r33r Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam, mam 170cm wzrostu i 65kg wagi. zamierzam złożyć sobie rower do XC. punkt pierwszy rama Rower nie będzie katowany (skoki) ale podczas szybkich zjazdów na trasie nie będzie oszczędzany. Wybrałem te ramy dlatego że mój budżet na rower to max 2000zł więc rama nie powinna przekroczyć 500zł. pozdrawiam. ps każdą odpowiedź możliwie nagrodzę
Grand231 Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Ja się ścigam na ramie El Nino - i używam jej chociaż mam korbę w rowerze, za która mógłbym sobie kupić dwie takie ramy. Geometria tej ramy idealnie nadaje się do wyścigów, rama bardzo wytrzymała i doskonale uśredniona między zwrotnością a stabilnością. Trochę ciężka 1900 g ale za to bardzo wytrzymała i ładna szczególnie biało czarna. Co do Levela rama podobna aczkolwiek trochę mniej sztywna. Dla mnie wybór oczywisty El Nino.
pipiaro Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Grand231-Ile masz wzrostu i jaką masz wielkość tej ramy.Czy do wzrostu 175cm rama o rozmiarze 17'' będzie dobra.Pod jaki skok amorka jest geometria tej ramki.I jak sprawuje się tylny trójkąt przy hamowaniu bo czytałem że potrafi się mocno wygiąć.Byłem już zdecydowany na Poison Zyankali ale naczytałem się dużo złych opinii o geometrii tej ramy a ten accent bardzo mi się podoba no i cena niecałe 500zł.to zdecydowany + tej ramy.
radeks23 Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Niestety nie miałem przyjemności jeździć na El Nino, ale wątpię żeby była jakąś bardziej sztywna, zwłaszcza pod kimś kto waży 65kg. Co do geometrii levela jak najbardziej sportowa, poza tym uważam że jest bardzo estetycznie wykonana.
kubek20 Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Level jest dosyć długi co nie każdemu może pasować. Po za tym waży dość dużo, ale podobnie jak el nino. Ja bym go wziął, ale to bardzo podobne ramy i ty popatrz na geometrię i wybierz lepszą dla ciebie
Grand231 Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 Grand231-Ile masz wzrostu i jaką masz wielkość tej ramy.Czy do wzrostu 175cm rama o rozmiarze 17'' będzie dobra.Pod jaki skok amorka jest geometria tej ramki.I jak sprawuje się tylny trójkąt przy hamowaniu bo czytałem że potrafi się mocno wygiąćMam 189 cm wzrostu i ramę 19 cali - wybrałem taką świadomie gdyż chciałem zwrotny rower, geometria jest domyślnie pod amorek 80 mm - u mnie Manitou R7 MRD Absolute+. Nie wiem kto naopowiadał ci takich głupot że tylny trójkąt się wygina, ta rama jest bardzo sztywna o wiele bardziej niż rama z Levela.
Cox Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 o accentach słyszałem że masło, znajomy ma i mu się rozgina tylny trójkąt w czasie hamowania, zastosował booster ale i tak mało to dało, wadą accentów jest też lakier tragicznej jakości podobno nowe krossy są sztywniejsze od starszych roczników, wyglądają masywniej
Grand231 Napisano 11 Kwietnia 2012 Napisano 11 Kwietnia 2012 wadą accentów jest też lakier tragicznej jakościTu się zgodzę lakier nie jest najwyższej jakości ale tragedii nie ma w końcu nic nie jest na wieki.
kubek20 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Level o prawie 100g lżejszy Pytałem sprzedającego o realną wage 18"- dostałem odpowiedź, że waży 1910 g
Quink Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Ja waze prawie 100kg (na razie :>) i nie zauwazylem zadnego giecia sie ramy. Mam 186cm wzrostu i 19" wydaje sie dosyc przymałe ale przynajmniej zwrotne. Lakier w newralgicznych miejscach trzyma sie od 3 lat i wyglada ok ale juz niezbyt pieknie, byc może dlatego se az tak czesto w ostrym blocie rama nie byla katowana. Mysle, że rozsadnym do niej wyborem bylby amortyzator ze skokiem 100-130mm. Sent from my LG-P500 using Tapatalk
Grand231 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Mysle, że rozsadnym do niej wyborem bylby amortyzator ze skokiem 100-130mm. Do El Nino ?, producent domyślnie zaleca 80 mm. Ja jeździłem na tej ramie z amorkiem 100 mm i 80 mm i szczerze powiedziawszy na 100 mm była zepsuta geometria, rama pokazuje wszystkie swoje zalety dopiero na amorku 80 mm. Minusem El Nino jest także średnica sztycy niestety niestandardowa 32.2 mm dlatego zostaje nam model Accenta lub Darmoora lub karbon Luxtecha ale wtedy taka sztyca jest droższa niż cała rama. Ogólnie z wagą nie ma tragedii waży u mnie dla 19" dokładnie 1900 gram.
radeks23 Napisano 12 Kwietnia 2012 Napisano 12 Kwietnia 2012 Pytałem sprzedającego o realną wage 18"- dostałem odpowiedź, że waży 1910 g Ja wierzę wadze bB, a rama jest przecież taka sama. http://rowerowawaga.pl/index.php?d=artykul&kat=87&mar=227&art=3314
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.