Skocz do zawartości

[opony, obręcze] Pomoc w doborze opony i obręczy do miejskiego

zibiOL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Piszę z prośbą o poradę odnośnie opon i obręczy (bądź kół) do roweru miejskiego.

Jesienią zeszłego roku podczas jazdy wpadłem w kratkę odpływową i wykrzywiłem przednią obręcz. Koło nie jest scentrowane ale nazwijmy to "wyszczerbione". Na siłe jechać na niej można, jadnek z używania przedniego hamulca już nici. Jako że koło nadaje się do wymiany chciałem poradzić co najlepiej uczynic. Przy okazji wymieniłbym też tylną oponę i obręcz gdyż też idealna nie jest.

Obecnie opony są następujące:

[przód/tył] 37-622, 700-35c, 28 x 1 5/8 x 1 3/8

Dodatkowo z tyłu jest piasta Shimano 3CC (3 biegi).

Ogólnie zależy mi na tym żeby koła i opony były wytrzymałe (niestety w Olsztynie warunki do jazdy są jakie są - raz ścieżka, raz dziury). Mogłyby być również trochę węższe.

I tu pytania:

1. Czy trzeba kupować kompletne koło na przód, czy można kupić samą obręcz a szprychy przekręcić?

2. Jeśli chodzi o tylne koło to jak rozwiązać problem? W grę wchodzi sama obręcz?

Jeszcze kwestia techniczna.

1. Wydaje mi się, że mam zbyt duży luz na tylnej piaście. Hamując, muszę wykonać dość spory ruch nogą " w tył" oby rozpocząć hamowanie. W czym może leżeć problem?

2. Podczas jazdy łańcuch uderza w osłonę. Można po prostu go skrócić bez wpływu na użytkowanie?

Dziękuję z góry za porady!

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...