StanQ77 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam. Jak w temacie: porysowałem sobie rame unibike'a. Nie wiem czym dokładnie ale rysa wygląda tak: Co zrobić z taką rysą ? Wystarczył by sam lakier które pewnie mają w sklepie gdzie kupiłem rower czy trzeba jakiś wypełniacz jeszcze ? Rysa nie jest aż tak głęboka tylko lakier zarysowany jak na zdjęciu. Co zrobić aby to jako tako wyglądało ?
slawek993 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Po pierwsze musiał byś dobrać w miare podobny lakier w mieszalni tam gdzie sprzedaja lakiery samochodowe, jak juz byś dobrał lakier pomalowana rysa odróżniała by sie jeszcze bardziej niż teraz. A więc pozostaje przeboleć albo nakleić fajna naklejkę
Luk33 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Rysa,wiem jak to boli, szczególnie jak jest nowa rama. (na trzy pierwsze wyjazdy dwa razy wróciłem z nową blizną) Twoja wygląda na dość głęboką. Chyba faktycznie najlepiej zostawić jak jest lub naklejka. Ewentualnie kupić pastę polerską - ścierną i próbować polerować. Zniknąć pewnie nie zniknie, ale może będzie się mniej rzucać w oczy.
slawek993 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Gdy zacznie trzeć pasta polerską w tym miejscu to będzie miał plamę na ramie zamiast rysy.
pawel13 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 wygląda na dość głęboką pastą się tego nie zrobi chyba że chcesz żeby bardziej Błyszcza to w samochodach mozna jak jest przetarte ale tu to lakier trzeba domieszać i zamalować tylko nie wiem czy warto jak zły odcień wyjdzie za bardzo w oczy się będzie rzucać. Najlepiej cyba coś nalepić
Luk33 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja mówię o paście usuwającą drobne zarysowania np. ja mam taką http://www.auto-chemia.pl/index.php?p64,k2-pasta-turbo-k-21. Nie wiem o jakich plamach mówisz. Moja rama po użyciu tej pasty wygląda jak nowa. Fakt, że tu raczej jest zbyt głęboko by coś pomogła.
lukaszm7 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Luk33 jeśli potraktujesz matową ramę (a najwyraźniej z taką mamy do czynienia) jakąkolwiek pastą nabłyszczającą to oczywistym jest, że pozostaną na niej plamy. Błyszczące plamy. Moim zdaniem rysa jest zbyt głęboka by polerować ją jakąkolwiek pastą, pozostaje mieszalnia lakieru lub naklejka. Ewentualnie, żeby nie naklejać naklejek można pomyśleć o wymalowaniu czegoś w tym miejscu zupełnie innym kolorem tak by pasowało kompozycyjnie do grafiki na ramie (nie wiem jakieś logo, inicjały właściciela czy cuś).
slawek993 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 lukaszm7 dzięki że mnie wyreczyłeś w odpowiedzi na pytanie Luk33
Tofi Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 spróbuj obkleić miejsce dokładnie taśmą izolacyjną elektryczną i wypełnić szpachlą samochodową a na koniec precyzyjnie papierem ściernym zeszlifować nadmiar. Najlepiej jak byś miał taśmę w dwóch kolorach, to wtedy pierwsza z jednego koloru następne dwie z drugiego, będziesz wiedział jak mocno możesz szlifować żeby nie zarysować ramy. Na koniec, nie wiem jak w Polsce, ale u mnie jest sieć marketów samochodowo/rowerowych i mają tam jedną półkę z mazakami na lakier w różnych kolorach, właśnie do zamalowywania rys. Mógł byś od razu pomalować, ale nie wiem ile warstw musiał byś położyć, żeby rysa w miarę się wypełniła do równego poziomu. Rozwiązanie to ma wadę, bo nie będzie to idealnie kolor ramy, ale zbliżony, jednak nie powinien się rzucać w oczy. Przed całą procedurą miejsce przeczyść WD-40, a następnie odtłuść np. benzyną.
erzurum Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 oj, no to masz problem..rysa, nie wiem co zrobić żeby zniknęła ale wiem, co robić, żeby na przyszłość rys już nie było, rower w pokrowiec, nie jeździć, nie dotykać, wiele lat będzie służył i to bez rys
Artwro Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Tak,tak, ciekawe jak kredką i innymi wynalazkami typu zaszpachluj i zamaluj można pozbyć się rysy na matowym lakierze?W dodatku w chałupniczych warunkach.No ale jesli to się uda proszę dać znać jestem chętny na kupienie pomysłu.A wracając do własciciela ramy,cóż trzeba uważać albo z tym żyć(co nie jest takie straszne).
lukaszm7 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Artwro można rysę pomalować lakierem błyszczącym i na upartego maźnąć to później matowym lakierem bezbarwnym, żeby nie było widać, matem można psiknąć np. całą rurę. Pytanie tylko czy gra warta jest świeczki.
premier2 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 kurczę, sam to kiedyś przeżywałem w pierwszym, nowym rowerze . Po drugiej lub trzeciej rysie trochę mi przeszło, chociaż kiedy w zeszłym roku, na zlocie zarysowałem nowy amor, trochę zabolało koło serca . Zostaw to jak jest i używaj roweru, chyba, że służy za dekorację w pokoju. Ten sprzęt służy do jeżdżenia, a rysy tylko dodają mu charakteru
Tofi Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Pytanie tylko czy gra warta jest świeczki. W łataniu akurat tej rysy chodzi bardziej o usunięcie ewentualnego ogniska korozji o ile rama jest stalowa.
StanQ77 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Napisano 8 Kwietnia 2012 oj, no to masz problem..rysa, nie wiem co zrobić żeby zniknęła ale wiem, co robić, żeby na przyszłość rys już nie było, rower w pokrowiec, nie jeździć, nie dotykać, wiele lat będzie służył i to bez rys NIe o to chodzi . Pierwszy raz mam taką rysę i to chyba od guzika w spodniach (przesiedziałem sobie na ramie jak jechałem metrem). Katowałem kiedyś gianta - skonczyło się po 10 latach połamanymi kołami i piastami na pół ale takiej rysy nie miałem nigdy . W łataniu akurat tej rysy chodzi bardziej o usunięcie ewentualnego ogniska korozji o ile rama jest stalowa. No dokladnie. Nie chce aby mi jakaś korozja w to weszła (chociaż rama jest aluminiowa i bardzo lekka).Nie musiałoby to ładnie wygladać - nawet mogło by wyglądać jak dodatkowy spaw czy coś. Myślałem ze jest coś co to troche wypełni i pomaluje na podobny kolor . W sumie lakier zabezpieczający (który nie wypełnia) ale ma podobny kolor też by wystarczył. Ta rysa nie jest aż tak głęboka jak się wydaja. Tylko warstaw lakieru zarysowan, rama nietknięta .
Tofi Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Na aluminium następuje pasywacja - korozja tworzy warstwę ochronną przed korozją i nie postępuje dalej.
pawel13 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 lakierem do paznokci zamaluj xD rame zabezpieczy ale nwm jak bedzie wyglądało
Tofi Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Rama aluminiowa, właścicielowi nie zależy na estetyce, to tylko życzyć ciężkiej pracy nad dorobieniem się kolejnych i po temacie.
Vidoq Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 Możesz spróbować okleić ramę tak np. na skos taśmami ochronnymi do lakierowania między którymi umieszczona będzie rysa. Potem dobrze osłonić całą resztę ramy (tak na wszelki wypadek) np. streczem. Następnie kupić lakier w sprayu, popróbować na czymś i... czerwonym, czerwonym ją! :-)
mati102 Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Widzę, że pomysłu żadnego konkretnego. Dzisiaj zobaczyłem podobną rysę u siebie, i jak temu zaradzić? może jakieś pomysły? i pytanie do autora jak z tego wybrnął?
Tofi Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Dzisiaj zobaczyłem podobną rysę u siebie, i jak temu zaradzić? Zaradzić czy usunąć? Zaradzić można tylko w jeden sposób - folia ochronna, kup na metry folię bezbarwną oracal i sobie oklej. Jest ona dość gruba, jak była ci estetyka obojętna to obklej folią do piaskowania, a jeżeli chesz usunąć rysę to pomysłów było wiele na miejscowe przykrycie, jeżeli chcesz idealnie to cała rama do piaskowania i lakier od nowa.
marekw Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Bez jaj Idź do mieszalni lakierów, dobierz, niech Ci zmieszają 100 ml, zamaluj, za tydzień przeszlifuj bardzo drobnym papierem ściernym lub lepiej pastą lekko ścierną. Jeśli miejsce jest podatne na uszkodzenia (np pod linką) na koniec naklej bezbarwną naklejkę, będzie na lata.
zelek93 Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Cześć, ja na swojej ramie również miałem parę małych rysek więc postanowiłem coś z nimi zrobić. Owszem moja rysa nie była tak duża ale dość widoczna. Rysa wyglądała tak: Po pomalowaniu czarnym matowym lakierem wyszło może nie o niebo lepiej jednak o wiele mniej rzuca w oczy. Kolega gdyby kupił jakiś lakier podobny do oryginału i nawet te jasno szare rysy zamalował na pewno mniej rzucało by się to w oczy. Jeżeli boi się to zawsze można nakleić forumową naklejkę Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.