Skocz do zawartości

[Rama]MBike Renegade Evo 2011

krissek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy mam pytanko-czy ktos z Was miał styczność z tą ramą/rowerem na niej złozonym??

Chciałem zasięgnąć opinii jak się ta ramka sprawuje,jak z jej sztywnością,trwałością,jaka geometria

Napisano

Jest to rama dla nastawionego na starty w zawodach, wymagająca niezłej techniki jazdy, jako rama "do codziennego użytku" niezbyt sie sprawdzi.

Napisano
jako rama "do codziennego użytku" niezbyt sie sprawdzi
czyli,że niezbyt wygodna będzie?? brat właśnie potrzebowałby czegoś do amatorskiego XC,w żadnych maratonach/wyścigach nie jeździ
Napisano

To lepiej niech jej nie kupuje. we wszelkiego rodzaju koleinach trzeba mieć "mocną rękę" żeby kierownica nie latała na boki, zjezdżać trzeba szybko żeby rower utrzymał stabilny tor jazdy ( potrzebna dobra technika opanowanie roweru) , pozycja na rowerze mocno wyciągnięta ,według mnie zbyt sportowy charakter do zwykłej codziennej jazdy XC.

• Mod Team
Napisano

To lepiej niech jej nie kupuje.

Bez przesady. Jak chłopak chce startować w XC, to niech kupi dobrą ramę/rower i uczy się techniki.

Napisano

Nigdzie nie chce startować, czytać umiesz ?

w żadnych maratonach/wyścigach nie jeździ

Niech się uczy techniki na czymś łatwiejszym do opanowania

Napisano

obecnie mam Unibike Expert 2010 i bratu pasowała(Renegade ma być dla niego) a jak patrzyłem na geo to Expert jest jedynie 10mm krótszy i ma rurę podsiodłowo o 4' mniej pochyloną

dlatego wolę Was wypytać co i jak bo do samej ramy ciężko się przymierzyć ;)

Napisano
brat chce kupić ramę EVO czy cały rower
sama rama
Expert ma też łagodniejszy kąt główki ramy i większa bazę kól
tzn. ??

jaką pozycję się na niej przyjmuje??

Napisano

A jaka niby można przyjąc pozycję jeśli rama jest krótsza i główka ramy wyższa ?

I nie chodzi tylko o pozycję a o to, że Unibike prowadzi się spokojniej, bo ma inna geometrię.

Napisano
Unibike Expert 2010 i bratu pasowała a jak patrzyłem na geo to Expert jest jedynie 10mm krótszy i ma rurę podsiodłowo o 4' mniej pochyloną
A jaka niby można przyjąc pozycję jeśli rama jest krótsza i główka ramy wyższa ?
mbike jest dłuższa...

czyli mam rozumieć że pozycja byłaby bardziej leżąca/pochylona do przodu??

Unibike prowadzi się spokojniej
co przez to rozumieć??

wytłumaczcie jak laikowi(którym w sumie jestem) :)

Napisano

pozycja bardziej pochylona - EVO to rama o geo typowo maratońskiej .........

a za jaka cenę może kupić bo może coś ciekawszego się znajdzie?

Napisano

Spokojniej to znaczy, że mała koleina czy wjechanie na kamień nie wybija roweru nagle z toru jazdy, rower ostro nie skręca przy byle ruchu kierownicą, przy zjeździe z górki rower łatwiej się prowadzi.

Nie ważne ile kosztuje, żadna cena nie usprawiedliwia zakupu nieodpowiednio dobranej ramy.

Napisano

za 300 ze sterami spoko........

a nie może się po prostu do niej przypasować........???

jeżeli to pierwszy poważny rower to będzie za długi wszystkie renegade mają te same długie ramy......

evo w zasadzie niczym się nie różni od niższych modeli Renegade......

Napisano
Ma to być pierwszy poważny rower?
1 w sumie nie

teraz ma jakiś model Kellysa ze sporymi zmianami w osprzęcie ale uznał że rama jest za duża(gość w sklepie mu doradził 21') i szuka czegoś nowego,na tym Kellysie przejeździł jakieś 3 sezony-(ok.1-1.2k km na sezon)

a nie może się po prostu do niej przypasować........???
niestety nie...
  • Mod Team
Napisano

Nigdzie nie chce startować, czytać umiesz ?

Niech się uczy techniki na czymś łatwiejszym do opanowania

A to, że nie będzie startował w wyścigach musi oznaczać, że nie może mieć roweru o sportowej geometrii?

Chyba, że pod pojęciem XC, o którym pisze krissek, kryją się niedzielne, leśne wycieczki. Wtedy faktycznie taki zakup nie ma sensu.

I wyluzuj trochę, święta są ;)

Napisano

A to, że nie będzie startował w wyścigach musi oznaczać, że nie może mieć roweru o sportowej geometrii?

Chyba, że pod pojęciem XC, o którym pisze krissek, kryją się niedzielne, leśne wycieczki. Wtedy faktycznie taki zakup nie ma sensu.

I wyluzuj trochę, święta są ;)

Dobre rady ale nie do końca, do jazdy XC doskonale sprawdzi się bardziej "wyluzowana" rama, taka żeby dawała przyjemność z jazdy właścicielowi, wcale nie musi mieć geometrii jak Mbike żeby doskonale sprawdziła się w terenie, a może nawet dać więcej przyjemności bo łatwiej ją będzie poderwać na jakiejś hopie do lotu ...

Jedyna realna przewaga tej ramy jest taka, że łatwiej się na niej zebrać do sprintu, tylko po co mu to, skoro cała reszta będzie przeszkadzała :blink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...