Skocz do zawartości

[Amortyzator] Manitou Drake - czy jest z ABS+?

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuję za dobre informację - kupiłem go i dopiero później przewertowałem net w celu blizszych informacji i miałem watpliwości co do ABS+ - ale jak jest to bardzo fajnie.

Otrzymam go w środę a w niedzielę planuję wystartować w BikeMaratonie we Wrocławiu więc jak coś to oleje wymienię już po pierwszych jazdach :) - może tak być?

Również proszę o jakieś sugeste co do oleju i czy wymiana to skomplikowany temat?

PS. Zibra i Kubek20 kupiliście również manetkę do niego - jak tak to czy jest ok?

Witam, moja dziewczyna posiada Manitou Minute LTD 100mm w rowerze Cube LTD PRO, o ile się nie mylę to samo, co DRAKE. O samym amorze to powiem, że działa naprawdę przyzwoicie, wybiera małe jak i większe nierówności – jest naprawdę komfortowy zarówno w mieście jak i w lesie. Jedyne, co mogę mu zarzucić, (ale mam porównanie tylko z moim Foxem F32 RL 100mm), to sztywność. Po mimo zastosowania blokady i tak lekko pracuje, może to zależy od powietrza i wagi raidera – nie wiem. Mimo wszystko stwierdzam, że jest naprawdę OK!.

Ps. zapomniałem napisać, że zdalna blokada czasem słabo odbija, pewnie pomoże nasmarowanie linki.

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

Robił ktoś może wymianę oleju ze zdjęciami ? ;) przymierzam się do wymiany i fajnie by było zobaczyć przed zabraniem się do pracy na co natrafię ;)

oglądałem manual na stronie manitou i chyba bez większych problemów da się tą operacje przeprowadzić... olej mam motorex 5w

Witam!

Dzisiaj wykręciłem tłumik aby zobaczyć czy jest to ABS czy ABS + i powiem Wam, że dalej mam wątpliwości ( wygląda jak ABS tylko ma założone gąbki )

Kubek20 czy w Twoim Drake tłumik też tak wygląda?

Jaki olej polecacie i rozumiem, że stary wylać do jakiegoś naczynia z miarka aby wiedzieć ile wlać nowego ?

Pozdrawiam,

post-151178-0-14925500-1335123024_thumb.jpg

Po pierwsze nikt Ci tego nie przyjmie na rekalamację jeśli na pokrętle masz napisane : absolute/platform+ .

Po drugie, różnica nie będzie wielka ponieważ tłumik który masz jest to Absolute+ starszej wersjii.

Zwróć uwagę na manuala z 2011 , tam zależnie od amora występuje ten tłumik w 2 wersjach, ( z różnymi tłokami)

Patrz post 3. Na pokretle napisane jest platform +, a nizej absolute. Jesli to jest ABS+ to ok. Nie mam zamiaru rzucac sie bez powodu tym bardziej, ze kupiony tanio i bez gwarancji, Chce miec tylko pewnosc, ze sprzedawca nie wprowadzil w blad, dla wlasnego spokoju.

Dziękuję Panowie za informację choć nadal nie jestem pewny co to za tłumik dokładne :) - pojawiają się sprzeczne informacje.

Mam podobne pytanie jak zibra czy jest sens zmieniać ten co jest na tłumik ABS + z 2012 ( 200 pln + ) - przesiadłem się z DARTa 2 i różnicę mam znaczącą - chyba wolę dołożyć do nowej korby ;).

To juz chyba trzeba sprawdzic samemu organoleptycznie hehe. Ja na razie nie bede az tak ciekawski.

Ciekjaw jestem natopmiast jaka jest roznica po wymianie oleju, bo slyszalem, ze ten oryginalny nie jest zbyt dobry. No ale na razie trzeba pojezdzic i poznac amorek w fabrycznym ustawieniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...