Skocz do zawartości

[rower] Haibike Performance

ajgor11

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Szukam roweru i znalazłem ten rower : ROWER HAIBIKE PERFORMANCE DEORE XT HYDRAULIKA (2248747514) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. z deore xt. No i pytam się was czy opłaca się go kupić ,jeśli aukcja przekroczy 1300zł to trudno nie kupie go ,bo tylko mogę do 1300 zł wydać. Jeśli roweru nie opłacało się kupować (słabej jakości części itd.) to polecie jakiś inny tak do 1300zł.

Proszę o szybką odpowiedź ponieważ aukcja kończy się 8 kwietnia.

Pozdrawiam!

Napisano

Ten rower nie ma chyba gwarancji. Opłaca się go kupić bez gwarancji,trochę się boję ,że jak się coś rozwali to będę musiał płacić wielkie pieniądze. Chcem kupić porządny rower,żeby pojeździć nim z 3,4 lata.

Napisano

Nie ma co się dziwić błędom w opisie, skoro to handlarz. Po zdjęciach wyraźnie widać, że rama ma 18".

@ajgor11 - jakim sposobem chcesz mieć gwarancję, skoro ten rower jest używany...w takim razie powinieneś rozejrzeć się za nowym, bo w większości przypadków zmiana właściciela oznacza utratę gwarancji. Poza tym radzę dopytać się sprzedającego co oznacza "może wymagać regulacji hamulców", bo przy hydraulikach może to mieć duże znaczenie. Osobiście nie lubię takich niedomówień.

Napisano

Kross ma działającego amora, ale napęd w stanie takim sobie.

Felt posiada osprzęt z przed kilku ładnych lat, więc jakoś mi się nie chce wierzyć w te 1000 km :)

Merida wygląda również ciekawie, jednak jest to licytacja i wątpię, aby skończyło się na ~1000 zł.

Myślę, że mimo wszystko Haibike nie jest złym wyborem, tylko ogarnij kwestię hamulców :) Możesz np. zapytać czy tarcze nie ocierają o klocki podczas jazdy, czy klamka nie chodzi "gumowo" i nie ma żadnych śladów oleju przy uszczelkach. Napęd wygląda dobrze i z pewnością posłuży kawałek czasu.

Napisano

Jestem młodym rowerzystą, mam 158 cm wzrostu. Jeździłem na ramie '19' , siodełko maksymalnie obniżone i jeździło mi się całkiem wygodnie. Rama '22' była by na mnie za duża?

Napisano

Na Twój wzrost to rama z zakresu 15 - 17", ale to też zależy od geometrii roweru.

Te 22" to pewnie chodzi Ci o haibike, tak? Jak już wcześniej było napisane, ten rower nie ma 22", a 18, więc dla Ciebie również za dużo. Chyba że się bardzo uprzesz...

Napisano

Jeżeli chcesz nowy rower, to ten co podałeś jest całkiem ok, w tej cenie nic lepszego raczej nie znajdziesz. Z tego co widzę, to dostępna jest rama 17", czyli ciut na Ciebie za duża, ale że chcesz rower na kilka lat i trochę urośniesz, to myślę że powinno być ok.

Napisano

A co myślisz o amortyzatorze w tym hexagonie v6 (SR Suntour SF-11-XCT-V3) ,gdzieś przeczytałem ,że po jeździe w deszczu zamortyzator się zalewał i trzeba było wszystko rozkręcać i suszyć ,żeby sprężyna niezardzewiała. Jeździłem na tym : 1'' amortyzator mtb SR SUNTOUR XCM V3 CZARNY (2234127395) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i powiem sczerze ,że fajnie się na nim jeździ ,no ale ja na amortyzatorach się nie znam.

Napisano

Mieszkam na wsi ,więc nie będę wymagał dużo od amortyzatora .Bedę jeździł głównie po asfalcie, czasami po lesie i polnych drogach.

Napisano

co do amorka nie katuj go i czyść , mój kolega ma XCT juz 3 lata i ładnie łazi , bedzie robił mu 1-wszy serwis , inny mój kolega ma XCM i chodzi też ładnie jak na swoją cenę :)

Napisano

co do amorka nie katuj go i czyść , mój kolega ma XCT juz 3 lata i ładnie łazi , bedzie robił mu 1-wszy serwis , inny mój kolega ma XCM i chodzi też ładnie jak na swoją cenę :)

A co ty/wy myślisz/myślicie o hamulcach w hexagonie v6 [shimano BR-M416] ,nie ma z nimi większych problemów ,dobrze hamują itd.? Pozdrawiam ,Wesołych Świąt!! :thumbsup:

Jeszcze jedno pytanie. Czy ten amortyzator (SR Suntour SF-11-XCT-V3) ma blokade skoku (chodzi mi o to ,że z twardego amora można przełączyć na miękki) ,oraz regulację twardości?

Napisano

z hamulcami się nie spotkałem ale jak będą wyregulowane to powinny działać ładnie :) amorek ma blokadę i tą wstępną regulację , ale po tej regulacji nie ma sie co spodziewać cudów ja jeżdżę na XCR i tam ta regulacja tak robi różnicę że mogłoby jej nie być , a i tak lepiej ustawić amorek żeby jak najlżej chodził bo nie jest to amorek z wysokiej półki

Napisano

z hamulcami się nie spotkałem ale jak będą wyregulowane to powinny działać ładnie :) amorek ma blokadę i tą wstępną regulację , ale po tej regulacji nie ma sie co spodziewać cudów ja jeżdżę na XCR i tam ta regulacja tak robi różnicę że mogłoby jej nie być , a i tak lepiej ustawić amorek żeby jak najlżej chodził bo nie jest to amorek z wysokiej półki

Jak byś był na moim miejscu to kupiłbyś ten rower(hexagon v6) ? Opłaca mi się go kupić?

Napisano

ja sam osobiście nie brałbym tego v6 , przeglądając allegro w poszukiwaniu czegoś dla kolegi natknąłem sie na takie coś , jeśli koniecznie chcesz tarcze

http://allegro.pl/sunn-travis-26-alu-tektro-draco-hydrauliczne-i2276175984.html

a jak tarcz nie potrzebujesz to moj kolega bedzie kupował coś takiego

http://allegro.pl/kands-1300-full-100-shimano-alivio-nowsc-2012-i2235036365.html#tabsAnchor za taką cenę naprawdę bez konkurencji

Napisano

ja sam osobiście nie brałbym tego v6 , przeglądając allegro w poszukiwaniu czegoś dla kolegi natknąłem sie na takie coś , jeśli koniecznie chcesz tarcze

http://allegro.pl/su...2276175984.html

a jak tarcz nie potrzebujesz to moj kolega bedzie kupował coś takiego

http://allegro.pl/ka...html#tabsAnchor za taką cenę naprawdę bez konkurencji

A ten SUNN TRAVIS jest dobry? Co złego jest w v6?

Napisano

znaczy ja nie mówię że jest zły :) porównując tego Sunn i V6 to Sunn ma lepszy amortyzator , lepsze hamulce ( to są już hydrauliki ) , lepsze przerzutki , lepszą korbę. Teraz warto się wszędzie porozglądać szukając roweru

Napisano

znaczy ja nie mówię że jest zły :) porównując tego Sunn i V6 to Sunn ma lepszy amortyzator , lepsze hamulce ( to są już hydrauliki ) , lepsze przerzutki , lepszą korbę. Teraz warto się wszędzie porozglądać szukając roweru

A czy hydrauliki są droższe i cięższe w naprawie niż zwykłe hamulce tarczowe? Bo nie wiem ile będę musiał wydawać na klocki i olej (z tego co mi wiadomo hydrauliczne hamulce działają z jakimś tam olejem ,ale mogę się mylić, dobry w rowerach nie jestem) Co do przerzutek czy alivio są lepsze od tych sram x4? Na tym xcm v3 jeździłem ,według mnie nie jest zły.

znaczy ja nie mówię że jest zły :) porównując tego Sunn i V6 to Sunn ma lepszy amortyzator , lepsze hamulce ( to są już hydrauliki ). Teraz warto się wszędzie porozglądać szukając roweru

Co do hamulców przeczytaj ten temat: [hamulce]Tektro Draco - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa ,ludzie mieli z nimi problemy ,no i przeczytałem,że koleś odmawia firmy tektro ,niby syf niesamowity . Chcę kupić rower dobry na parę lat, jeździć na nim z przyjemnością , z dobrym osprzętem,nie chcę kupić dziada ,który sie rozwala co chwile/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...