Skocz do zawartości

[bidon] Termos Author-a

Pixon

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Wiem, że zima już się kończy, ale na przyszłą, zimę jak znalazł przydałby się taki termosik żeby ciepłej cherbatki się napić w przerwie między wdrapywaniem się na kolejne ośnieżone wzgórze. Czy jest jakiś posiadacz takiego termosu na forum i czy mógłby się co nieco wypowiedzieć na jego temat: trzymanie ciepła (jak długo), wygoda itp. :question: Czy wogóle jesteście za braniem czegoś ciepłego na wyjazd w chłodne wręcz zimne dni :question:

Tutaj jest ten bidon

http://www.allegro.pl/item90208136_bidon_t...arny_nowy_.html

Patrząc na zdjęcia spodziewam się, że będzie to to samo, co bidon termiczny Taxca. Masz plastikową wkładkę, odddzieloną od ścianek bidonu taką pianką 5mm (jak np. w karimatach :) ).

Ciepłej herbatki się z tego specjalnie nie napije, bo po a. wkładka do której się wlewa napój jest plastikowa, i pow. ~60*C zaczyna się odkształcać, zaś sprawa b. po ok 1h napój jest już conajwyżej letni (przy 0*C na polu).

Naprawdę dobrze trzymają droższe termosy aluminiowe.

Natomiast tego typu bidon jest dobry, żeby nam picie nie zamarzało na 2-4 godzinnych przejażdżkach w temperaturze jakieś -5 - 0 stopni. Ale i tak po 1-2 godzinach będzie "lodowato" zimne.

• Mod Team

herbatke z rumem i z cytrynka :). Super sprawa na trasie i takie wlasnie rozwiazanie polecam.

No takie zestawienie niebywale musi rozgrzewać na trasie. A co do aluminiowych termosów to mój tata ma aluminiowy i też coś słabo trzyma ciepło :)

Ze sie tak "fizycznie" wyraze, to sprawnosc rozgrzewania w duzej mierze zalezy przede wszystkim od proporcji. Osobiscie rum stosuje raczej jako dodatek (1,5 lyzki stolowej na 0,35l herbaty), abo wiadomo, ze przy wysilku nawet niewielka dawka alkoholu moze uderzyc glowy, a jeszcze biorac pod uwage, ze ja z zasady jestem niepijacy, wiec zdecydowanie zachowuje takie a nie inne proporcje.

• 3 tygodnie później...

Tez mam ten bidon "termos" -> dość słabo trzyma ciepło, dosłownie po kilkunastu minutach w duzym mrozie mozna sie pożegnąć z cieplym napojem. Max trzymalo mi ok godzine taki letni napój bo mialem w plecaku. Zobaczymy jak w lato bo wydaje mi sie ze powinien utrzymywac napoj dłuzej zimny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...