mucios92 Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Pod moja wage, czyt.105kg jak najlepiej napompowac epicona, ile powietrza. pozdr.
dejtrejder Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Na początek ustaw tak aby ugięcie wstępne amortyzatora o skoku 100 mm wynosiło 20 mm. Powinno być dobrze. Po pewnym czasie użytkowania sam stwierdzisz czy wolisz mieć miękkiego czy twardego http://www.srsuntour...screen=tv.home# obejrzyj "Proper SAG"
PoleK Napisano 6 Kwietnia 2012 Napisano 6 Kwietnia 2012 tabelki mozna sobie wsadzic w ... dopasuj pod Siebie, mi tabelki nijak nie pomagaly...
Mod Team safian Napisano 6 Kwietnia 2012 Mod Team Napisano 6 Kwietnia 2012 Ale trzeba mieć jakiś punkt wyjścia, tak jak koledzy napisali, napompuj wg tabelki i podczas jazdy dokonaj korekty pod siebie
Kosma Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Jak to amorek z 2012 to jeszcze nie ma tabel ciśnień, u mnie pod 84kg pompuje 80psi ,ale lubię twardsze amorki.
Luk33 Napisano 7 Kwietnia 2012 Napisano 7 Kwietnia 2012 Zakres w tabeli jest duży. Nie ma innej rady niż ustawienia pod siebie. Ja jeżdżę przy wadze 75kg - 90-100psi,czyli kompletnie inaczej niż Kosma.
maciak01 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Swoją drogą, ostatnio zacząłem troche kombinowac z ustawieniami tlumienia i zastanawiam się nad pewną kwestią. Aby amorek był czuły na drobne nierówności, ale nie dobijał na tych większych powinienem ustawić duże ciśnienie i małe tłumienie kompresji, czy własnie duże tłumienie a niższe ciśnienie?
kuvel Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Tłumienie to to, jak szybko amorek wraca "do góry" - nie ma wpływu na to jak głęboko amorek się chowa. Jeśli chcesz by amorek był bardziej czuły (a jednocześnie nie dobijał) to musisz dopompować komorę negatywną - jeśli takową posiadasz - bo ja niestety nie
Kosma Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Zakres w tabeli jest duży. Nie ma innej rady niż ustawienia pod siebie. Ja jeżdżę przy wadze 75kg - 90-100psi,czyli kompletnie inaczej niż Kosma. Strasznie twardy musi być , wybiera jakieś mniejsze nierówności?
maciak01 Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Tłumienie to to, jak szybko amorek wraca "do góry" - nie ma wpływu na to jak głęboko amorek się chowa. Jeśli chcesz by amorek był bardziej czuły (a jednocześnie nie dobijał) to musisz dopompować komorę negatywną - jeśli takową posiadasz - bo ja niestety nie To, jak szybko wraca, to tłumienie powrotu. Pytałem o tłumienie kompresji. A komorę negatywną masz, tylko bez osobnego zaworu
kuvel Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 ... no fakt - się rozpędziłem. Zatem jeśli posiadasz tłumienie kompresji (nie wiem, o jakim amorku mowa) to prawdopodobnie to tłumienie kompresji "wolnej" - to odwrócone tłumienie powrotu - mówiąc najprościej. Tłumiąc amorek nie dobijesz go na dropach ale też może być problem z czułością. Bardziej zaawansowane jest tłumienie kompresji szybkiej. Mówiąc krótko: przy wolnym działaniu amorek ugina się tak samo jak bez tłumienia (czytaj: duża czułość) dopiero przy szybkim działaniu (skok na hopie) zadziała nam tłumienie i spowoduje mniejsze ugięcie. Czyli amorek wybiera drobne nierówności ale jednocześnie nie dobija na dropach. PS. Epicony miały tłumienie kompresji ???
PoleK Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Epicony kompresji nie mialy negatywnej komory takze nie... ta role pelni sprezynka wiec nie rozumiem skad sie kolega wyzej urwal... bo to temat o Epiconie jednak.
dejtrejder Napisano 8 Kwietnia 2012 Napisano 8 Kwietnia 2012 Mój Epicon RLD tłumienia kompresji nie posiada. Natomiast nie wiem czy wersja LOD tego nie ma? Blokada skoku wersji LOD ma tylko 2 położenia? Zablokowany i odblokowany czy jakieś pośrednie również?
Luk33 Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Strasznie twardy musi być , wybiera jakieś mniejsze nierówności? Ja jeżdżę głównie w Wielkopolsce, Lubuskim, czyli raczej płasko. Wybierać wybiera, ale pewnie gorzej niż przy niższym. Najważniejsze, że tak nie buja.
Fenthin Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Na 2012 rok Epicony (X1) dostały nowe tłumiki. X1 LO-RC, X1 TA-LO-RC, X1 RL-RC i X1 TA-RL-RC posiadają regulację tłumienia wolnej kompresji oraz oczywiście powrotu. Zaś stare tłumiki, w wersji LOD pozwalały na bardzo, ale to bardzo, szczątkową regulację tłumienia kompresji.
maciak01 Napisano 9 Kwietnia 2012 Napisano 9 Kwietnia 2012 Mój Epicon RLD tłumienia kompresji nie posiada. Natomiast nie wiem czy wersja LOD tego nie ma? Blokada skoku wersji LOD ma tylko 2 położenia? Zablokowany i odblokowany czy jakieś pośrednie również? Oczywiście posiada również pośrednie, te zaś wyraźnie wpływają na prace widelca. Przynajmniej u mnie, żeby znów nie było. Inaczej bym nie pytał ;]
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.