Leszex Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 A czy z drake o skoku 80 można zrobić 100mm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Tak działając odwrotnie, strona 14 : http://www.manitoumtb.com/assets/Service%20Manuals/2010%20Fork%20Service%20Manual.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Jeśli polityka jest taka sama jak w przypadku innych amorów manitou, to 80mm nie przestawisz na 100mm. Elementy wewnątrz mogą się okazać za krótkie, golenie górne również są krótsze. Tak było ze Skarebami, tak jest z R7. Ale mogę być w błędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 W Drake golenie górne są takie same dla skoku 80/100 mm wystarczy spojrzeć na opis w instrukcji, zmiana skoku jak podałem wyżej w instrukcji. No chyba, że to będzie jakaś wersja OEM-owa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszex Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Właśnie tego się obawiam, ponieważ ten amortyzator pochodzi z demontażu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Mało prawdopodobne żeby tak było, ale możliwe. Na Allegto są teraz 100 mm w dobrej cenie wyjściowej ... tego na pewno można przestawić na 80 mm . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszex Napisano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Obes, ile maksymalnie opłaca się dać za Drake z demontażu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawon Napisano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Ja kupiłem za 520zł (mowa o drake'u 100mm), wcześniej poszedł podobny za 530zł. Te o skoku 80mm na aukcjach allegro chodzą w granicach 410-460. Mi się wydaje, że to dobra cena aczkolwiek mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamm27 Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Kupiłem amortyzator myśląc, że jest z ABS + a jak się okazało później, jest to sam ABS. Chciałem od razu zamówić tłumik ABS + ale jakoś zwlekałem z zamówieniem a teraz to już nawet się z niego "wyleczyłem". Jedyne co zrobiłem to tak jak było wspominane w tym temacie wymieniłem olej i jest ok. Pomocna byłaby też opinia autora tematu, czy różnica pomiędzy dartem, a drake (nawet ze słabszym tłumikiem) jest odczuwalna na tyle by zmienić amor, czy lepiej dołożyć do abs+ lub innego amortyzatora. Jak dla mnie różnica jest olbrzymia między pracą Darta 2 a Drake i naprawdę jestem bardzo zadowolony z zakupu - jedynie niepotrzebnie dokupiłem manetkę sterowania z kierownicy - jak dla mnie zupełnie nietrafiony pomysł ( ustawienie 0- 1 gdy normalnie mamy chyba 6 pozycji pokrętła ABS ) - moja ocena może być subiektywna bo do tej pory używałem tylko dwóch wspomnianych amortyzatorów..... Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszex Napisano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Właśnie oglądałem amorki u tego samego sprzedającego i też zauważyłem ze te 80 cieszą się mniejszym zainteresowaniem. Chyba zaryzykuję i kupię 80mm i przy okazji pierwszego serwisu spróbuje zmienić skok na 100. Teraz posiadam darta 2 o skoku 80 i wysokości 46cm i podczas jazdy po płaski podłożu oraz na podjazdach geometria mi szczególnie nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie. Brak tych 2cm odczuwalny jest dopiero podczas bardziej stromych zjazdów lub gdy pod kolami znajdzie się jakaś większa przeszkoda. Niestety mieszkam na mazowszu więc takie problemy dla mojego amortyzatora to rzadkość (50% asfalt, 40% lasy, ale teren raczej łagodny, 10% cięższy teren). PS. Adamm27 dzięki za odpowiedź, utwierdziłeś mnie w przekonaniu że warto zmienić wysłużonego już darta. Jutro wieczorem kończy się licytacja i planuję ją wygrać . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszex Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Jeszcze raz wszystkich witam i ma jeszcze jedno pytanie. Od sprzedającego w odpowiedzi na maila z pytaniem czy w Drake 80 jest możliwość zmiany skoku na 100 otrzymałem informację "niestety nie". Na stronie maniout wymienione jest kilka modeli Drake 80/100 i nieco mniej 130, nic nie jest wspomniane o widelcach tylko 80mm lub tylko 100mm. Jak myślicie, czy Maniout naprawdę mógł pozbawić wersję OEM zmiany skoku? Nie wiem czy bawić się w kupowanie 80 (za niższą cenę) czy po prostu kupić 100mm za te kilkadziesiąt zł więcej i mieć święty spokój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Mógł pozbawić, niestety jest to wersja OEM więc producent tnie koszty (wsadza krótszy pręt bez podkładki regulacyjnej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lawon Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Ok amorek już dotarł - ładnie wygląda ale dosyć ciężki. Jest problem bo źle zmierzyłem wysokość starego amora i teraz okazało się, że nowy jest 3cm wyższy(nie licząc sterówki). Jak bardzo zmieni mi to geometrie ramy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Kąty złagodnieją o jakieś 1,5*, a w praktyce sam się przekonasz ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.