agac112 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Jako, że jestem tutaj nowa chciałam wszystkich przywitać. Mam na imię Agnieszka i chciałabym zakupić sobie rowerek do jazdy zarówno po mieście jak i ścieżkach leśnych. Nie znam się na rowerach, ale przeglądając forum dowiedziałam się, że do takich celów najlepszy będzie rower typu cross. Odwiedziłam jeden sklep w moim mieście, gdzie proponowano mi dwa rowery: 1. Unibike Crossfire http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-unibike-crossfire-lds-2012.html 2. Author Integra http://roweroteka.pl/Rower_Author_Integra_crossowy_2011-1152.html Proszę podpowiedzcie mi który z nich będzie fajniejszy oraz czy przy moim wzroście 172 cm Unibike Crossfire będzie na mnie pasował.... a mam na myśli to czy rama 17 cali jest ok do mojego wzrostu. Niestety Unibike nie wiedząc czemu dla pań produkuje tylko rowerki 17 calowe, natomiast Author ma 17 i 19 calowe. Pozdrawiam. AGA.
Mod Team michuuu Napisano 7 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2012 Unibike bardzo fajny w ub. tygodniu kupiony dla żony. Były przymiarki do Authora Integra i padło na Unibika bo "fajniejszy" .Autor porównywalny, wybór to raczej osobnicze preferencje. Unibike -17" dla kobiety 164cm jest ok. Ale ma długi regulowany mostek(w naszym podniesiony) więc przymiarka odpowie czy rozmiar dobry. Nie przekreślałbym 17"-stki.
agac112 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Unibike bardzo fajny w ub. tygodniu kupiony dla żony. Były przymiarki do Authora Integra i padło na Unibika bo "fajniejszy" .Autor porównywalny, wybór to raczej osobnicze preferencje. Unibike -17" dla kobiety 164cm jest ok. Ale ma długi regulowany mostek(w naszym podniesiony) więc przymiarka odpowie czy rozmiar dobry. Nie przekreślałbym 17"-stki. Dziękuję za podpowiedź. Czy mostek to jest to na czym podnosi się kierownicę? A czy Twoja żona na Unibiku wysoko ma wysunięte siodełko?
Mod Team michuuu Napisano 7 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 7 Kwietnia 2012 Siodełko w normie. Co do mostka , w tym przypadku to faktycznie jest to czym można zmieniać wysokość kierownicy i pozycje rowerzysty.
agac112 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 Siodełko w normie. Co do mostka , w tym przypadku to faktycznie jest to czym można zmieniać wysokość kierownicy i pozycje rowerzysty. Rozumiem i jeszcze raz dziękuję. Tak czy owak muszę znaleźć sklep gdzie będą mieć crossfirea i przymierzyć się do niego. Gdyby okazało się, że troszkę za mały to skoro twierdzisz że technicznie integra podobna do crossfirea to kupię authora.
ProCombat Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Unibike ma zdecydowanie lepszy osprzęt i jest lepszym rowerem . Bardzo go polecam i bez zastanowienia brał bym Unibike'a .
agac112 Napisano 15 Kwietnia 2012 Autor Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam ponownie. Jako że nadal nie kupiłam roweru gdyż nie mogę nigdzie znaleźć Unibike Crossfire w wersji dla pań dostałam w jednym ze sklepów następującą propozycję: http://rowery.shop.pl/view/974/ Bardzo proszę o podpowiedź czy powyższy Kross Evado 1.2 2011 dorównuje jakością do Unibike Crossfire 2012 oraz czy warto nabyć rower z roku 2011??
agac112 Napisano 16 Kwietnia 2012 Autor Napisano 16 Kwietnia 2012 Witam ponownie. Jako że nadal nie kupiłam roweru gdyż nie mogę nigdzie znaleźć Unibike Crossfire w wersji dla pań dostałam w jednym ze sklepów następującą propozycję: http://rowery.shop.pl/view/974/ Bardzo proszę o podpowiedź czy powyższy Kross Evado 1.2 2011 dorównuje jakością do Unibike Crossfire 2012 oraz czy warto nabyć rower z roku 2011?? Drodzy koledzy bardzo Was proszę o jakąś sugestię odnośnie mojego zapytania
agac112 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 No ja chyba zwariuje przy zakupie tego roweru. Już dzisiaj miałam jechać i kupić Kross Evado 1.2 ale znajomy odradził mi ze względu na hamulce, twierdząc że to zwykłe tarczówki mechaniczne i że źle hamują. Nie mam pojęcia czy miał rację, ale znowu się wstrzymałam. Jak naprawdę jest z tymi hamulcami?? I jeszcze jednak rzecz mnie zastanawia. Mianowicie jakiej firmy są te hamulce oraz jakiej klasy są manetki. Pytam gdyż są dwie specyfikacje tego roweru: http://www.domenasportowa.pl/product-pol-8683-Rower-crossowy-Damski-KROSS-Evado-1-2-2011-WYPRZEDAZ.html http://rowery.shop.pl/view/974
rowerus Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Specyfikacja z domenasportowa.pl jest prawdziwa. Mało kto jednak poleca tarczówki (szczególnie nie najwyższej klasy) Swoją drogą to polecałbym coś innego, aniżeli tego Krossa. Może jakiś Kellys, ewentualnie świtny by był wspominany Unibike jednak teraz ciężko go dostać.. Z Kellysa to na przykład coś takiego http://rowery.shop.pl/view/587/ Zalety w porównaniu do krossa to na pewno blokada amorka, no i pewnie dla Ciebie to też kolor (wersja Silver jest matowa, Pink - z połyskiem)
agac112 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Specyfikacja z domenasportowa.pl jest prawdziwa. Mało kto jednak poleca tarczówki (szczególnie nie najwyższej klasy) Swoją drogą to polecałbym coś innego, aniżeli tego Krossa. Może jakiś Kellys, ewentualnie świtny by był wspominany Unibike jednak teraz ciężko go dostać.. Z Kellysa to na przykład coś takiego GAMMA PINK / SILVER Zalety w porównaniu do krossa to na pewno blokada amorka, no i pewnie dla Ciebie to też kolor (wersja Silver jest matowa, Pink - z połyskiem) Wydaje mi się, że proponowany kellys ma słaby osprzęt. Wynalazłam jeszcze taką meridkę http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-merida-crossway-tfs-100-v-lady-2011.html#fragment-3 Sorki, że tak was męczę ale może ta merida będzie najlepsza. Jak myślicie??
sqr Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Zacznę od tego że Unibike moim zdaniem byłby najlepszy ale jeżeli w twoim mieście nieosiągalny to z reszty propozycji brałbym właśnie tę meridę. Jest to rower z przyzwoitym osprzętem (niestety RST jakoś nie mam zaufania, ale do crossa powinien wystarczyć). Brak podnoszonego mostka może być problemem (jeżeli nie podpasuje ci geometria) a z drugiej strony może być zbawieniem (nic nie trzeszczy). Napęd całkiem spoko: Korba altusa i przerzutki Altus/Alivio to dobra inwestycja w przyszlość. Co do mechanicznym Disców to jak są dobrze wyregulowane i mają nowe linki to działają całkiem spoko, ale nie widzę sensu obciążać roweru crossowego (raczej nie przyda ci się tarcza a dobre v-braki wypadną lepiej). A więc jeżeli nie uda się dorwać Crossfire`a to merida to dobry wybór. Pozdrawiam
nemo2009 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 http://rowery.shop.pl/view/974 Ten rowerek ma hamulce hydrauliczne i fajną korbę,bierz tego Aga.
agac112 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Ten rowerek ma hamulce hydrauliczne i fajną korbę,bierz tego Aga. Nemo... on ma mechaniczne hamulce. Poza tym sądzisz, że osprzętowo OK? Zacznę od tego że Unibike moim zdaniem byłby najlepszy ale jeżeli w twoim mieście nieosiągalny to z reszty propozycji brałbym właśnie tę meridę. Jest to rower z przyzwoitym osprzętem (niestety RST jakoś nie mam zaufania, ale do crossa powinien wystarczyć). Brak podnoszonego mostka może być problemem (jeżeli nie podpasuje ci geometria) a z drugiej strony może być zbawieniem (nic nie trzeszczy). Napęd całkiem spoko: Korba altusa i przerzutki Altus/Alivio to dobra inwestycja w przyszlość. Co do mechanicznym Disców to jak są dobrze wyregulowane i mają nowe linki to działają całkiem spoko, ale nie widzę sensu obciążać roweru crossowego (raczej nie przyda ci się tarcza a dobre v-braki wypadną lepiej). A więc jeżeli nie uda się dorwać Crossfire`a to merida to dobry wybór. Pozdrawiam Sqr dzięki za rzeczową podpowiedź. Z tym crossfirem to jest taka sprawa, że mogę go zamówić jednak obawiam się, że rama 17" będzie na mnie za mała. Mam 172 cm wzrostu a Unibike niestety nie robi większych ram dla kobiet czego kompletnie nie rozumiem. Dlaczego tak jest?? A czy kobiety jeżdzą na roweruch z męskimi ramami?? Czy byłoby to nietaktem?
sqr Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Faktycznie za bardzo zasugerowałem się wypowiedzią agac112. To są hamulce hydrauliczne i to całkiem niezłej klasy. Jednak mimo wszystko polecam Meride, z hydrauliką może bywać różnie, a w v-brakach wszystko na tacy no i waga.... Z drugiej strony jeszcze sprawa geometrii musiałabyś przymierzyć oba (oba są godne uwagi - Kross i Merida). Lepiej mieć trochę gorsze komponenty niż niewygodną pozycję. Pozdrawiam
agac112 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Faktycznie za bardzo zasugerowałem się wypowiedzią agac112. To są hamulce hydrauliczne i to całkiem niezłej klasy. Jednak mimo wszystko polecam Meride, z hydrauliką może bywać różnie, a w v-brakach wszystko na tacy no i waga.... Z drugiej strony jeszcze sprawa geometrii musiałabyś przymierzyć oba (oba są godne uwagi - Kross i Merida). Lepiej mieć trochę gorsze komponenty niż niewygodną pozycję. Pozdrawiam Jejku czy to jakieś nieporozumienie?? Mi cały czas wydawało się, że to mechaniczne.
sqr Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Jeżdżą. Niektóre uważają że lepiej trzyma się rower podczas postoju, po drugie zazwyczaj męskie ramy maja mniejszą wagę (nie dużo ale zawsze), po trzecie są sztywniejsze. Moja żona ma ramę 17" i 174cm i nie narzeka ale ma trekkingowy rower Krossa a nie crossowy. Z resztą to indywidualne odczucia czy jest ci wygodnie czy nie. P.S. Przepraszam za dwa posty pod rząd ale nie mogłem edytować.
agac112 Napisano 18 Kwietnia 2012 Autor Napisano 18 Kwietnia 2012 Jeżdżą. Niektóre uważają że lepiej trzyma się rower podczas postoju, po drugie zazwyczaj męskie ramy maja mniejszą wagę (nie dużo ale zawsze), po trzecie są sztywniejsze. Moja żona ma ramę 17" i 174cm i nie narzeka ale ma trekkingowy rower Krossa a nie crossowy. Z resztą to indywidualne odczucia czy jest ci wygodnie czy nie. P.S. Przepraszam za dwa posty pod rząd ale nie mogłem edytować. W takim razie spróbuję przymierzyć się do ramy męskiej. Odnośnie hamulców w Evado 1.2 to chyba w tym opisie http://rowery.shop.pl/view/974 jest błąd gdyż producent podaje taki model: Shimano BR-M416
nemo2009 Napisano 18 Kwietnia 2012 Napisano 18 Kwietnia 2012 Odnośnie hamulców w Evado 1.2 to chyba w tym opisie http://rowery.shop.pl/view/974 jest błąd gdyż producent podaje taki model: Shimano BR-M416 Ten model odbiega mocno od katalogowego,na korzyść.
agac112 Napisano 19 Kwietnia 2012 Autor Napisano 19 Kwietnia 2012 Witam ponownie. Dzisiaj próbowałam coś zakupić ale znowu porażka. Meridy 100-V nigdzie nie mogę znaleźć. Objechałam okoliczne sklepy i nie ma. Wersja 2012 jest dla mnie za droga natomiast na internecie też nie mogę znaleźć. Na rowerzysta.pl wyprzedane. Stwierdziłam, że Krossa Evado 1.2 w ciemno nie kupię, gdyż nie wiem czy byłby wygodny. W jednym sklepie mają coś takiego: http://rower-sport.pl/pl/p/KELLYS-OMEGA-CLASSIC-28l-2011-wysylka-gratis-/1071 Czy warto?? P.S. Mam już dosyć szukania roweru.
rowerus Napisano 19 Kwietnia 2012 Napisano 19 Kwietnia 2012 Od początku polecałem Kellysa więc zdania nie zmienię. Robią porządne rowery warte swojej ceny.
MarioG Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Usiadlas, wygodny bierz. Osprzet w tym poziomie cenowym jest +/- podobny. Kellys jest fajny, mamy w rodzinie 2 i daja rade. Podejrzewam, ze to dosyc 'emocjonalny' zakup, wiec wez ten, ktory poczujesz ze jest Twoj kiedy na niego wsiadziesz ja tak zawsze robilem z rowerami i do tej pory sie nie zawiodlem
agac112 Napisano 20 Kwietnia 2012 Autor Napisano 20 Kwietnia 2012 Usiadlas, wygodny bierz. Osprzet w tym poziomie cenowym jest +/- podobny. Kellys jest fajny, mamy w rodzinie 2 i daja rade. Podejrzewam, ze to dosyc 'emocjonalny' zakup, wiec wez ten, ktory poczujesz ze jest Twoj kiedy na niego wsiadziesz ja tak zawsze robilem z rowerami i do tej pory sie nie zawiodlem Właśnie jest problem, że tego Kellysa mogę zamówić jedynie przez internet. Na miejscu mogę mieć Meridę Crossway 40-V 2012 za podobne pieniądze, tylko że rama 46cm czyli 18 cali. I teraz pytanie czy do wzrostu 172 cm lepsza bedzie 46 cm (18") z meridy czy 19 cali z kellysa?
MarioG Napisano 20 Kwietnia 2012 Napisano 20 Kwietnia 2012 Problem nie jest tylko we wzroscie. Bardziej w proporcjach, dlugosc nog, ramion, tulowia. Jest kwestia pozycji na rowerze jaka czujesz ze jest komfortowa. Ja np. w 29er'rze Gianta mam 20" a w Kelly'sie Omega 21"5... Naprawde rower to jest takie cudo ze cm nie rowna sie cm i rozmiar rozmiarowi Sa na tym formu cale dyskusje i spory nt geometrii roweru u roznych producentow w katalogowo tym samym rozmiarze. Osobiscie nigdy nie kupilbym roweru w internecie bez siedzenia na nim u kogos w sklepie. A jak juz bylem i zajalem czas i usiadlem u niego to kupuje u niego. Z internetu to moge bidon czy blotniki kupic, ale nie rower/ciuchy/buty. Pocierp, poszukaj, podzwon (jezeli Jozefow) ten niedaleko warszawy to na pewno gdzies maja ten model. EW. zadzwon do Kellys'a i spytaj konkretnie jaki inny model (pewnie taki jest) ma identyczna geometrie i rozmarowke i poszukaj tego drugiego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.