agac112 Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Napisano 22 Kwietnia 2012 Wydaje mi się, że podjęłam decyzję i wezmę Kellysa Omega z tego sklepu http://rowery.shop.pl/view/589/ Co sądzicie o tym sklepie? Nie ma obaw przed kupnem?? Chciałam jednak jeszcze dopytać co to za pedały ma ten kellys - VP-NonSlip - plastic. To znaczy że są plastikowe?? I jeszcze kwestia rozmiaru ramy - chciałabym przy kurierze sprawdzić jej rozmiar tak na szybko. Czy gdzieś na ramie jest napisana jej wielkość?? Pozdrawiam. Aga Czy mógłby ktoś podpowiedzieć mi jak jest z tym oznaczeniem rozmiaru ramy?
comrat Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Z wyborem roweru wiąże się wiele zmiennych. Wszystko zależy od tego jak będziesz go użytkować: intensywnie czy tylko na wypady okazjonalne. Jeśli będziesz jeździć intensywnie to sama zauważysz, że rama w stylu "damka" się do tego nie nadaje. Jeśli okazjonalnie to tak naprawdę ważne będzie ustawienie siodełka, kierownicy, twardość siodełka i ogólny komfort. Przy intensywnej jeździe zwraca się uwagę na zupełnie inne rzeczy niż przy wyjazdach w niedzielę po obiedzie na przejażdżkę. Merida, Kellys, Author... w tych cenach osprzęty są podobne. Wielkiej róznicy w osprzęcie nie zauważya - ważne jak Ty czujesz się przy określonym ustawieniu siodełka i kierownicy. Co do wielkości ramy... na 172 cm pasuje 19 cali ale... jesli ktoś jeździ intensywnie to 17 cali w jeździe górskiej jest zbawienne dla takiego wzrostu (większa manewrowość roweru). Dla normalnych wycieczek 19 cali jest ok.
MarioG Napisano 22 Kwietnia 2012 Napisano 22 Kwietnia 2012 Odpowiadajac wylacznie na pytania postawione przez autora VP non-slip to pedaly plastikowe, ale nie balbym sie o trwalosc przy uzytkowaniu rekreacyjnym, ew uszkodzenia to tylko przy uderzeniu o cos twardego (kamien) wtedy albo sie gleboko i trwale rysuja albo pekaja, jak uznasz ze juz jestes bardziej zaawansowana to pewnie nadejdzie kiedys czas na jakies SPD. Zawsze tez mozna kupic pedaly platformowe z metalowa klatka. Moim zdaniem plastikowe sa wygodniejsze przy jezdze w bardzo cywilnych butach, metalowe potrafia rantami niszczyc miekkie podeszwy. Nie wiem dokladnie gdzie kellys bedzie mial naklejke rozmiarowa, ale w 99% rowerow jest z przodu na rurze podsiodlowej (tak to ta pod siodlem ) Co do sklepu, jezeli dogadasz sie tel/mail ze rower jest i kiedy go wysylaja i zgodza sie na platnosc przy odbiorze to nic nie ryzykujesz de facto. Pobranie jest pewnie drozsze niz przedplata, ale tansze niz nerwy czy na pewno dojdzie Moze da rade dojsc w tym tygodniu to zapraszam na objazd z Warszawska Masa Krytyczna w piatek 27.04. ... jeszcze jedno... wazne... sugerowalbym znalezc jakis serwis rowerowy w okolicy i wyregulowac rower przez wiekszymi szalenstwami, rowery ze sklepow internetowych + po transporcie potrafia sie troche rozregulowac...
agac112 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Napisano 23 Kwietnia 2012 Witam ponownie. Dzisiaj zamówiłam rowerek. Padło na model Merida Crossway 100-V 2012. Znalazłam w cenie 1700 razem z kosztami przesyłki. Wybrałam oczywiście rozmiar 46 cm czyli dokładnie 18,11 cala. Co sądzicie o tym wyborze?? Rama w tym rozmiarze będzie w porządku dla mnie?? Oczywiście rama jest w wersji damskiej. A tak poza tym to co sądzicie o tym rowerze? I dlaczego w Polsce nie występuję w tym kolorze: http://www.merida-bikes.com/en_int/bike/2012/86/Cross/Crossway+100-V+_+-Lady
agac112 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Napisano 24 Kwietnia 2012 W oczekiwaniu na rower, czytając o nim różne opinie zaciekawiła mnie kwestia zamontowanego w nim mechanizmu korbowego. Mianowicie jest wiele różnic. Otóż w opisie podana jest taka: SR XCC-V2-T208-WH-48-38-28 , na zdjęciu http://www.rowerymerida.pl/produkt420/crossway-100-v-lady-rower-merida.html ewidentnie widać, że jest z serii XCR, a na stronach tego sklepu http://rower-sport.pl/pl/p/MERIDA-CROSSWAY-TFS-100-V-2012-gratis-/1183 jest zamontowana z serii XCT. O co tutaj chodzi? Przecież są to korby z różnych klas cenowych i jakościowych z tego co się zdążyłam zorientować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.