Skocz do zawartości

[lampa żarowa]+bateria od laptopa

kamilbro97

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy można podłączyć lampę żarową przód i tył do bateri od laptopa. Przeważnie takie lampy są zasilane dynamem.

Napisano

Garść problemów:

-inne napięcie, oświetlenie w rowerach jest na 6V, a taka bateria będzie miała coś z przedziału 11-14V

-w takich bateriach są dosyć nietypowe złącza, więc będzie kłopot z podłączeniem

-jak chcesz ładować taki akumulator?

Wydaje mi się, że lepiej iść w kierunku zwykłych akumulatorów 6V. Taniej i łatwiej wszystko podłączyć, mniejszy kłopot z ładowaniem, bo bez problemu kupi się ładowarki/prostowniki.

Napisano

Mój ojciec zna się trochę na elektronice to może spróbuje to podłączyć. A czy można zrobić osobny włącznik i zamontować go na kierownicy?

Napisano
A czy można zrobić osobny włącznik i zamontować go na kierownicy?
chyba wypiłem dziś o jedno piwo za dużo i nie rozumiem głębszego sensu tego pytania... ale przecież chyba sam projektujesz elektrykę w rowerze więc sam decydujesz gdzie będzie włącznik. W kwestii baterii od laptopa jeśli już ją masz to zaprojektuj wszystko uwzględniając napięcie. Jeśli jeszcze nie kupiłeś to chyba lepiej kupić akumulator żelowy np. 6 V 1,3 Ah kosztuje ok 16 zł a zamiast żarówek zastosować diody led.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...