Skocz do zawartości

[Narzędzia] Wybór walizki narzędziowej

GIZIU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym kupić zestaw narzędzi potrzebnych do serwisowania roweru. Wiadomo: bacik, skuwacz, klucze do suportu/kasety, łyżki itp. Wiem co mi potrzeba ale przede wszystkim nie znam się na markach a i nie chciałbym kupować oddzielnie bo chciałbym mieć wszystko poukładane. Nie wiem czy taki Bike Hand to niska półka czy jest ok i do domu wystarczy. Prosiłbym więc o pomoc w wyborze markowej walizki do powiedzmy max 250zł ewentualnie napiszcie którą firmę produkującą narzędzia polecacie (tylko nie piszcie o Park-Tool'u :icon_cool: ). Z góry dzięki za pomoc.

• Mod Team
Napisano

W tej cenie to chyba tylko Bike Hand lub Velomann. Do użytkowego domowego taki zestaw na pewno wystarczy, ale zastanów się czy jest sens kupowania całego kompletu w walizce. Niby fajnie, bo masz klucze w jednym miejscu, ale czy na pewno wszystkie? Dokupisz sobie chociażby obcinaczki do linek i pancerzy, i do walizki już ich nie wsadzisz, bo nie będzie miejsca. Pomijam fakt, że klucze imbusowe czy śrubokręt na pewno już w domu masz.

Napisano

Masz rację. To jaka firma ma największy wybór narzędzi i sprawdzi się w domowym warsztacie ? Wybrać Bike Hand, Velomanna, IceTools czy może Super-B ?

Napisano

Na twoim miejscu kupiłbym, w markecie typu Praktiker, skrzynkę plastikowa na narzędzia - wielkości jaka Ci odpowiada. Jeśli chcesz, nakleisz kilka wlepek i będzie już "rowerowa". Narzędzia proponuje sobie dobrać tylko te które potrzebujesz. Jak już wcześniej wspomniano, nie potrzebujesz pewnie imbusów, a zapewne potrzebujesz dobrać odpowiedni klucz do twojej korby/suportu.

Co do firmy, warto zainwestować w dobre imbusy i skuwacz. Reszta już w zasadzie dowolnej firmy będzie służyć. Osobiście mam większość potrzebnych kluczy z firmy PRO

Pozdr.

Napisano
Prosiłbym więc o pomoc w wyborze markowej walizki do powiedzmy max 250zł

Walizka za 250 PLN?!? Standardową skrzynkę (20"-22") np Curvera (czyli nie najtańszą) można kupić za około 60 PLN. Jeżeli potrzebujesz czegoś bardziej solidnego (częste podróże z całym serwisem), wtedy zamkniesz się w 100 PLN. Nie ma sensu płacić za firmowy napis. A za napis firmy od narzędzi rowerowych zapłacisz jeszcze więcej.

Ja mam narzędzia Bike Hand - dają radę. Skuwacz Kross, multitool Crank Brothers. Zestaw kluczy nasadowych noname w okolicy 150-200 PLN i kluczy płasko-oczkowych, również noname w tym przedziale cenowym. Dwa klucze dynamometryczne w cenie 100-150 PLN/szt. Kilka dobrych śrubsztaków też się przyda.

Napisano

Chodziło mi o walizkę do 250zł pełną narzędzi ;) Co do tematu to kupiłem sobie właśnie małą walizkę Curvera za 22zł i przez internet bacik, klucz do kaset i skuwacz PRO. Będę sukcesywnie kompletował narzędzia.

• Mod Team
Napisano

@mklos1: Właśnie o skrzynkę z zawartością chodziło :D

Niby za 250 kupisz bikehanda: Zestaw narzędzi skrzynka serwisowa BIKEHAND YC-728 (2101582430) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ale zdecydowanie lepiej kupić sobie te narzędzia oddzielnie, bo po co Ci setny śrubokręt, albo niepotrzebne narzędzia (jeżeli masz korbę ze zint. osia to ściągacz niepotrzebny,klucz do korb tak samo), a chociażby Torxa T30 (do koronek korb), T10 (do hamulców), czy innych takich nie ma :c

Napisano

Najczęściej używanymi narzędziami są imbusy. Dziś coraz popularniejsze są torxy, przydaje się 25 do śrub tarcz, reszta zależnie od posiadanych hamulców t10, posiadanych śrub przy korbie t30, Potem skuwacz, klucz do nypli, obcinaczki, bat, klucz do kasety i suportu (zależnie od tego jaki model masz), klucz do śrub mocujących korbę systemu ht2 shimano (też zależnie od potrzeb) - i tak musisz nabyć osobno. Klucze płaskie i nasadowe - zależnie od tego czy posiadasz takowe śruby w rowerze ja jedyne nasadki jakie mam to te które używam do rozbierania widelca amortyzowanego; w takim przypadku też i grzechotka.

Wg mnie posiadanie walizki jako takiej przy serwisowaniu współczesnego roweru nie ma sensu. Z narzędzi nietypowo rowerowych przydają się młotek, pilniki, piła do metalu, kombinerki. śrubokręty.

Do tego zestawu dorzuciłbym podwojony zestaw imbusów drugi z kulkowym zakończeniem. Klucze oczkowe z grzechotką, pracuje się nimi o niebo szybciej. Dla pełni szczęcia wybrane bity i elektryczna wkrętarka akumulatorowa.

Napisano
Chodziło mi o walizkę do 250zł pełną narzędz

Hehe! Jedyne co można zarzucić Bike Hand'owi to mało wygodna rączka, zarówno w ściągaczu, kluczu do suportu i do kaset. Jest bardzo wąska, zatem dokręcanie dużym momentem jest bardzo niewygodne. Rączka dłuższa i szersza byłaby dużo bardziej wygodna. No ale nie można mieć wszystkiego.

Napisano

Dlatego lepiej samemu skompletować to czego się potrzebuje, zależnie od potrzeb. Gotowa skrzynka narzędziowa zawiera wszystko co jest potencjalnie potrzebne - ja w moim rowerze nie miałbym zastosowania dla części narzędzi, wolę w to miejsce lepszej jakości czy ergonomiczniejsze te, których często używam.

W walizce narzędzia będą w jednym stylu, to wygląda ładnie - tyle :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...