Skocz do zawartości

[Amortyzator] Manitou Drake - czy jest z ABS+?

Rekomendowane odpowiedzi

kubek20 (wiem bo mam i go rozbierałem). I radzę przed użyciem wymienić oleje, bo te co są wlane to jest tragedia :/

kubek20 Ja teraz wlałem Motul Expert 5w i jest bdb

To dosyć dziwne, wlałeś olej o lepkość 17,9 cSt@40 a orginalny Motorex ma lepkość 22.6 cST@40 , czyli amor ma mniejsze tłumienie i to ma być taka poprawa (może dla Ciebie)?

To dosyć dziwne, wlałeś olej o lepkość 17,9 cSt@40 a orginalny Motorex ma lepkość 22.6 cST@40 , czyli amor ma mniejsze tłumienie i to ma być taka poprawa (może dla Ciebie)?

Poprawa jest i to znaczna jeśli chodzi o czułość widelca nq drobne przeszkody. A przy zakresie regulacji ABS i tak można odpowiednio go stłumić więc taka zamiana na rzadszy olej jest jak najbardziej pozytywna (no chyba że lubisz jeździć na sztywnym widelcu)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team

Jak juz Janisław napisał zmiana na tłumik ABS+ daje wiekszą czułość na małe nierówności i zwieksza liniowość amorka. Ale jesli ktoś nie zwraca uwagi na tego typu sprawy, nie zalezy komuś na możliwości zmiany charakterystyki i praca tłumika ABS mu odpowiada, to szkoda wydawać te 200 pln.

Prywatnie jestem bardzo zadowolony ze zmiany i efektu wydania tych 200 pln.

Wracajac do tematu- główna róznicą między tłumikami ABS i ABS+ jest oddzielenie układów wolnej i szybkiej kompresji w ABS+ ( system podkładek - shims ) ,dodanie zaworu blow off oraz wspomniana mozliwość regulacji wewnetrznej szybkiej kompresji. Tego nie ma w tłumiku ABS .

Wg mnie tłumik pokazany przez Adamm27 to ABS,ale jeśli ktos jest bardzo ciekaw to najlepiej zapytac u źródła ( Manitou ).

Tyle, że to "wybieranie liści" ma też drugą stronę, automatycznie widelec będziem szybciej zapadał się na zjazdach, czy jeździe po bandach, oraz wszelkiego rodzaju skokach.

Nie ma nic za darmo, równowaga musi być zachowana, co kto wybiera to juz jego sprawa ...

Tyle, że to "wybieranie liści" ma też drugą stronę, automatycznie widelec będziem szybciej zapadał się na zjazdach, czy jeździe po bandach, oraz wszelkiego rodzaju skokach.

Nie ma nic za darmo, równowaga musi być zachowana, co kto wybiera to juz jego sprawa ...

No i po to właśnie masz iluśtamstopniową regulację tłumienia kompresji pokrętłem na goleni.

Dasz na połowę skali to nie zapadnie się wcale przy hamowaniu, a korzenie czy kamyki i tak połknie.

Jednk to nie do końca tak to działa, tłumi kjest zaprojektowany pod określoną lepkość oleju, żeby zapobiec nurkowaniu z bardziej płynnym tłumieniem musi być mocno stłumiony, mocniej niż przy dedykowanym oleju. ponieważ tłumienie nie przekłada się wprostproporcjonalnie na nurkowanie, i tu kompromis zostaje zachwiany :blink:

Z powodu wielu watpliowosci dotyczacych taniego Drake z allegro i jego tlumika postanowielm zasiegnac informacji u zrodla:) Przy okazji spytalem tez o olej. Pozwolilem sobie pokazac ten watek i zdjecia. Z tego co widze nie wszystko zostalo odczytane przez ludzi z Manitou wiec jeszcze dopytuje. Niemniej odpowiedz jest nastepujaca:

"The top cap in your photo is the ABS top cap.

For the damper I don't know as I can not see it.

You may need to pull the damper to confirm what the damper is.

There are some good photos in that form you sent were you can see the differences of the 2 dampers pistons.

The ABS has a range of adjustments from full open to lock out.

The firmer settings set a platform you have to over come to have the fork move.

Some people really like others don't.

To me it felt a bit sticky.

The ABS+ has the same fully open to lock out with adjustments in between.

BUT there is no platform in the firmer settings. The firmer setting make the fork feel more firm as it should.

So this set up is nice and smooth thru all the settings.

Pulse the ABS+ is tunable just by changing the shim stack on it.

We use 5wt Motorex fork oil in the damper leg of our forks.

I would stay away from 10wt as it will be too thick and could cause damage over time to the shim stack.

You can go up to a 7wt oil is needed."

I dalej...

"Your top cap says ABS (- platform +) the symbols are for more or less compression damping.

The top cap is definitely ABS.

The ABS+ damper top cap has a black piece behind it with the writing on it instead of the sliver piece you have.

You still could have the ABS+ damper with the ABS top cap.

You will need to pull the damper out to see what damper it is.

The top caps are inner changeable."

W koncu po otrzymaniu zdjecia tlumika wyciagnietego z Drake z allegro:

"That is the ABS not the ABS+"

Wyglada wiec na to, ze sprzedawca wprowadzil nas w blad albo sam nie wie do konca jakie sa roznice miedzy tlumikami:)

Na pytanie o to czy warto zrobic "upgrade" do ABS+ Manitou odpisalo:

The ABS+ is a huge improvement over the ABS.

The adjustments in-between full open and lock out is where the ABS+ shines.

I think it is worth it.

I was not a big fan of how the ABS felt unless it was 1-2 clicks from open or locked out.

Every thing in-between felt stick (weird) to me.

No to chyba wszystko jasne?:)

• Mod Team

Czyli jednak ABS...

Podejrzewam,ze Sprzedawca zamieścił info o ABS+ sugerując się napisem Platform +. Nie zmienia to faktu ,ze sprzedał towar niezgodny z opisem. Niemniej jednak po dołożeniu nowego tlumika za 200 pln dalej amorek jest tańszy niż w normalnej ofercie.

Choć z drugiej strony ciekaw jestem stanowiska Sprzedawcy.

• 1 miesiąc temu...

Witam wszystkich,

obecnie posiadam darta 2, ale już powoli domaga się przejścia na emeryturę, ważę +/- 85kg i chciałbym się dowiedzieć czy Drake ABS (bez plusa) będzie ok. Z tego co wyczytałem Drake abs ma jedno ustawienie mniej na pokrętle oraz lubi sobie "popykać" podczas pracy, czy jest jeszcze coś co odróżnia od siebie oba te tłumiki? Pomocna byłaby też opinia autora tematu, czy różnica pomiędzy dartem, a drake (nawet ze słabszym tłumikiem) jest odczuwalna na tyle by zmienić amor, czy lepiej dołożyć do abs+ lub innego amortyzatora.

• Mod Team
czy jest jeszcze coś co odróżnia od siebie oba te tłumiki?

ABS+ , w odróżnieniu od ABS posiada:

- zawór blow off

- szerszy zakres regulacji platformy ( regulacja wolnej kompresji)

- możliwość regulacji szybkiej kompresji

- zapewnia bardziej liniową pracę

IMO warto dołożyć do tłumika z ABS+.

A czy opłaca się dać 600zł za Drake abs (demontowany z nowego roweru), a później dokupić abs + za te około 250zł? Trochę słabo u mnie z kasą, ponieważ ta zmiana wiąże się z zakupem hamulców i kół, dlatego upgrade zostawiłbym sobie na później.

Ps. Czy jest jakiś Polski sklep, który oferuje ten upgrade?

PS.2 Za co odpowiedzialny jest zawór blow off?

Witam,

ja kilka dni temu kupiłem właśnie Manitou Drake na tej aukcji i czekam na przesyłkę. Podejrzewam, że również nie znajdę tu tłumika ABS+ (chociaż sprzedawca deklaruje, że jest)? Moje drugie pytanie - jak ustawić taki amorek pod wagę około 90kg - metodą prób i błędów? Jakie ciśnienie dać na początek? Czy większy o 20mm skok może spowodować jakieś problemy (do tej pory zoom bravo o skoku 80mm)?

Geometria roweru dosyć mocno się zmieni- raz ,ze 20 mm skoku więcej, dwa- Manitou są sporo wyższe niż inne amorki.

Nie pomyślałem o tym wcześniej :( Chciałem mieć amor o skoku 100mm bo zmiana ramy też jest w planach (prawdopodobnie po zakończonym sezonie na Accent El Nino lub jakąś używkę). Rozumiem, że przód roweru pójdzie do góry. Gorzej się będzie wjeżdzało pod górki/skręcało? Niedawno przejechałem pierwszy maraton i mi się bardzo podobało, zmiana amora była głównie podyktowana chęcią wystartowania w następnych. Wiem, że mój rower raczej do maratonów się nie nadaje, ale pracuje nad nim :)

Fakt, przy podniesieniu przodu trudniej na podjazdach, jednak odrobina techniki nieźle można sobie z tym poradzić.

Jednak łatwo można tymczasowo zmniejszyć wysokość amora Drake (i skok) , wystarczy tulejkę która jest pod sprężyną przełożyć na dól pod tłok powietrzny. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...