plmatrix Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Witam. Z racji tego że temat własciwy: [wypadek] przez słupek na sciezce - Forum Rowerowe - doświadczenia, rowery, dyskusje sklepy rowerowe, giełda rowerowa jest juz stary i został zamknięty, informację jak problem się rozstrzygnął pisze w nowym wątku. Po pierwsze chciałbym podziękować wszystkim co trzymali za mnie kciuki i życzyli mi powrotu do zdrowia. Z ręką jest juz lepiej, normalnie funkcjonuje i nawet wróciłem na rower, ale niestety lekarze sie nie popisali i zrost mam trochę krzywy. Pozostał jeszcze psychiczny stres - staram sie nie jeżdzić tam gdzie miałem wypadek, no i jeszcze nie wróciłem do spd . A teraz coś czego w sumie dotyczył wątek, a więc zasad budowania ścieżek rowerowych, odszkodowani itp. Więc cieszy mnie bardzo fakt, że na przekór wszystkim forumowym pieniaczom i złosliwcom, miasto przyjęło odpowiedzialnośc za zdarzenie. W kosekwencji mam 2 pozytywne wiadomości: - feralne słupki zostały usunięte - a ja dostałem trochę kasy Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plastyk Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Eh, nic tylko znaleźć słupek na ścieżce i się w niego wpier#####, potem leczymy, płacimy za prawnika i bierzemy podatkowe pieniądze. Jako forumowicz złośliwiec cieszę się, że wróciłeś do zdrowia i tyle. Pozdrawiam i życzę rozsądku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plmatrix Napisano 5 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Eh, nic tylko znaleźć słupek na ścieżce i się w niego wpier#####, Jak tak lubisz - Twoja sprawa Jako forumowicz złośliwiec cieszę się, że wróciłeś do zdrowia i tyle. Pozdrawiam i życzę rozsądku Dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krychood Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Super, że miasto poczuło się do odpowiedzialności i poprawy ścieżek (usunięcia utrudnień ruchu). Nic tylko życzyć pełnego powrotu do zdrowia i sprawności oraz pozbycia się lęku przejazdu tam gdzie był wypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArekLevelA2 Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Ja ostatnio w taki słupek nie przgżmociłem jak sie wyjeżdźa z lwówka śląskiego to pełno tych słupków jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 U mnie dzielni drogowcy osłupkowali śmieszki (miały blokować możliwość wjazdu aut na skrzyżowaniach) i jazda tymi kostkowymi gniotami - szczególnie nocną porą - to była tragedia. Z "natury" słaba lampka rowerowa nie była w stanie "wyłuskać" słupków z rozsądnej odległości. Dodatkowo śmieszki biegną wzdłuż jezdni, a nawet światła mijania samochodów skutecznie oślepiały, utrudniając dojrzenie słupków... Dodatkowo słupki były postawione zbyt blisko siebie - poniżej metra, a normy wymagają nie mniej niz 1,5m. Po kilku miesiącach słupki zniknęły. Nie wiem, czy sami drogowcy uświadomili sobie, że owe słupki stanowią zagrożenie, czy może jakiś cyklista, który nadział się na słupek, zrobił awanturę, a może złomiarze się nimi "zaopiekowali" :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A7x Napisano 13 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Fajnie, że tak to się zakończyło- życzę szybkiego powrotu do zdrowia, a forumowymi marudami się nie przejmuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedziwiatr Napisano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Szkoda zdrowia czyjakolwiek wina wypadku jest. Mówię nie o tym zdarzeniu, tylko w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benny Napisano 19 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2012 Jak mowa o dobrych pomysłach budowlanych, a bezpieczeństwo. U mnie na osiedlu zrobiono plac zabaw i rampę dla skejtów, rowerzyści też na niej świrują. Ale nie o to chodzi. Usypali też górkę, żeby dzieciaki po niej zjeżdżały. 2 metry od końca górki zrobili stół do ping-ponga. Jak montowali, zwróciłem im uwagę. Powiedzieli, że widzą, że to bez sensu, ale projektantka tak wymyśliła. Taką miała kobita logikę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arxas Napisano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 Postawili tam nowe słupki, ale teraz są oznaczone za pomocą odblaskowego paska opasającego je u szczytu oraz poprzez oznakowanie poziome na ścieżce (romb wyznaczający obszar wyłączony z ruchu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plmatrix Napisano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 własnie widziałem - to jakas paranoja - jak to oznakowanie ma ustrzec przed wjechaniem w słupek ? tych pasów jest moze po 1,5-2m z każdej strony wiec nie ma szans na zachamowanie jak bedziesz jechał za kims i chciał np. wyprzedzic. no ale pewnie tu bardziej chodzi o "zabezpieczenie" sie urzedników a nie o bezpieczeństwo rowerzystów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.