Adamm27 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam, Mam prośbę w sprawie amortyzatora Manitou Drake z aukcji http://allegro.pl/manitou-drake-super-100-abs-nowy-i2237591447.html . Jest to prawdopodobnie model 2009 ( znalazłem podobny temat na forum ) i nie jestem pewny czy ma on faktycznie tłumik ABS + - tak jak jest w opisie aukcji. Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 poproś o zdjęcia pokrętła od tłumika, powinno być oznaczone napisem ABS+ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Kupilem amor z tej aukcji. Sprzedawca zapewnial mnie, ze jest wymieniony system na ABS+. Zdjecia: http://www.voila.pl/291/su44d/index.php?get=1&f=1 http://www.voila.pl/293/bqpp2/index.php?get=1&f=1 Jeszcze nie testowalem, bo rower w budowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Pokrętło jest jak z absolute, ale sam tłumik jest absolute + czyli ABS+ (wiem bo mam i go rozbierałem). I radzę przed użyciem wymienić oleje, bo te co są wlane to jest tragedia :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Mozesz cos wiecej na temat wlasnych doswiadczen napisac? Jaki olej ewentualnie proponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamm27 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Dziekuję za dobre informację - kupiłem go i dopiero później przewertowałem net w celu blizszych informacji i miałem watpliwości co do ABS+ - ale jak jest to bardzo fajnie. Otrzymam go w środę a w niedzielę planuję wystartować w BikeMaratonie we Wrocławiu więc jak coś to oleje wymienię już po pierwszych jazdach - może tak być? Również proszę o jakieś sugeste co do oleju i czy wymiana to skomplikowany temat? PS. Zibra i Kubek20 kupiliście również manetkę do niego - jak tak to czy jest ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krystianmx Napisano 11 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Witam, moja dziewczyna posiada Manitou Minute LTD 100mm w rowerze Cube LTD PRO, o ile się nie mylę to samo, co DRAKE. O samym amorze to powiem, że działa naprawdę przyzwoicie, wybiera małe jak i większe nierówności – jest naprawdę komfortowy zarówno w mieście jak i w lesie. Jedyne, co mogę mu zarzucić, (ale mam porównanie tylko z moim Foxem F32 RL 100mm), to sztywność. Po mimo zastosowania blokady i tak lekko pracuje, może to zależy od powietrza i wagi raidera – nie wiem. Mimo wszystko stwierdzam, że jest naprawdę OK!. Ps. zapomniałem napisać, że zdalna blokada czasem słabo odbija, pewnie pomoże nasmarowanie linki. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Ja nie kupowałem manetki - jak będziesz zmieniał olej, to dokładnie sprawdź ile go było- oryginalnie jest trochę za dużo jak dla mnie, wlej wtedy 7-8 ml mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekfpc Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Robił ktoś może wymianę oleju ze zdjęciami ? przymierzam się do wymiany i fajnie by było zobaczyć przed zabraniem się do pracy na co natrafię oglądałem manual na stronie manitou i chyba bez większych problemów da się tą operacje przeprowadzić... olej mam motorex 5w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamm27 Napisano 22 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Witam! Dzisiaj wykręciłem tłumik aby zobaczyć czy jest to ABS czy ABS + i powiem Wam, że dalej mam wątpliwości ( wygląda jak ABS tylko ma założone gąbki ) Kubek20 czy w Twoim Drake tłumik też tak wygląda? Jaki olej polecacie i rozumiem, że stary wylać do jakiegoś naczynia z miarka aby wiedzieć ile wlać nowego ? Pozdrawiam, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Na 99,999% jest to tłumik Absolute +, starszej wersji. W instrukcji masz napisane jaki masz mieć poziom oleju (mierzony od górnej części goleni do lustra oleju) wlewaj olej przy otwartym tłumieniu powrotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Jesli to faktycznie nie jest ABS+ to trzeba scigac sprzedawce:) EDIT: widze, ze Obes poprawil wypowiedz, bo nie bylo tego znaczka + na poczatku:) Skoro jest + to OK. Czy ten amor wydaje wam jakies stuki podczas pracy i jest to normalny objaw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal962 Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 nie jest to abs+ tylko starszy tłumik abs:) http://singletracks..../picture-31.jpg tak wygląda abs+. Znajdz 3 różnice:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Kwietnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Tak wygląda tłumik ABS wyjęty z mojego Drake'a ( model 2010) a tak kupiony oddzielnie tłumik ABS+ Zwróćcie uwagę na inną konstrukcję tłoka ( czerwone coś)- to odróżnia ABS od ABS+. IMO gąbki nie są jedynym elementem charakterystycznym dla ABS+. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 No to trzeba pisac do sprzedawcy, ze towar niezgodny z opisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Tak wygląda tłumik ABS wyjęty z mojego Drake'a ( model 2010) To też jest tłumik ABS +, tyle, że starsza wersja, jeśli jest z pokrętłem ABS , a na dole Absolute +. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 To jak w koncu wyglada zwykly ABS?) Z czystej ciekaowsci - czy kit z 2012 roku bedzie pasowac do tych starszych modeli?: http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=57815 Czy taki tlumik ma zauwazalny wplyw na prace amora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Wszystkie tłumiki są zamienne (Drake, Minute) obojętnie czy ABS, czy TPC . Tak naprawdę wielkiej różnicy nie widać, no może w modelach z 2012 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Ja widze roznice tylko w "gabce", ktora wyglada na taka solidniejsza i w jednej czesci hehe. Szkoda jednak wydawac ok. 200zl nie wiedzac czy beda i jakie roznice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Po pierwsze nikt Ci tego nie przyjmie na rekalamację jeśli na pokrętle masz napisane : absolute/platform+ . Po drugie, różnica nie będzie wielka ponieważ tłumik który masz jest to Absolute+ starszej wersjii. Zwróć uwagę na manuala z 2011 , tam zależnie od amora występuje ten tłumik w 2 wersjach, ( z różnymi tłokami) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Patrz post 3. Na pokretle napisane jest platform +, a nizej absolute. Jesli to jest ABS+ to ok. Nie mam zamiaru rzucac sie bez powodu tym bardziej, ze kupiony tanio i bez gwarancji, Chce miec tylko pewnosc, ze sprzedawca nie wprowadzil w blad, dla wlasnego spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Na 99,99% nie wprowadził Cię w błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamm27 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Dziękuję Panowie za informację choć nadal nie jestem pewny co to za tłumik dokładne - pojawiają się sprzeczne informacje. Mam podobne pytanie jak zibra czy jest sens zmieniać ten co jest na tłumik ABS + z 2012 ( 200 pln + ) - przesiadłem się z DARTa 2 i różnicę mam znaczącą - chyba wolę dołożyć do nowej korby . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zibra Napisano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 To juz chyba trzeba sprawdzic samemu organoleptycznie hehe. Ja na razie nie bede az tak ciekawski. Ciekjaw jestem natopmiast jaka jest roznica po wymianie oleju, bo slyszalem, ze ten oryginalny nie jest zbyt dobry. No ale na razie trzeba pojezdzic i poznac amorek w fabrycznym ustawieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamm27 Napisano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Ja przejechałem na nim z 250 kilometrów i jestem zadowolony ( tylko tak jak pisałem miałem poprzednio DARTa 2 ). Olej wymienię może jakoś przed weekendem tylko nie wiem jaki wlać - macie jakieś sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.