Skocz do zawartości

[Rower] Giant czy Trek-problem z wyborem

Wojt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam taki problem. Zakup mojego pierwszego fulla został już zatwierdzony miesiąc temu. Na początku przymierzałem się do zakupu czegoś używanego ale wiele znajomych z serwisów rowerowych odradzali mi tego bo jest to duże ryzyko bo albo się uda albo będę musiał wpakować jeszcze tyle samo co zapłaciłem na naprawy i nowe części. Mój budżet, choć niechętny do zakupu nowego roweru, ostatecznie się zgodził. Wybór padł na Gianta Tranca X5 - najsłabszego z rodziny Trance. Jednak po przejrzeniu wszystkich komponentów mina mi zrzedła... Poszukałem, poszperałem i znalazłęm Treka Fuel Ex 5 za podobną cenę. A chwilę potem okazyjną cenę Gianta X4 z 2011.

Podsumowując: Udało się znaleźć Gianta Tranca X4 z 2011 w moim rozmiarze L za 5499zł oraz Treka Fuel Ex5 za 5299zł też w L.

Pytanie, które waszym zdaniem powinienem wybrać. Ja bym się skłaniał w stronę Gianta(w oryginalnej cenie kosztował 7999zł, no i ma Amortyzator Fox'a)

No ale jest też sprawa gwarancji... Trek daje podobno dożywotnią na ramę, a Giant tylko 5 lat...

Aha i jeszcze jedno , Giant ma Maestro, a Trek tylko jeden zawias i nie jestem pewien co do ich tego jednego zawiasu. Chociaż z drugiej strony Trek ma damper z Pro pedal, a Giant chyba nie...(dobrze mówię?)

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam:)

Wojtek

Napisano

Na to pytanie odpowiedz sobie sam, obydwa sprawdzą się w terenie, nie ma prostej odpowiedzi które zawieszenie jest lepsze. lepsze jest to którego charakterystyka będzie Ci pasowała (Trek to nie jest typowy jednozawias), i jeszcze jedno L Treka to według Ciebie 18.5" czy 19,5" ? - odpowiednikiem L Gianta jest 18,5" Treka.

A dyskusja na temat 5 lat gwarancji czy dozywotnia (przy uwzględnieniu faktu , że u Gianta bardzo trudno wyegzekwować gwarancję na ramę) są czysto akademickie.

Napisano

Dla mnie L Treka to 19,5. Mam 190 cm wzrostu i wydaję mi się, że rozmiar L będzie OK.

Wiem, że ciężko powiedzieć co jest lepsze ale miałem nadzieję, że ktoś miał okazje porównać te dwa zawieszenia albo krótko opowiedizał o nich z własnego doświadczenia.

Napisano

Nawet jeśli ktoś miał doświadczenia, to 19,5" Treka jest zupełnie inne w jeździe niż 20" Gianta, wybrać musisz sam.

Ponadto preferencje innych co do zawieszenia mogą u ciebie być odmienne.

Napisano

Takie jeszcze jedno pytanie. Bo Trek ma Pro Pedal, a Giant nie. Czy to oznacza, że w jedno zawiasowym Treku po prostu tak na p;askim i podjazdach buja, że bez Pro Pedal nie da rady, a w Giancie to zwyczajnie nie jest potrzebne ze względu na Maestro?

Napisano

Giant też ma damper z platformą (Trance X0 ma nawet damper RP 23 czyżby był gorszy niż X4 ?), więc Twoje wnioski nie są prawidłowe, Trek wcale nie ma bujającego zawieszenia, i w żadnym wypadku nie można mówić o przewadze jakiegoś z tych systemów, lepszy jest ten który pasuje właścicielowi.

Napisano

Giant też ma damper z platformą (Trance X0 ma nawet damper RP 23 czyżby był gorszy niż X4 ?), więc Twoje wnioski nie są prawidłowe, Trek wcale nie ma bujającego zawieszenia, i w żadnym wypadku nie można mówić o przewadze jakiegoś z tych systemów, lepszy jest ten który pasuje właścicielowi.

Ale ja mówie o porównywalnych modelach, a nie o najwyższym modelu Tranca, który kosztuje 27 tys. zł i za tą kasę wsadzą Ci tam wsyzstkie możliwe technologie z najlepszym osprzętem.

Może, trochę źle wywnioskowałem z tą Pro Pedal ale zastanawiam się czemu w Trancie X4 http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.x.4/7724/45270/ tylny amortyzator to FOx Float R i on nie ma tego Pro Pedal. A o 2 tys. tańszy Trek ma...

OK nie mówmy już o przewadze jednego systemu nad drugim ale w jakim aspekcie pracy tylnego zawieszenia jeden system może pasować jednemu riderowi a drugiemu już nie no bo w końcu muszę się jakoś choćby teoretycznie z doświadczenia innych tego forum dowiedzieć się po ich opiniach na temat tylniej zawiechy, który potencjalny wybrać.

A ty Obes, miałeś doczynienia z którymś z tych systemów?

Napisano

Trance i Fuel to nie rowery nastawione na wygrywanie wyścigów, lecz na przyjemność z jazdy. Po przesiadce z HT uważałem, że tył ma być praktycznie 100% sztywny na podjazdach. Ale teraz, nie napinam się na jak najszybszą jazdę i nawet jeśli będzie trochę bujać, czy to ważne?

Poza tym, z opinii o Maestro można wywnioskować, że to zawieszenie nie buja zbyt mocno.

Dodatkowo, nie ma lepszego czy gorszego zawieszenia jako takiego. Jest tylko bardziej lub mniej odpowiadające właścicielowi ramy.

Napisano

Jeździłem na obydwu typach , obydwa jako zawieszenia są ok (przynajmniej tam gdzie jeździłem), ale jeździłem zbyt mało żeby dokonać wyboru , ponadto z racji geometrii wybrałem jeszcze inny.

Napisano

Oba rowery powinny dostarczyć podobnej przyjemności z jazdy. Główna różnica to geometria. EX jest znacznie dłuższy. Trance 20" jest tej samej długości co EX w rozmiarze 18,5" na jakim ja jeżdżę. Tyle, że ja mam 178 wzrostu. Wszystko zależy od Twoich preferencji. Przymierz się do obu i pewnie szybko sam stwierdzisz który lepiej ci pasuje.

Napisano

Osobiscie stawiam na gianta trance-a x3 (jestem na kupnie:)) przesiadasz się na fula więc jak będzie czasami bujać (a w maestro raczej mało buja podobno) to nic sie nie stanie:)

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Problem jedyny może być taki, że nie będę w stanie przymierzyć się do Tranca (choć będę próbował)

Czy ktoś może o podobnym wzroście(190cm) jeździ na Trancie w rozmiarze L?

Napisano

Zawieszenie treka to specyficzny patent i nie jest jednozawiasowe. Zawieszenie to buja przy wyłączonym pp.

Raczej każdy float, czy ma dźwignię do regulacji pp czy tylko pokrętło tłumienia powrotu i tak posiada pp, tylko w określonym ustawieniu dla tej ramy.

Napisano

jak nie jest jednozawiasowe, jak jest :)

co prawda Remedy i Slash według znajomych co na nich jeździli, wymiatają z tym zawieszeniem (ale też miały DRCV).

w każdym razie Dave Weagle opatentował podobne rozwiązanie http://www.split-pivot.com/

Trek Ex ma też bardziej 'ścieżkową' geometrię, jeśli jeździsz po górach, na zjazdach możesz się na nim pewniej czuć.

Napisano
Czy ktoś może o podobnym wzroście(190cm) jeździ na Trancie w rozmiarze L

Koniecznie się przymierz, dla mnie przy 182 cm. była akurat na długość , więc przy 190 może być średnio ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...