Skocz do zawartości

[buty] Tajemnicza podkładka pod blok SPD

stuntman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, kupiłem dzisiaj szosowe buty średniej klasy Shimano R087. Wszystko fajnie, tylko czytając instrukcję montażu bloków SPD na rysunku zauważyłem że między blokiem a podeszwą widnieje jakaś tajemnicza podkładka. Nie wiem w jakim celu ona tam jest ani czy jest konieczna, nie ma o niej najmniejszej wzmianki w tekście. Nie była też dołączona do butów ani do pedałów M 540.

W jakim celu ma ona służyć, czy jest konieczna do jazdy, oraz gdzie mogę ją ewentualnie nabyć?

Pozdrawiam

zdjęcie:

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/531443_335156586533425_100001172600700_809227_838035634_n.jpg

Napisano

Chodzi o tą dużą na drugim obrazku? Z tego co się orientuję to jest ona potrzebna w butach mtb w których trzeba czasami podreptać. Jeżdżąc po szosie korzystasz z opcji SPD-SL bo tak an prawdę prawie w cale nie schodzi się z roweru.

Napisano
Regulamin forum, pkt 2i

Tak, chodzi o ten drugi obrazek. Czytałem gdzieś po googlach że ponoć od ostrych krawędzi bloków podeszwa z włókna szklanego może szybko zacząć pękać. Z opcji SPD-SL niestety nie korzystam, bo nie mam ani takich pedałów, ani butów, stąd też chciałem kupić jakieś szosowe buty pod normalne SPD.

Napisano

Regulamin forum, pkt 2i

To jest taka osłona na bloki SPD, żeby nimi nie stukać chodząc, bo to i niebezpieczne dla stopy i dla bloku. Swoja drogą kiedyś szukałem takich osłon, w katalogu Shimano są w sklepach nie ma.

Napisano

Podładka jest po to żebyś mógł chodzić w SPD. Przy blokach SPD-SL nie ma takiego problemu bo mają większą powierzchnię.

Dlatego kupowanie butów szosowych do zwykłych klocków SPD jest dla mnie nieporozumieniem jak nie ma się takiej podkładki.

Napisano

Bardzo proszę o pomoc gdyż kupiłem buty i nie wiem czy mogę w nich zacząć jeździć nie posiadając tej podkładki, byłem dzisiaj w Dobrym Sklepie Rowerowym i według pana sprzedawcy ponoć nie wolno bez tego jeździć i nie ma znaczenia że np nie będę w ogóle w nich chodził. Z kolei inni mówią że mogę śmiało bez nich jeździć. Nie wiem komu zaufać, nie chcę zniszczyć nowych butów.

Napisano

Skoro Pan sprzedawca twierdzi, że nie można to niech nie jeździ a Ty śmiało zakładaj, tylko bądź świadom kłopotów z chodzeniem i szybkiego zużycia bloków. Ale za to jakie iskry możesz puszczać blokiem po asfalcie :)

Jeżeli już kupiłeś buty szosowe to może zainwestuj w szosowe pedały, najtańsze Shimano 540 mozna kupic za około 100 zł z blokami. Z doświadczenia wiem, że jest różnica na plus szosowych. Uzywane na Alle sporo taniej ale jak bez bloków to sie nie opłaca. Co do kupna tej podkładki pod zwykłe bloki SPD, nigdzie jej nie widziałem poza katalogiem Shimano, w wiekszości sklepów, w tym tych "Dobrych .." otwierali oczy ze zdumienia nie wiedząc o co pytam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...