Skocz do zawartości

[do 1500zł] który rowerek wybrać Unibike czy Author?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wydaje mi się, że podjęłam decyzję i wezmę Kellysa Omega z tego sklepu http://rowery.shop.pl/view/589/ Co sądzicie o tym sklepie? Nie ma obaw przed kupnem??

Chciałam jednak jeszcze dopytać co to za pedały ma ten kellys - VP-NonSlip - plastic. To znaczy że są plastikowe??

I jeszcze kwestia rozmiaru ramy - chciałabym przy kurierze sprawdzić jej rozmiar tak na szybko. Czy gdzieś na ramie jest napisana jej wielkość??

Pozdrawiam. Aga

Czy mógłby ktoś podpowiedzieć mi jak jest z tym oznaczeniem rozmiaru ramy?

Napisano

Z wyborem roweru wiąże się wiele zmiennych.

Wszystko zależy od tego jak będziesz go użytkować: intensywnie czy tylko na wypady okazjonalne.

Jeśli będziesz jeździć intensywnie to sama zauważysz, że rama w stylu "damka" się do tego nie nadaje.

Jeśli okazjonalnie to tak naprawdę ważne będzie ustawienie siodełka, kierownicy, twardość siodełka i ogólny komfort.

Przy intensywnej jeździe zwraca się uwagę na zupełnie inne rzeczy niż przy wyjazdach w niedzielę po obiedzie na przejażdżkę.

Merida, Kellys, Author... w tych cenach osprzęty są podobne.

Wielkiej róznicy w osprzęcie nie zauważya - ważne jak Ty czujesz się przy określonym ustawieniu siodełka i kierownicy.

Co do wielkości ramy... na 172 cm pasuje 19 cali ale... jesli ktoś jeździ intensywnie to 17 cali w jeździe górskiej jest zbawienne dla takiego wzrostu (większa manewrowość roweru).

Dla normalnych wycieczek 19 cali jest ok.

Napisano

Odpowiadajac wylacznie na pytania postawione przez autora :)

VP non-slip to pedaly plastikowe, ale nie balbym sie o trwalosc przy uzytkowaniu rekreacyjnym, ew uszkodzenia to tylko przy uderzeniu o cos twardego (kamien) wtedy albo sie gleboko i trwale rysuja albo pekaja, jak uznasz ze juz jestes bardziej zaawansowana to pewnie nadejdzie kiedys czas na jakies SPD. Zawsze tez mozna kupic pedaly platformowe z metalowa klatka. Moim zdaniem plastikowe sa wygodniejsze przy jezdze w bardzo cywilnych butach, metalowe potrafia rantami niszczyc miekkie podeszwy.

Nie wiem dokladnie gdzie kellys bedzie mial naklejke rozmiarowa, ale w 99% rowerow jest z przodu na rurze podsiodlowej (tak to ta pod siodlem :P)

Co do sklepu, jezeli dogadasz sie tel/mail ze rower jest i kiedy go wysylaja i zgodza sie na platnosc przy odbiorze to nic nie ryzykujesz de facto. Pobranie jest pewnie drozsze niz przedplata, ale tansze niz nerwy czy na pewno dojdzie :)

Moze da rade dojsc w tym tygodniu to zapraszam na objazd z Warszawska Masa Krytyczna w piatek 27.04.

... jeszcze jedno... wazne... sugerowalbym znalezc jakis serwis rowerowy w okolicy i wyregulowac rower przez wiekszymi szalenstwami, rowery ze sklepow internetowych + po transporcie potrafia sie troche rozregulowac...

Napisano

Witam ponownie. Dzisiaj zamówiłam rowerek. Padło na model Merida Crossway 100-V 2012. Znalazłam w cenie 1700 razem z kosztami przesyłki. Wybrałam oczywiście rozmiar 46 cm czyli dokładnie 18,11 cala. Co sądzicie o tym wyborze?? Rama w tym rozmiarze będzie w porządku dla mnie??

Oczywiście rama jest w wersji damskiej.

A tak poza tym to co sądzicie o tym rowerze?

I dlaczego w Polsce nie występuję w tym kolorze: http://www.merida-bikes.com/en_int/bike/2012/86/Cross/Crossway+100-V+_+-Lady

Napisano

W oczekiwaniu na rower, czytając o nim różne opinie zaciekawiła mnie kwestia zamontowanego w nim mechanizmu korbowego. Mianowicie jest wiele różnic. Otóż w opisie podana jest taka: SR XCC-V2-T208-WH-48-38-28 , na zdjęciu http://www.rowerymerida.pl/produkt420/crossway-100-v-lady-rower-merida.html ewidentnie widać, że jest z serii XCR, a na stronach tego sklepu http://rower-sport.pl/pl/p/MERIDA-CROSSWAY-TFS-100-V-2012-gratis-/1183 jest zamontowana z serii XCT. O co tutaj chodzi? Przecież są to korby z różnych klas cenowych i jakościowych z tego co się zdążyłam zorientować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...