Skocz do zawartości

[rama] zerwany gwint do przerzutki

LbnPiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

A więc tak jak w temacie zerwał się gwint w ramie który odpowiada za "trzymanie" przerzutki. Niefortunnie o coś uderzyłem i stało się-wyrwała się przerzutka razem ze śrubą i teraz nie da się przykręcić bo gwint już nie trzyma. Niestety rama jest z tych tańszych także hak jest niewymienny a więc chyba zostaje opcja rozwiercenia na rozmiar większą śrubę, tylko teraz jest taka kwestia, że jeździłem na przerzutce Shimano Tourney TX30 i ona ma takie tylko jakby "oczko" w które wkładamy śrubę i przykręcamy do ramy, a teraz chciałbym ją zmienić ponieważ jest krzywa na Alivio m410 której śruba mocująca przechodzi przez taką jakby tulejkę, i pytanie brzmi czy nie będzie problemu przykręcić Alivio na rozmiar większą śrubę niż normalnie?

Jeśli macie inny pomysł rozwiązania problemu tego zerwanego gwintu to proszę o rade (wymiana ramy odpada na obecną chwile).

(więcej zdj. w galerii)

(Do moderatora. W archiwum szukane było, 1 temat znaleziony http://www.forumrowerowe.org/topic/48481-ramaproblem-zerwany-gwint-w-haku/page__hl__%2Bzerwany+%2Bgwint__fromsearch__1 ,ale zakładam ten ponieważ tam chodzi o rame stalową a moja jest aluminiowa więc i rozwiązanie problemu być może, może być inne a do tego pozostaje kwestia przerzutki.)

post-134989-0-32871500-1333573449_thumb.jpg

Napisano

metoda właściwie taka sama, jeśli nie chcesz/nie możesz zaspawać spłaszcz z wyczuciem hak tak aby średnica otworu się zmniejszyła ale żeby hak się nie odkształcił, i nagwintuj od nowa .

Napisano

Jest jeszcze inna opcja - rozwiercasz otwór, gwintujesz i wkręcasz helicoil-a, jak znasz rozmiar oryginalnego gwintu to wybierz się do dobrego sklepu z narzędziami lub śrubami itp. i powinni mieć taki wynalazek.

Napisano

Helicoil mam rozumieć, że to taka jakby tulejka nagwintowana od wewnątrz i z zewnątrz .. hmmm gorzej będzie z rozmiarem gwintu, ale czy go nie poznają w sklepie jak pokaże śrubę którą się tam wkręca ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...