Endriu888 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam Ktoś z was kupował rower przez internet mowa o rowerach powyżej 5 tys., czy jest to bezpieczne czy nie zostanę oszukany? Prosze o pomoc osoby które miały styczność z zakupem rowerów przez internet? Zamierzam zakupić rowery CUBE WLS ACCES + LTD SL/Reaction pro/Reaction Race. Sklepy które mam na oku oraz które sprzedadzą mi rower po korzystnych cenach to: sport-bike.pl e-sportowiec.com.pl Pozdrawiam i proszę o jakąkolwiek pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paweloko Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Wydaje mi się że raczej nie na tym polega żeby oszukać klienta. Jeśli przymierzyłeś się i oglądnąłeś ten sam rowerek na żywo i ci odpowiada to warto. Sam kupiłem rower w sport-bike.pl bardzo miła sbsługa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zedzik82 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Witam Ktoś z was kupował rower przez internet mowa o rowerach powyżej 5 tys., czy jest to bezpieczne czy nie zostanę oszukany? Prosze o pomoc osoby które miały styczność z zakupem rowerów przez internet? Zamierzam zakupić rowery CUBE WLS ACCES + LTD SL/Reaction pro/Reaction Race. Sklepy które mam na oku oraz które sprzedadzą mi rower po korzystnych cenach to: sport-bike.pl e-sportowiec.com.pl Pozdrawiam i proszę o jakąkolwiek pomoc zawsze możesz zapłacić "za pobraniem" wtedy masz możliwość zobaczenia przesyłki nim ją odbierzesz od kuriera .Ja sam zamawiałem już parę rowerów z allegro i sklepów internetowych i jestem zadowolony,choć rozumiem Twe obawy ,- pobranie powinno rozwiązać problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu888 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Oczywiście tylko mowa o pobraniu a kolego powiedz jak te sprawdzenie wygląda?Najpierw płacisz czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Kupowałem rower przez ebaya, z Niemiec, płatność z góry. Był to zwykły użytkownik, nie sklep, więc ryzyko teoretycznie bylo większe. Towar dotarł właściwie bez zastrzeżeń, transakcję uznaję za pozytywnie zrealizowaną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu888 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Rozumiem a jak wygląda te sprawdzanie najpierw placimy podpisujemy sprawdzamy czy jak? W sklepie sport-bike.pl jak dzwoniłem to mówili, że sprawdzać nie trzeba a jak opakowanie nosi ślady uszkodzenia by towaru nawet nie przyjmować.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackiwan Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Przyjeżdża kurier,wyciąga paczkę i Ci ją daje, płacisz,następnie podpisujesz, że odebrałeś nieuszkodzony towar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Tak na wszelki wypadek tylko dodam, że w przypadku wysokich kwot pobrania mogą wystąpić różne obostrzenia ze strony firmy kurierskiej, np.: "z uwagi na bezpieczeństwo kurierów i gotówki, niektóre firmy nie wydają przesyłek z wyższym pobraniem do rozwozu i odbiorca zobowiązany jest do odbioru osobistego w najbliższym oddziale firmy. O odbiór osobisty poprosi nas m.in. firma Siódemka jeżeli pobranie będzie wyższe niż 6000,00 PLN oraz DHL jeżeli pobranie będzie wyższe niż 5500,00 PLN." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu888 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Firma to dpd tą firmą dostarczają przesyłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Ja też kupiłem rower przez internet, u Sypytkowskiego. Też myślałem o pobraniu, ale panowie krzyknęli 10% wartości przesyłki - 500zł więcej to gruba przesada zwłaszcza, że już i tak budżet przekraczałem. Nie było żadnego problemu. Rower przyszedł porządnie zapakowany, zabezpieczony, miałem ciągły kontakt ze sprzedającym. Rower spokojnie obejrzałem, wszystko było w porządku (pomijając, że składali go jacyś zupełni amatorzy). Ponadto kodeks cywilny tudzież ustawa o sprzedaży konsumenckiej daje ci multum praw, którymi możesz się ew. walczyć, choć rozumiem, że jest to dużo zabawy, a każdy chciałby bezproblemowo dostać rower i jeździć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mam16v Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 skoro sprzet na zamówienie to pewnie całej kwoty bez zaliczki raczej niezrealizuja w sklepie sieciowym nowy rower jest w pudełku lepiej zabezpieczony niż by go miał pakować leniwy prywatny sprzedawca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu888 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Widzicie w sklepie sport-bike.pl moge mieć fajny rabat naprawde wysyłka za pobraniem zaliczka 500zł, gadalem z kilkoma osobami ktore tam kupily i niby wszystko ok ale wiadomo wole sie upewnic to nie jest 1000zl czy 2000zl tylko dwa rowery warte grubo ponad 5tys. Rozumiem, ze przy kurierze moge otworzyc pudla i zerknac do srodka bo pewnie wylozenie wszystkiego na ziemie raczej nie bardzo. Jak wspominalem rower mi i tak skladac bedzie fachowiec z serwisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Kupiłem 3 rowery przez internet, z czego 2 w całości i od osób prywatnych, a 1 całkowicie w częściach i to z różnych krajów. Jeżeli kupujesz od firmy, to ryzyko jest naprawdę niewielkie, kłopot może być tylko z gwarancją, bo rower trzeba wysłać, no ale to oczywiste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu888 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Z gwarancja wiem licze, że jak wszystko będzie w nienaruszonym stanie i się o to będzie dbać to problemów nie będzie a sprawdzałeś przesyyłki przy kurierze tzn. otwierałeś karton? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Ja kupowałem rower w centrumrowerowym.pl i wszystko grało jak należy. Płaciłem z góry bo wysyłka tańsza. Nie ma się czego obawiać. Bezpieczniej nawet kupować w necie, bo masz całe 10 dni na zwrot, który każdy sklep respektuje. Kupując bezpośrednio w sklepie takiego prawa nie masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu888 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Spoko a powie mi ktoś dokladnie jak jest ze sprawdzaniem przesyłki?Otwieraliście karton przy kurierze czy jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Wartość paczki w dpd nie może przekraczać 5000zł / gotówka/ Wiec pozostaje przelew.Nie doczytałem w regulaminie jak i w nietypowych usługach o tzw dopłacie za rozpieczętowanie przesyłki przy kurierze.Może u innych firm kurierskich tak opcja jest dostepna.Kiedyś coś obiło mi się o uszy,ze taka opcja za dopłatą istnieje.Jeśli odbiorca stwierdza niezgodność przesyłki kurier zabiera ją z sobą i robi zwrot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu888 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie wiem jak jest ale ja 2 rowery zamawiam więc dwie paczki i za pobraniem po wpłacie zaliczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
premier2 Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Nie, nie otwierałem przy kurierze. 90% moich przesyłek odbierają domownicy lub sąsiedzi, bo mnie zazwyczaj nie ma w domu, w godzinach, w których kurierzy dowożą paczki. Tylko raz miałem małe nieporozumienia, co do zawartości przesyłki, ale od osoby prywatnej - udało się osiągnąć porozumienie. W przypadku zakupu od sklepu internetowego nie miałbym obaw, tym bardziej, jeżeli nie jest to sklep, który wczoraj zaczął działalność. Każdy zakupiony przez internet przedmiot możesz odesłać w ciągu 10 dni w stanie nie wskazującym na używanie - mowa oczywiście o zakupie od firm i sklepów Konsument, który zawarł umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, może od niej odstąpić bez podania przyczyn, składając stosowne oświadczenie na piśmie w terminie dziesięciu dni od zawarcia umowy. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu888 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Dzięki rozwiałeś moje wątpliwości sklep to sport-bike.pl istnieje troche lat koło 10 na allegro też sprzedaje same pozytywy pogadałem z kilkoma osobami ktore tam kupily i wszystko ok. Ahhh jeszcze raz do Poznania trzeba pojechac na przymiarke do skiteam ..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomash Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Podpisujesz dokumenty, że odebrałeś paczkę i wtedy dopiero możesz, w obecności kuriera, otworzyć karton i sprawdzić co i jak ze sprzętem. W razie nieprawidłowości dostawca spisuje protokół (czy inną notatkę), w której wskazywane są ew. problemy ze sprzętem. Protokół ma moc dowodową, może ułatwić ci walkę z nierzetelnym sprzedającym, albo firmą kurierską. Sklep nie może uzależnić uznania roszczeń z rękojmi, gwarancji itp. od spisania tego protokołu, gdyż postanowienie tego typu, we wszystkich wariantach, zostało uznane za niedozwoloną klauzulę umowną (oczywiście w sytuacji zamieszczenia takiego postanowienia w tzw. ogólnych warunkach umów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Zawsze jeżeli jest konieczność płatności przez internet wybierz płatność kartą - w odróżnieniu od zwykłego przelewu bankowego, w razie problemów możesz rozpocząć w krótkim terminie (w zależności od banku jest to 30-90 dni) procedurę reklamacyjną samej płatności - CHARGEBACK (obciążenie zwrotne) w tym momencie to sprzedawca ma obowiązek udowodnić że wypełnił zobowiązania umowy. Pamiętaj też że w Polsce sprzedawca odpowiada do momentu nadania przesyłki, od tego momentu to kupujący odpowiada za przesyłkę (chyba, że to właśnie sprzedawca dostarcza towar, w takim wypadku odpowiada do momentu dostawy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topol Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 3 rowery kupiłem tutaj nartyrowery.pl.wszystko przebiegło bez przysłowiowych jaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endriu888 Napisano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Dziekuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Antek856 Napisano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2012 Witam podepne się trochę do tematu co sadzicie o zakupie roweru marki CUBE przez internet konkretnie modelu REACTION RACE bądź SLT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.