Skocz do zawartości

[Licznik] Sigma BC 1609 Problem z podłączeniem

matiosy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Zakupiłem sobie licznik Sigma BC 1609 ,na kabel ,bo bezprzewodowo niby problemy są

Wszystko ładnie pięknie ,ale na moim rowerze (A2 XT 2009) nie da się go zamontować :(

Fotka:

http://img191.imageshack.us/img191/834/dsc00110dz.jpg

Jak jest bez tego drewienka ,to w ogóle nie pokazuje prędkości itp. ,jak podłoży się ,pod czunij np. te drewienko tak ,żeby było te 5mm to chodzi ,no ale z drewnem nie będę jeździł :D

Ma ktoś podobny rower ,a raczej widełki ,to jak ten problem rozwiązał ?

Pozdro ;)

Napisano

To ustaw czujnik i magnes niżej (szprychy się schodzą do kołnierzy piasty więc są bliżej goleni), prędkość i tak będzie pokazywał tą samą ...

Napisano

Zdjęcie widziałem, chodzi mi o to abyś przesuną czujnik wraz z magnesem niżej, w stronę piasty, jeżeli to nie pomoże to przestaw na drugą goleń lub kup ten mocniejszy magnes .

Napisano

Zdjęcie widziałem, chodzi mi o to abyś przesuną czujnik wraz z magnesem niżej, w stronę piasty, jeżeli to nie pomoże to przestaw na drugą goleń lub kup ten mocniejszy magnes .

No to jutro po drugiej stronie max przy piaście spróbuje zobaczymy

Jak bym wiedział ,że takie coś to ten magnez to odrazu kupił :D

Napisano

Nie musisz aż tak nisko, po stronie tarczy szprychy są dalej od goleni ponieważ tarcza się musi zmieścić, więc spróbuj po drugiej stronie tam gdzie nie ma tarczy tam powinno być wszystko dobrze .

Napisano

Gratuluje pomysłowości, nigdy montując licznik nie wpadłbym na podłożenie drewnianego klocka i owinięcie go drutem zamiast opuszczenia czujnika 10cm..

• Mod Team
Napisano

Nie wiem, czy zauważyłeś, ale z drugiej strony koła szprychy są bliżej goleni widelca ze względu na tarczę hamulcową - z tej strony nigdy nie będzie dobrze, chyba, że przymocujesz magnes do tarczy hamulcowej :x

Wyrzuć ten magnes na drugą stronę, daj niżej i będzie dobrze.

Napisano

O_o

Ok, damy radę założyć razem ten licznik.

Czujnik który przetwarza pole magnetyczne magnesu w impuls elektryczny jest od niego za daleko. Należy przesunąć go niżej (w kierunku piasty) wraz z magnesem, gdyż przy piaście szprychy rozstawione są szerzej. Jeżeli to nie pomoże, należy podłożyć kawałek gumy np. od lampki, potem drugi, trzeci i ew. czwarty. Wszystko przypiąć do widelca opaskami kablowymi a nie drutem.

Życzę powodzenia i oby ten temat pomógł wielu ludziom dwuleworęcznym.

Napisano

Gratuluje pomysłowości, nigdy montując licznik nie wpadłbym na podłożenie drewnianego klocka i owinięcie go drutem zamiast opuszczenia czujnika 10cm..

A ja tobie gratuluje czytanie ze zrozumieniem

Logiczne przecież ,że jak chciałbym sobie jeździć z drewnianym klockiem i drutem to bym nie pisał tutaj ,a takie posty ,które nic nie wprowadzają do topica to sobie możesz wsadzić sam wiesz gdzie

Powiem ,tyle ,że całą lewą stronę sprawdziłem i mam bardzo duży odstęp ,oczywiście bez tego drewienka (tak na oko to myślałem ,że widełki są po równo i w środku opona ,więc dałem tam gdzie tarcza ,bo po co ma mi coś wystawać tu i tu)

Fotkę z drewienkiem robiłem ,aby pokazać wam ,że taki odstęp mam aż na tych widełkach ,a co za tym idzie to drucik ,aby można było szybko to ściągnąć ,bo opaski trza ucinać itp.

Rano staje i będę dalej działał ,teraz wszystko przerzucę na druga stronę i zobaczymy co i jak ,oby tylko było git

PS/ Takie widełki: mam http://i291.photobucket.com/albums/ll316/soopaa_2008/srsuntour_xcr.jpg

Napisano

Ja bym tam zasnąć nie mógł i od razu sprawdził ;)

Heee ,szkoda ,że jeszcze tak ciepło nie mamy ,bo 20 to już ciemno i zimno :D

Napisano

Dwie minuty roboty. Dokładnie jak piszą przedmówcy. Magnes na drugą stronę i jak najbliżej piasty. U ciebie jest za wysoko i stąd wychodzi taka duża odległość. Nie sądzę aby był potrzebny jakiś inny mocny magnes. Zrób tak jak ci ludzie radzą i musi być dobrze.

Napisano

Udało się :D

Dałem wszystko po drugiej stronie i jest git :D ,mój błąd ,bo myślałem ,że widełki są po równo :D

A taki oft ,mam opony Schwalbe 54-559 26x2.10 i na szybko wymierzyłem sobie jej obwód (65 wysokość i na długość to 2m 5cm) wpisałem 2040 git ?

• 3 miesiące temu...
Napisano

Witam panów, podepnę się pod temat. Chodzi o podstawkę na drugi rower do tego licznika. Czy ma to być specjalna podstawka czy wystarczy kupić standardową (pod rower 1) i zmienić w niej położenie jednego z 4 pinów ? Czytałem że tylko tym się różnią (ułożeniem pinow) i kolorem napisów, a z dostępnością tej dedykowanej pod 2 rower jest słabo (za to standardowe są wszędzie).

Czy do tej specjalnej podstawki można podpiąć czujnik kadencji ?

Napisano

Witam panów, podepnę się pod temat. Chodzi o podstawkę na drugi rower do tego licznika. Czy ma to być specjalna podstawka czy wystarczy kupić standardową (pod rower 1) i zmienić w niej położenie jednego z 4 pinów ? Czytałem że tylko tym się różnią (ułożeniem pinow) i kolorem napisów, a z dostępnością tej dedykowanej pod 2 rower jest słabo (za to standardowe są wszędzie).

Czy do tej specjalnej podstawki można podpiąć czujnik kadencji ?

Standardowa podstawka nie ma możliwości wymiany położenia pinów (są fabrycznie na stałe zamontowane) więc musisz kupić specjalna podstawkę pod drugi rower. Z tego co się orientuję można kupić wersję bez możliwości podłączenia kadencji albo z opcją kadencji więc zwróć uwagę na to przy kupowaniu.

Faktycznie z dostępnością tej dedykowanej jest słabo ale na pewno można w sklepie zamówić i sprowadzą. Jak kupisz podstawkę zwykłą to nie będzie Ci odróżniać rowerów i za każdym razem trzeba będzie zmieniać obwód koła jak będziesz przekładał licznik na drugi rower więc polecam jednak kupienie tej specjalnej.

Pozdro, Marta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...