Skocz do zawartości

[konserwacja] Łańcuch, przednia przerzutka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam jestem tu nowy, także proszę o wyrozumiałość.

Mam problem z moją przednią przerzutką,

Otóż od jakiegoś już czasu łancuch chrobocze o to co zmienia przerzutki.

Byłem na regulacji, ale to pomogło na 2 wypady rowerowe, problem znow wrocil.

Serwis spieprzyl sprawe ?

Napisano

Witam, ciężko powiedzieć co może być powodem nieprawidłowej pracy przerzutki. Najlepiej by było gdybyś podał model tej przerzutki i korby ponieważ najtańsze przerzutki mają już od początku takie luzy że serwis zjada zęby by to wyregulować. Korba także może mieć małą sztywność i w przypadku mocnego naciskania na pedały ( na stojąco) wszystko się wygina razem z suportem i powoduje ocieranie łańcucha o płytki prowadnika. Więc podaj więcej informacji na temat sprzętu i okoliczności występowania nieprawidłowego działania przerzutki przedniej.

Napisano

Ociera na najwyższym biegu (3 z przodu 9 z tylu), model to shimano deore xt cos takiego.. Rower kellys salamander 2009 r.

Podczas normalnej jazdy tak ociera.

Napisano

Pewnie blokada max wychylenia będzie za mocno przykręcona co nie pozwala przerzutce dalej iść lub spróbować wyciągnąć trochę linkę przy manetce.

Napisano

Pewnie blokada max wychylenia będzie za mocno przykręcona co nie pozwala przerzutce dalej iść lub spróbować wyciągnąć trochę linkę przy manetce.

A po polsku ?

Dam radę samemu to zrobić ?

Napisano

Najpierw pokusił bym się o odkręcenie o 1,5 obrotu te pokrętło przy manetce lewej. Tym wyciągasz lub popuszczasz linkę. Musisz ją naciągnąć czyli pokrętło w lewo ( wykręcasz ten dinks :)

Napisano

Tak

Chyba wiem o co Tobie chodzi.

Bo np problem ustaje gdy za pomoca manetki odchyle na maxa z przodu juz nie ociera.

Jakie konkretnie srubki podokrecac/poluzowac ?

Napisano

Jeśli dajesz manetkę na max do góry i przestaje ocierać łańcuch to znaczy że przerzutka nie jest przyblokowana śrubą. Wystarczy trochę naciągnąć linkę tak jak Ci napisałem wyżej.

Napisano

- "Najlepiej by było gdybyś podał model tej przerzutki i korby ponieważ najtańsze przerzutki mają już od początku takie luzy że serwis zjada zęby by to wyregulować"

- "model to shimano deore xt cos takiego.. "

Dobre :icon_lol:

Napisano

...model to shimano deore xt coś takiego..i dobrze facet ma gdzieś to czym wszyscy się tutaj podniecają,napisał o poradę i dostał.A że nie ma o tym pojęcia to nie powód aby pisać DOBRE CO ? ;)

Napisano

Chyba kolego troche źle mnie zrozumiałeś. Miało być że to jakaś tania przerzutka a chyba tak nie jest. Uważam że ten rower to nie żaden makrokesz a na pewno nie ta przerzutka i nie miałem żadnej myśli o niewiedzy zakładającego temat.

Napisano

i co udało się z tą przerzutką? Myslałem że co innego zle ci chodzi a nie,że zle wyregulowana bo tak to widac ze łancuch dotyka przrzutki

Napisano

Powodem takiego rozregulowywania się przerzutki przedniej może być nowa linka która trochę się zawsze rozciągnie (wtedy podciągamy regulacją przy manetce), lub za słabo dokręcona śruba mocująca koniec linki do przerzutki ( co powoduje jej wyślizgiwanie się z mocowania- warto to sprawdzić i w razie czego dociągnąć). Oby problem już się nie pojawił :) Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...