Skocz do zawartości

[do 2000zł] Składany rower mtb / xc

r33r

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jak się może nie opłacać jeżeli można złożyć rower za 2k z raidonem na widelcu czy nawet epikonem a najtańsze seryjne rowery raidona mają w zestawie tak gdzieś od 2,8k?

do 2 k maks co dostajesz to amor xcr, a niektóre znane firmy potrafią dać osprzęt pokroju tourney...

Napisano

Sa rzeczy których nie ma sensu kupowac nowych bo prawdopodobieństwo ich wadliwości jest niewielkie. Sa rzeczy których nie opłaca sie kupowac używanych bo roznica w cenie bedzie znikoma a i gwarancja sie przyda. Z zamiarem kupna/złożenia roweru borykam sie od lutego i ostatecznie postanowiłem szukać okazji i miec to co chce za tyle ile chce plus pewnie co najmniej kilkanaście nie przespanych nocy i godziny poświęcone na Skladanie wszystkiego do kupy. Ktos tu niedawno powiedzial ze doświadczenie sie przyda ja dorzucam od siebie frajde i satysfakcję plus troche rozrywki ;)

Napisano

Składanie roweru jest bardzo spoko, aczkolwiek jeżeli nie polega ono na pójściu do sklepu i kupienia 90% części jako nowe, bo wtedy koszt przewyższy sporo zakup nowego na podobnym osprzęcie ;), trzeba spędzić dużo godzin szperając po allegro, coś o tym wiem, sam ostatnio upgradowałem rower niskim kosztem (siodełko 35 zł, kierownica 33 zł, sztyca 20, części te były w całkiem niskiej wadze w stosunku do ceny ;)).

Napisano

rybciasum, wnioskuje ze powinienem ograniczyć koszty zamieniając do maksimum nowe rzeczy ktore wybrałem na jakies odpowiedniki używane aby to cale moje Skladanie mialo sens. Jezeli mozesz to wskaz mi błędy ktore popełniłem robiąc to zestawienie i możliwie zasugeruj cos co sprawi ze epicon bedzie dopełnieniem opłacalnego wysnionego składaka.

Jeszcze takie pytanie xcr lo na pol roku? Kupiony bez luzow z gwarancją i sprzedany bez luzow z gwarancją? Choc ciagle śnie o epiconie to obawiam sie ze moze byc problem i bede musial czyms sie tymczasowo posiłkowac.

Napisano

Nigdzie Cię kolego nie zanegowałem tylko podparłem wypowiedzi poprzednie nt. składania rowerów, szczególnie zanegowanie posta od damianste1, bo składanie roweru z nowych części nie ma sensu, szkoda że już nam sezon ostro się zaczyna, bo gdybyś troszkę wcześniej zaczął składać byłby czas na polowanie na używaną rebę ;), w okresie grudzień-luty wiele okazji się przewinęło, gdy ja niestety nie miałem kasy :/

Napisano

Niestety masz racje troche przyspałem i pewnie bede musial sie zadowolić raidonem. Tymczasem rama ze sztyca juz na miejscu. Sama sztyca wazy ok. 310 gram (dokładniejsza waga w najblizszym czasie). Rama nieco ponizej 2kg ale nie mam jak precyzyjnie na dzien dzisiejszy zważyć. Kupiony mostek ritchey o/s 110cm za 20zl oraz siodlo ventura prawdopodobnie to od rockridera za 20zl. Jak dojdzie to bede ważył. Za manetki wyszlo mi 92 z przesylka tylko bez pancerzy i linek. Myslalem albo o oryginalnych sramach lub kellys te po kilka zl na allegro. Co polecacie?

Ponawiam pytanie odnosnie tego xcr w roli zabezpieczenia. Opłaca sie taki manewr?

Napisano

No więc kledzy sprawa ma się następująco zadatek wczoraj dałem na rower na ramie El nino 21'', widelec raidon cały osprzęt w klasie Alivio, Vbrake i raidon na przedzie i zmieściłem się w 2 tysiącach złotych żadna część nie jest używana a ja jestem zadowolony:D

Napisano

A mógłbyś podac dokładną specyfikacje? Tak aby porównać cenowo każda czesc ze soba i ocenić opłacalność składania mojego zestawu?

Napisano

nie mam aż tak dokładnego opisu i cen bo gość który to składa używa swoich części, z których część jest z poprzedniego sezonu więc przez to że biorę u niego wszystko mam też jakiś rabat wliczony.

Napisano

Bylem wczoraj w sklepie rowerowym pytając o raidona, sprzedawca z lekkim uśmiechem mowil na temat suntoura polecając rst firsta. Zapytałem jeszcze o tylną przerzutke srama i cena sklepowa to prawie 200zl wiec prawdopodobnie jestes szczęściarzem jezeli za 2000 zl bedziesz mial porównywalny oprzet do mojego ktory w dodatku bedzie nowy ;)

Napisano

Dźwignie hamulca w jednym z rowerów mam deone (podróbka fr5) i są niezłe za 25zł się na pewno opłaca

Gripy - jakieś bez zacisków bo to zbędna masa - wystarczą zwykle i potraktować je lakierem do włosów przed włożeniem na kierownice

Widelec - albo XCR i czekamy na następny sezon na kupno lepszego ew poszukiwania jakiejś używki

To moje sukcesje:)

Napisano

dzięki za odpowiedź, odnośnie klamek to wnioskuje że te tektro które podałem będą gorsze od deone? griplocki ważą 100g para i raczej jestem do nich przekonany zwłaszcza że kosztują niewiele a jeździłem na a-gangu 7mm w którym były założone i są dosyć wygodne. odnośnie amortyzatora to ten xcr będzie w ostateczności ewentualnie pozostanie raidon za 360 z piwotami. teraz pytanie odnośnie przedniej przerzutki czy sram x-9 dolny ciąg 32mm (maksymalna wielkość zębatek 44t) będzie optymalna do mojego napędu? miło by było takową kupić za niewielkie pieniądze.

Napisano

W gripach najważniejsze jest to żeby było dla Ciebie wygodne, inna sprawa, że można znaleźć równie wygodne i ważące 70gr mniej.

Tektro jakoś mnie nie przekonuje.

Napisano

ze smutkiem muszę przyznać, że przez tydzień nie znalazłem chwili aby angażować się w temat składania, niestety obowiązki dały tym razem za wygraną. W między czasie przyszło kilka części, na razie tylko zważone i ze składaniem pewnie się wstrzymam jeszcze jakiś czas ale zdjęcia będą się pojawiały na bieżąco gdy tylko zacznę.

https://picasaweb.google.com/113917752869679370262/April222012?authuser=0&authkey=Gv1sRgCO6TucDk7rSA4AE&feat=directlink

• Kierownica Accent Flatbar [187g]
  • Mostek Ritchey Comp [179g]
  • Manetki Sram X-5 [256g]
  • Korba Truvativ FiveD + suport Truvativ Power Spline 44/32/22 [824g +385g]
  • Opony IRC Trailbear 2.25 X2 [1626g] - chyba zastanowię się nad drugą parą i te będę zakładał tylko w cięższe warunki.
  • Siodełko Ventura [341g] - jak będzie kapitał to docelowo przydałoby się poniżej 200

na stanie posiadam dodatkowo ramę stery i sztyce ale zrobię zdjęcia i zważę przy następnej okazji.

Napisano

To prawda jeszcze klamka nie zapadła wiec moze macie jakies propozycje? Odnosnie irc to udalo mi sie je dostac za niewielką cenę od znajomego nie myslac zupełnie o wadze i dopiero teraz zacząłem miec watpliwosci czy nie szukać jakichś schwalbe.

Napisano

to porównaj teraz ceny tej "DAORE" a truvativa ;), tutaj ma być budżetowo :), autorze tematu a może kup coś taniego, przejeździj tym sezon, a pod koniec zacznij składać upragnionego bike do XC ? :)

Napisano

No nie wiem różnica cenowa nie jest taka kolosalna a korba to raczej element który jest na lata :)

Poza tym to tylko sugestia a autor wątku zrobi z nią co będzie chciał :)

Napisano

• Kierownica Accent Flatbar [187g]
  • Mostek Ritchey Comp [179g]
  • Manetki Sram X-5 [256g]
  • Korba Truvativ FiveD + suport Truvativ Power Spline 44/32/22 [824g +385g]
  • Opony IRC Trailbear 2.25 X2 [1626g] - chyba zastanowię się nad drugą parą i te będę zakładał tylko w cięższe warunki.
  • Siodełko Ventura [341g] - jak będzie kapitał to docelowo przydałoby się poniżej 200
  • Rama Accent El Nino [2002g] z zaciskiem i kawałkiem pancerza
  • Sztyca Accent SP 408 350 mm [322g]
  • Stery [~37g]

med_gallery_143622_1955_70120.jpg

myślałem nad tą korbą deore, była już wcześniej polecana przez użytkownika crashbash1 lecz jest dużo droższa dlatego wybór padł na truvativa.

nad oponami muszę się jeszcze zastanowić. IRC są dosyć dobrą i trwała konstrukcją tyle tylko że ważą pół kg więcej. wybór zostawię na koniec, zobaczymy ile wyjdzie po złożeniu wszystkiego i wtedy podejmę decyzje.

Napisano

Opony to rzeczywiście moim zdanie m porażka. Masa rotacyjna czyli w szczególności opony dętki i obręcze decydują czy rower będzie się zachowywał jak ociężały kloc czy będzie przyśpieszał jak petarda - dlatego ja bym poszukał czegoś o przystępnej bardziej wadze(i nie wygórowanej cenie) - chociażby kenda karma. (można też poszukać jakichś okazji na allegro często można spotkać praktycznie nowe opony za połowę ceny)

Napisano

Jakubas ta kenda z tego co wyczytałem to naprawde przyzwoita propozycja ale z ostateczna decyzja wstrzyman sie do samego konca choc szczerze mowiac perspektywa 600g mniej jest kusząca ;)

rybciasum skąd wziąłes ten amortyzator? Jak sie sprawuje po tylu latach od momentu produkcji oczywiscie? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...