Skocz do zawartości

[Amortyzator] Sr Epicon- jakie prawidłowe ciśnienie ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak to amorek z 2012 to jeszcze nie ma tabel ciśnień, u mnie pod 84kg pompuje 80psi ,ale lubię twardsze amorki.

Napisano

Zakres w tabeli jest duży.

Nie ma innej rady niż ustawienia pod siebie.

Ja jeżdżę przy wadze 75kg - 90-100psi,czyli kompletnie inaczej niż Kosma.

Napisano

Swoją drogą, ostatnio zacząłem troche kombinowac z ustawieniami tlumienia i zastanawiam się nad pewną kwestią.

Aby amorek był czuły na drobne nierówności, ale nie dobijał na tych większych powinienem ustawić duże ciśnienie i małe tłumienie kompresji, czy własnie duże tłumienie a niższe ciśnienie?

Napisano

Tłumienie to to, jak szybko amorek wraca "do góry" - nie ma wpływu na to jak głęboko amorek się chowa.

Jeśli chcesz by amorek był bardziej czuły (a jednocześnie nie dobijał) to musisz dopompować komorę negatywną - jeśli takową posiadasz - bo ja niestety nie :(

Napisano

Zakres w tabeli jest duży.

Nie ma innej rady niż ustawienia pod siebie.

Ja jeżdżę przy wadze 75kg - 90-100psi,czyli kompletnie inaczej niż Kosma.

Strasznie twardy musi być , wybiera jakieś mniejsze nierówności?

Napisano

Tłumienie to to, jak szybko amorek wraca "do góry" - nie ma wpływu na to jak głęboko amorek się chowa.

Jeśli chcesz by amorek był bardziej czuły (a jednocześnie nie dobijał) to musisz dopompować komorę negatywną - jeśli takową posiadasz - bo ja niestety nie :(

To, jak szybko wraca, to tłumienie powrotu. Pytałem o tłumienie kompresji. A komorę negatywną masz, tylko bez osobnego zaworu ;)

Napisano

... no fakt - się rozpędziłem.

Zatem jeśli posiadasz tłumienie kompresji (nie wiem, o jakim amorku mowa) to prawdopodobnie to tłumienie kompresji "wolnej" - to odwrócone tłumienie powrotu - mówiąc najprościej. Tłumiąc amorek nie dobijesz go na dropach ale też może być problem z czułością.

Bardziej zaawansowane jest tłumienie kompresji szybkiej. Mówiąc krótko: przy wolnym działaniu amorek ugina się tak samo jak bez tłumienia (czytaj: duża czułość) dopiero przy szybkim działaniu (skok na hopie) zadziała nam tłumienie i spowoduje mniejsze ugięcie. Czyli amorek wybiera drobne nierówności ale jednocześnie nie dobija na dropach.

PS.

Epicony miały tłumienie kompresji ???

Napisano

Epicony kompresji nie mialy ;)

negatywnej komory takze nie... ta role pelni sprezynka ;)

wiec nie rozumiem skad sie kolega wyzej urwal... bo to temat o Epiconie jednak.

Napisano

Mój Epicon RLD tłumienia kompresji nie posiada. Natomiast nie wiem czy wersja LOD tego nie ma? Blokada skoku wersji LOD ma tylko 2 położenia? Zablokowany i odblokowany czy jakieś pośrednie również?

Napisano

Strasznie twardy musi być , wybiera jakieś mniejsze nierówności?

Ja jeżdżę głównie w Wielkopolsce, Lubuskim, czyli raczej płasko.

Wybierać wybiera, ale pewnie gorzej niż przy niższym. Najważniejsze, że tak nie buja.

Napisano

Na 2012 rok Epicony (X1) dostały nowe tłumiki. X1 LO-RC, X1 TA-LO-RC, X1 RL-RC i X1 TA-RL-RC posiadają regulację tłumienia wolnej kompresji oraz oczywiście powrotu.

Zaś stare tłumiki, w wersji LOD pozwalały na bardzo, ale to bardzo, szczątkową regulację tłumienia kompresji.

Napisano

Mój Epicon RLD tłumienia kompresji nie posiada. Natomiast nie wiem czy wersja LOD tego nie ma? Blokada skoku wersji LOD ma tylko 2 położenia? Zablokowany i odblokowany czy jakieś pośrednie również?

Oczywiście posiada również pośrednie, te zaś wyraźnie wpływają na prace widelca. Przynajmniej u mnie, żeby znów nie było. Inaczej bym nie pytał ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...