Skocz do zawartości
  • 0

[rower] Specialized Hardrock Disc (2010)

maciej1988

Pytanie

Witam!

Chciałbym Wam zaprezentować mój rower a mianowicie Specialized Hardrock Disc. Rower kupiłem we wrześniu 2010 roku. Szukałem odpowiedniego roweru po wieloletniej przerwie w jeżdżeniu. Celem było głównie polepszenie mojej kondycji, zrzucenie trochę brzucha i sam powrót do jazdy na rowerze po przerwie. Do obecnej chwili przejechałem ok. 900km - wiem że nie jest to wiele ale niestety ze względu na brak czasu nie mam szans na więcej - cieszę się z tego ile jest. Miejsca gdzie jeżdżę to głównie asfalty lub leśne ścieżki, w okolicy nie mam co liczyć na większe góry, kilka mniejszych się znajdzie.

Rama rozmiar: 19"

waga roweru: ok 14 kg.

mój wzrost: 186 cm.

waga: 84 kg.

Specyfikacja:

RAMA: Specialized Hardrock A1 Premium Aluminum

WIDELEC: Suntour Epicon LOD 2011

MANETKI: Sram X-3 Trigger

PRZERZUTKA PRZEDNIA: Schimano Altus

PRZERZUTKA TYLNA: Sram X-4

HAMULCE: Tektro Novela 160mm

KASETA: Sram PG-730

KORBA: SR Suntour

OBRĘCZE: Alex HRD

PIASTY: ??

OPONY: Specialized Fast Track 26x2.0"

KIEROWNICA: ?? 640mm, gięta

CHWYTY: Giant Lock-ON skręcane

ROGI: Ritchey WCS

MOSTEK: ??, 15 stopni,

SZTYCA: 12,5mm offset

SIODŁO: Specialized XC

PEDAŁY: Schimano-PD M545 LX

Dodatki:

licznik: Sigma BC 1009

pulsometr: Sigma Onyx-Easy

buty SPD: Schimano-SH M077

Nie mogę podać dokładnej specyfikacji wszystkich części ze względu na brak jakichkolwiek oznaczeń na nich.

Na początku zeszłego roku (2011) zmieniłem pedały na SPD, przedni amortyzator na Epicona i chwyty na skręcane. Różnica w SPD jest bardzo duża na korzyść, podobnie jak amortyzator który dla mojej jazdy jest w 100% wystarczający. W tym roku (2012) dodałem rogi do kierownicy ze względu na wygodę w dłuższej trasie.

Zdjęcia - przepraszam za słabą jakość ale zdjęcia robione telefonem, w niedługim czasie dodam lepsze.

5e8b064452e52274med.jpg

83ec139d1b12e284med.jpg

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Miło że się podoba :) Jutro odbieram rower z serwisu - skracane były przewody hamulcowe. Z wymianą hamulców i tarcz sobie poradziłem bez problemu ale ze skracaniem przewodów i odpowietrzaniem już nie za bardzo. Wrzucę w najbliższym czasie nowe zdjęcia dużo lepszej jakości po zmianach:

- mostek Ritchey WCS 100mm

- kierownica Ritchey WCS 600 mm. prosta

- komplet hamulców hydraulicznych Shimano SLX M-666

- tarcze Shimano XT 180/160 mm.

Czy 2h. bez przerwy to nie wiem - najprawdopodobniej nie. Ale ok. 1,5h jazdy z niedługimi przerwami to bez najmniejszego problemu - w ogóle nie czułem żeby chwyty były za twarde. Co istotne - zawsze jeżdżę w rękawiczkach także to trochę zmienia sytuację. Jakbym miał się do nich przymierzyć bez rękawiczek to uważam że są twarde ale nie jakoś strasznie. Niestety po jednym sezonie nie za wiele jeżdżąc troszkę już się wycierają i pękają na brzegach - będzie trzeba pomyśleć o zmianie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...