmienił na jakieś 680-700. AFAIK mostki mają w większości wysokość obejmy na rurę sterową w okolicach 40 mm z rozrzutem paru milimetrów.
kinder85 Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 A może by po prostu przyciąć rurę sterową bądź ewentualnie odwrotnie zamocować mostek? Z tym odwrotnym mocowaniem to obiło mi się o uszy takie rozwiązanie ale ja osobiście nie ręczę za to, lecz jest to rozsądnie brzmiąca alternatywa
maciej1988 Napisano 9 Kwietnia 2012 Autor Napisano 9 Kwietnia 2012 Teoretycznie mógłbym odwrócić mostek chociaż nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie. Mostek jest stosunkowo krótki - 80 mm. i ma duży wznios - 15 stopni. Jak go obrócę to chyba nie będzie ani dobrze wyglądało ani co ważniejsze nie będzie wygodne. Wszystkie te pomysły zmian miały na celu zmianę mojej pozycji na rowerze na niższą. Doszedłem jednak do wniosku ze chyba ten sezon będę jeszcze jeździł na takim ustawieniu jakie mam i zacznę składać zupełnie nowy rower na przyszły rok zaczynając od ramy o innej geometrii.
kinder85 Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Tak tylko wspomniałem że jest taka możliwość choć uważam że przycięcie rury plus ewentualnie dłuższy mostek jest lepszą opcją. Swoją drogą ja mam 186cm wzrostu i 19' (wheeler) była dla mnie sporo za mała, zmieniłem ramę na 20' (L) gianta i nie przyciąłem rury w nowym amorku (25,5) i jak na nie sportową pozycję jest fajnie, co prawda chyba trochę przytnę tę rurę ale dziwię się szczerze... może kwestia rozmiarówki albo geometrii
deF Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Rury nie trzeba nawet przycinać - jeśli pod mostkiem są podkładki, moża je zamienić kolejnością z mostkiem (przełożyć nad) - da to w zależności od podkładek zwykle 0,5-1,5 cm, co już da się odczuć.
maciej1988 Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Napisano 10 Kwietnia 2012 Na rurze sterowej mam 3 podkładki po 0,5 cm pod mostkiem także mam możliwość niewielkich zmian. Po kilku konsultacjach doszedłem do wniosku że chcę zmienić mostek i kierownicę. Moglibyście polecić mi jakąś prostą kierownicę, raczej alu. o szerokości większej niż 600mm? Jakieś 620-640. Mostek wybiorę pewnie jakiś 90-100mm. - tak jak patrzyłem powinno to wszystko pasować i odpowiednio zmienić mi ustawienie w czasie jazdy.
tobo Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Teoretycznie mógłbym odwrócić mostek chociaż nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie. Mostek jest stosunkowo krótki - 80 mm. i ma duży wznios - 15 stopni. Jak go obrócę to chyba nie będzie ani dobrze wyglądało ani co ważniejsze nie będzie wygodne. Wszystkie te pomysły zmian miały na celu zmianę mojej pozycji na rowerze na niższą. Doszedłem jednak do wniosku ze chyba ten sezon będę jeszcze jeździł na takim ustawieniu jakie mam i zacznę składać zupełnie nowy rower na przyszły rok zaczynając od ramy o innej geometrii. Jeśli sugerujesz się wyglądem to daleko nie zajdziesz Nie wiem dlaczego takie rozwiązanie miałoby być niewygodne. Tak czy inaczej jest to najszybsze i najtańsze rozwiązanie żeby sprawdzić czy obniżenie kierownicy odczujesz dla siebie na plus - przy 15 stopniach kąta mostka gdybam że jego obrócenie obniży kierownicę o ok 3 cm. Mostek masz dosyć krótki - jeśli taki był standardowo w tym rowerze, w uniwersalnych dwókółkach dla dużych facetów mostki są fabrycznie 2-3 cm dłuższe. Mostki mają różną wysokość - jeśli kupujesz przez internet to zmierz wysokość swojego a sprzedawców pytaj o ten sam parametr. Jeśli nowy mostek bedzie niższy to będziesz musiał albo zdobyc dodatkową podkładkę lub obciąć rurę widelca. Jeśli nowy mostek będzie niższy wtedy pozbędziesz się podkładek które obecnie masz zamontowane. Istotne jest by mostek nie był równo z krawędzią rury sterowej widelca ani nie był zbyt wysoko ponad krawędzią - śruby mostka powinny chwytać rurę widelca.
maciej1988 Napisano 10 Kwietnia 2012 Autor Napisano 10 Kwietnia 2012 Co do wyglądu to chodziło mi o to że nie widziałem jeszcze chyba takiego krótkiego mostka o takim kącie założonego odwrotnie. Oczywiste jest dla mnie że nie sugeruję się jedynie czy głównie wyglądem. Mimo wszystko chyba dobrze mówisz - odwrócę ten mostek który mam i zobaczę jak będzie się jeździć. Zacytowałeś moją wcześniejszą wiadomość - w ostatniej wiadomości którą napisałem koncepcja zmian troszkę się zmieniła - sorry za mieszanie. Tobo uważasz że prosta kierownica o szerokości 600mm będzie za wąska? Powinienem szukać czegoś szerszego? W barach najszerszy nie jestem a w jeździe bardziej zależy mi na większej kontroli i wygodzie.
Nastar Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Podłączę się pod rozpoczęty temat. Obecnie mam prostą kierownicę KLS Expert, zmierzone 570mm szerokości (wraz z założonymi rogami). Mostek to też KLS Expert 100mm mierzone od osi rury sterowej do osi kierownicy (ori zestaw przy Magnusie Yellow). Przejechałem na tym zestawie trochę ponad 600km z czego ok. 80% średnio-trudny teren. Mam wrażenie, że kierownica jest za wąska (przy dłuższych, trudniejszych zjazdach wysiłek związany z utrzymywaniem kierunku jazdy zaczyna być męczący (patrz ostatni maraton w Wyrzysku). Po przymiarkach na sucho oceniam, że 600mm chyba byłoby OK. Czy dodanie po ok. 15mm z każdej strony da odczuwalna różnicę ? Mostka nie chciałbym zmieniać bo jest stosunkowo krótki i ma dobry wznios a nie zależy mi na położonej sylwetce. Z kolei zbyt szeroka kierownica będzie dla mnie nieodpowiednia bo mam tylko 170cm wzrostu. Rama to 17,5'. A może spróbować z lekko gięta kierownicą ? W takiej można poprzez jej obracanie zmieniać pewne parametry chyba... A jeśli już zmieniać na 600mm to jaka ? Znalazłem to: http://allegro.pl/kierownica-truvativ-2011-stylo-t20-600-31-8-195g-i2380629406.html lub ew. to: http://allegro.pl/ritchey-kierownica-comp-bb-flat-620-31-8-cyklomani-i2383271129.html i przyciąć wg potrzeb...
evo Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Co do wyglądu to chodziło mi o to że nie widziałem jeszcze chyba takiego krótkiego mostka o takim kącie założonego odwrotnie. Ja na tym zdjęciu mam 110 mm i -17. http://c.wrzuta.pl/wi15432/d42217da002302d84f70d25f/spec_29er_carbon.jpg Obecnie mam 100 mm i - 25. Wygląda dobrze. Jeśli boisz się, że krótki mostek będzie wyglądał źle, to nie ma obaw, rogi wizualnie przedłużają mostek z boku. Natomiast przy twoim wzroście i ramie 19 cali, to po prostu spraw sobie mostek 110 mm, zwykły, ustaw na te -7 i będzie ok. Przecież 110 mm przy twoim wzroście i giętej kierze, to nadal bardzo mało.
Nastar Napisano 18 Lipca 2012 Napisano 18 Lipca 2012 Obecnie mam prostą kierownicę KLS Expert, zmierzone 570mm szerokości (wraz z założonymi rogami) Poprawka - jest to kierownica 560mm i jeszcze założone są rogi... Podpowie ktoś w temacie (2 posty wyżej) ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.