dawcio96 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam jestem tu nowy, także proszę o wyrozumiałość. Mam problem z moją przednią przerzutką, Otóż od jakiegoś już czasu łancuch chrobocze o to co zmienia przerzutki. Byłem na regulacji, ale to pomogło na 2 wypady rowerowe, problem znow wrocil. Serwis spieprzyl sprawe ?
CzikO Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam, ciężko powiedzieć co może być powodem nieprawidłowej pracy przerzutki. Najlepiej by było gdybyś podał model tej przerzutki i korby ponieważ najtańsze przerzutki mają już od początku takie luzy że serwis zjada zęby by to wyregulować. Korba także może mieć małą sztywność i w przypadku mocnego naciskania na pedały ( na stojąco) wszystko się wygina razem z suportem i powoduje ocieranie łańcucha o płytki prowadnika. Więc podaj więcej informacji na temat sprzętu i okoliczności występowania nieprawidłowego działania przerzutki przedniej.
dawcio96 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Ociera na najwyższym biegu (3 z przodu 9 z tylu), model to shimano deore xt cos takiego.. Rower kellys salamander 2009 r. Podczas normalnej jazdy tak ociera.
Artwro Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Jesli juz dwa razy byłeś na regulacji i nie pomogło to pewnie już tako zostanie.Najlepiej podaj model korby i przerzutki jak pisał przedmówca.
dawcio96 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Źle mnie zrozumiałeś raz byłem na regulacji, a model podałem w poprzednim poście.
Artwro Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 No to model juz mamy.Są takie śruby do regulacji w najwyższym i najniższym położeniu.Nie jest tak że ociera jak naciskasz na prawy pedał np: na stojaco?
CzikO Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Pewnie blokada max wychylenia będzie za mocno przykręcona co nie pozwala przerzutce dalej iść lub spróbować wyciągnąć trochę linkę przy manetce.
Artwro Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Tak z pamięci:prawa śruba regulacji w prawo będzie widać jak prowadnica odsuwa się od łańcucha na zewnątrz(łańcuch na największej zębatce).
dawcio96 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Pewnie blokada max wychylenia będzie za mocno przykręcona co nie pozwala przerzutce dalej iść lub spróbować wyciągnąć trochę linkę przy manetce. A po polsku ? Dam radę samemu to zrobić ?
Artwro Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Pewnie że da,wygugluj tylko regulacja przerzutki przedniej.
CzikO Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Najpierw pokusił bym się o odkręcenie o 1,5 obrotu te pokrętło przy manetce lewej. Tym wyciągasz lub popuszczasz linkę. Musisz ją naciągnąć czyli pokrętło w lewo ( wykręcasz ten dinks
dawcio96 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Tak Chyba wiem o co Tobie chodzi. Bo np problem ustaje gdy za pomoca manetki odchyle na maxa z przodu juz nie ociera. Jakie konkretnie srubki podokrecac/poluzowac ?
CzikO Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Jeśli dajesz manetkę na max do góry i przestaje ocierać łańcuch to znaczy że przerzutka nie jest przyblokowana śrubą. Wystarczy trochę naciągnąć linkę tak jak Ci napisałem wyżej.
dawcio96 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Dzięki, chyba pomogło. zobaczymy na jaki czas, ale mimo wszystko Wielkie dzięki i Wesołych Świąt.!
karbeti Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 - "Najlepiej by było gdybyś podał model tej przerzutki i korby ponieważ najtańsze przerzutki mają już od początku takie luzy że serwis zjada zęby by to wyregulować" - "model to shimano deore xt cos takiego.. " Dobre
Artwro Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 ...model to shimano deore xt coś takiego..i dobrze facet ma gdzieś to czym wszyscy się tutaj podniecają,napisał o poradę i dostał.A że nie ma o tym pojęcia to nie powód aby pisać DOBRE CO ?
karbeti Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Chyba kolego troche źle mnie zrozumiałeś. Miało być że to jakaś tania przerzutka a chyba tak nie jest. Uważam że ten rower to nie żaden makrokesz a na pewno nie ta przerzutka i nie miałem żadnej myśli o niewiedzy zakładającego temat.
pawel13 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 i co udało się z tą przerzutką? Myslałem że co innego zle ci chodzi a nie,że zle wyregulowana bo tak to widac ze łancuch dotyka przrzutki
CzikO Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Powodem takiego rozregulowywania się przerzutki przedniej może być nowa linka która trochę się zawsze rozciągnie (wtedy podciągamy regulacją przy manetce), lub za słabo dokręcona śruba mocująca koniec linki do przerzutki ( co powoduje jej wyślizgiwanie się z mocowania- warto to sprawdzić i w razie czego dociągnąć). Oby problem już się nie pojawił Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.