bobeeq Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam. Trochę może niekulturalnie - pierwszy post na forum i od razu potrzebna pomoc, ale pomyślałem sobie "w końcu od czego są fora?" . Od jakiegoś czau rozglądam się nieco za rowerem, ale samemu jednak trudno się zdecydować, szczególnie jak pojęcie jest dość ubogie. Stąd zwracam się o pomoc do bardziej doświadczonych. Zacznijmy może od przeznaczenia roweru: Ma mi służyć jako rower na codzień - czyli codzienne dojazdy na uczelnie i jazdę po mieście (jako środek komunikacji miejskiej). Do tego na pewno będę go też używał weekendami do podmiejskich "piknikowych" wycieczek. Na 100% będę musiał dostosować go do sakw, gdyż planuję na wakacjach pojechać na kilkudniową wycieczkę rowerową (oczywiście nie jednorazowo, na następnych wakacjach też na to liczę i na jeszcze następnych). Ogólnie zamierzam jeździć dużo. I nie jest to słomiany zapał, gdyż już jedżdżę stosunkowo dużo swoim obecnym złomem (a jeśli nie dużo w kilometrach, to przynajmniej bardzo często ). Nie wiem dlaczego, ale nastawiłem się jakoś na 28". Stąd sprawa rozchodzi się o crossa/trekinga. Większość jazdy będzie na asfalcie, ale czasem też z pewnością przyjdzie się pojechać leśną ścieżynką - nie wiem jak tam sobie trekingi radzą z takim czymś. Kwestia kolejna - nowy czy używany? - Byłem w kilku sklepach rowerowych i doszedłem do wniosku, że chyba jednak lepiej coś wyhaczyć na allegro. Nowe są jednak zbyt drogie. Także chyba tyle co do moich potrzeb. Aha - jestem chudy i mam 183cm wzrostu. A przedział cenowy to do 1000zł (ale może i być 700, o ile będzie warty ceny) - i tak jeszcze będę musiał dokupić do niego sakwy. Przeglądając allegro natrafiłem na taki sprzęcik: ROWER TREKING CONWAY 28" PRĄDNICA DEORE 24 (2250792317) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Jakiś komentarz co do niego? I, choć wiem, że nie wypada - jeśli ktoś byłby na tyle miły żeby porzucać mi wartymi uwagi linkami z allegro - byłbym bardzo wdzięczny, wiele by mi to pomogło. Ale podpowiedzi, na co zwrócić uwagę, jak się bronić od oszustów, naciągaczy i wyzyskiwaczy, lub jakie komponenty są dla moich potrzeb ważne, a jakie mniej ważne również będą mile widziane . Troszeczkę się rozpisałem, za co przepraszam . @Edit: Jeszcze kilka opcji znalazłem: MĘSKI - CROSS STEVENS ( X 4 C ) (2236873838) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. MĘSKI - CROSS BERGAMONT ( REPHLEX ) (2236873904) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. I rower, na który zwracam szczególną uwagę: Rower Trekkingowy GIANT Cross K5 (2241307102) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Co myślicie o nich (szczególnie o giancie) w kontekście samej ceny jak i moich potrzeb?
aistee Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 Ja osobiście nie lubię przepłacać za napis na ramie, a patrzę na osprzęt. Ostatnio kupiłem rower crossowy - Lazaro Integral V, na pełnym osprzęcie alivio. http://allegro.pl/ju...2246786590.html Myslałem też o meridzie crossway, ale poniżej 1500 były na altusie, a przód przewaznie tourney. Myśle, że do 1000 zł, Lazaro to chyba jedyna opcja sensowna, a więcej o tym rowerze poczytasz tutaj: http://www.forumrowe...zaro-integral-v Z używanymi trzeba uważać, nowy zawsze lepszy pozdr
bobeeq Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Napisano 6 Kwietnia 2012 Jednak nie bardzo widać na allegro używanych. A nie wiem właśnie czy nie lepiej wychodzi się na zakupie używanych rowerów (o ile się dobrze trafi, oczywiście)
drink123 Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 ten conway jest na Ciebie za mały. Z kolei Giant to cross więc musiałbyś do niego dokupić bagażnik pod sakwy i parę innych rzeczy i limit 1000 zł przekroczysz znacznie. Ja ze swojej strony poleciłbym Ci jednak trochę dołożyć i kupić nowy rower. Niedawno stałem przed podobnym dylematem i miałem ten sam budżet ale postanowiłem nie ryzykować i nie kupować roweru używanego nie znając się za bardzo na tym. Za 1400 kupiłem Kross trans alp i jestem zadowolony. Niewiele gorszym modelem jest trans pacific więc myślę, że ten rower będzie dla Ciebie dobry a za 1200 zł powinieneś go kupić. Kross ma tą przewagę nad Giantem, że ma tańsze ramy i w tej samej cenie można dostać rower z lepszym osprzętem. Rozejrzyj się w okolicy po jakichś rowerach może znajdziesz coś sensownego. Cenę zawsze możesz negocjować, a nowy rower to zawsze nowy i przez pierwszy rok powinieneś mieć darmowy serwis. Jednak nie bardzo widać na allegro używanych. A nie wiem właśnie czy nie lepiej wychodzi się na zakupie używanych rowerów (o ile się dobrze trafi, oczywiście)
bobeeq Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Napisano 7 Kwietnia 2012 A takie jeszcze pytanie pomocnicze przy okazji. Bo widziałem różne tabelki ram i różne są rozpiski. W przypadku roweru crossa i trekka inne rozmiary ram się kupuje czy takie same? W przypadku 183cm wzrostu 21" cross byłby za duży, czy w sam raz?
eseses Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Ostatnio kupiłem rower też crossowy i mam ramę 19' (tak jest napisane na ramie) przy 184cm wzrostu i jest idealna (kołą oczywiście 28'). Ale najlepiej będzie pójść do jakiegoś sklepu rowerowego i udać zainsteresowanie i niech ściągnie jakiś rower o ramie 19 albo 21 i będziesz sam wiedział.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.