Skocz do zawartości

[2900-3200] Scott Aspect 10, Cube Access Pro czy Cube Ltd Comp?

larka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :) potrzebuję rady przy wyborze roweru. Który rower będzie lepszy do jazdy rekreacyjnej ale też czasem do pościgania się po górach dla dziewczyny wzrost 167cm waga ok 65kg? Który ma lepszy osprzęt w porównaniu do ceny? :)

Cube Ltd Comp 2011 cena 3100zł

http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowe...Cube.Ltd.Comp/

Cube Access PRO 2012 cena 2900zł

http://rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2012/cube-wls-2012/rower-cube-access-wls-pro.html

Scott Aspect 10 2011 cena 3200zł

http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowe...ott.Aspect.10/

Z góry dziękuję za pomoc :)

Napisano

Witam :) potrzebuję rady przy wyborze roweru. Który rower będzie lepszy do jazdy rekreacyjnej ale też czasem do pościgania się po górach dla dziewczyny wzrost 167cm waga ok 65kg? Który ma lepszy osprzęt w porównaniu do ceny? :)

Cube Ltd Comp 2011 cena 3100zł

http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowe...Cube.Ltd.Comp/

Cube Access PRO 2012 cena 2900zł

http://rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-cube-2012/cube-wls-2012/rower-cube-access-wls-pro.html

Scott Aspect 10 2011 cena 3200zł

http://ww2.bikekatalog.pl/2011//rowe...ott.Aspect.10/

Z góry dziękuję za pomoc :)

Witaj !:)Cube ltd comp i scott aspect to praktycznie taki sam osprzet. Kwestia gustu. Sa to meskie ramy, dobrze by bylo, zebys sie przymierzyla do nich, czy bedzie Ci wygodnie, czy nie bedziesz miec za daleko do kierownicy i przez to nie bedziesz lezec na rowerku. Sama jezdze na cube access pro 2012 :woot: , osprzetowo wyglada troszke slabiej niz te dwa, ale ma damska geometrie i jest bardzo wygodny. Wyglada i sprawuje sie super, naprawde robi wrazenie :w00t: To moj drugi rower z damska geometria i teraz nie wyobrazam sobie jezdzic na typowo meskiej ramie. Zycze udanego wyboru i radosci z jazdy :)

Napisano

Dzięki wielkie :) Czyli mówisz że jesteś zadowolona z Access'a- moim zdaniem też jest najładniejszy z tych 3 ;) Tylko właśnie nie wiem jak bardzo traci na tym że ma słabszy osprzęt i czy w ogóle odczuje różnicę z tego powodu.... ;)

Napisano

Ja mogę wtrącić tylko tyle, że moja żona od zawsze jeździ na męskiej geometrii mimo, że niejednokrotnie przysiadała się do różnych damek - kwestia gustu. Jeśli chodzi o ściganie na pewno najlepiej sprawdzi się LTD (choć do typowego maratończyka mu daleko)

Napisano

Ja mogę wtrącić tylko tyle, że moja żona od zawsze jeździ na męskiej geometrii mimo, że niejednokrotnie przysiadała się do różnych damek - kwestia gustu. Jeśli chodzi o ściganie na pewno najlepiej sprawdzi się LTD (choć do typowego maratończyka mu daleko)

A jakbyś miał porównać to w jakim rodzaju osprzętu traci access do ltd? :)

właśnie dzisiaj miałam okazję się przejechać i miałam wrażenie że jestem za bardzo wyprostowana na damce ale muszę się skusić na jeszcze jedną jazdę :)

Napisano

a czy ja napisałem coś o osprzęcie ? Zerknij na geo Access PRO potem na GTC i porównaj to z LTD i zrozumiesz dlaczego ten ostatni lepiej się nadaje do ścigania ;)

Napisano

Może nie zrozumie jeśli nie wie o co chodzi w geometrii rowerów.

W skrócie Access ma pozycję bardziej wyprostowaną - turystyczną, krótką bazę kół , będzie stawał dęba na podjazdach i leciał "na łeb" na zjazdach.

Napisano

Dokładnie - LTD jest rowerem o bardziej sportowej geometrii (bardziej - ale nie całkiem sportowej), taki złoty środek dla kogoś kto szuka uniwersalnego roweru :)

Napisano

Dzięki za odp. :) rozumiem w czym jest różnica między osprzętem a geometria :) chodziło mi o to czy na przykład dużą różnicę robi to że w accessie jest amortyzator suntour'a powietrzny a w ltd rock shox na sprężynie i czy 10 biegowa przerzutka jest dużo lepsza od 9 biegowej? :)

Napisano

Powietrzny amorek na pewno będzie lepszy niż sprężyna, bo napompujesz sobie tak jak chcesz. Dziesiątka ma sens tylko w napędzie 2x10 bo w przypadku 3x10 niewiele zyskujesz... tyle, że gratyfikacji są wymienne - rama oczywiście też - ale łatwiej rozstać się z np. amorek niż znowu poszukiwać odpowiedniej geometrii;) imho oczywiście

Napisano

larka, napisz na ktory rower sie zdecydowalas ;) Roznicy w przerzutkach nie odczujesz, no chyba, ze bedzie to jakas przepasc np altus a xt :) Szybciej bedzie wrzucac i zrzucac i ot tyle. Tylko, czy tego az tak bardzo potrzebujesz? Przy rekreacyjnej jezdzie slx i tak wymiata. Czego chciec wiecej. Na swoim accessie zrobilam dopiero 100km, wiec tez niewiele moge powiedziec. Poki co jest niezawodny, choc juz wpakowalam sie w zderzak samochodu :D wzial to na amorek :) i takie tam nieciekawe przygody mi sie na nim przydarzaja. Chyba ktos mi go uroczyl ! :teehee:

Ja wybieralam miedzy access pro a access race i wzielabym race, gdyby nie to biale komunijne malowanie...

Diobeł ma charakter :) A komponenty zawsze mozna wymienic na lepsze jak sie zuzyja ;)

Ltd tez jest piekny ( mezuncio dosiada w tej kolorystyce ), takze nie zazdroszcze Ci dylematu ! :) Pozdrowienia!!

A ze tak spytam, jaki rozmiar ramy mierzylas na swoj wzrost w tym accessie??

Napisano

A ze tak spytam, jaki rozmiar ramy mierzylas na swoj wzrost w tym accessie??

Mierzyłam 17" z accessa a z ltd 16" :)

tadelka a nie odpada Ci rower na podjazdach? bo w moim starym rowerze miałam z tym problem niestety..

No oba są śliczne :) Choć najbardziej by mi pasował zeszłoroczny access wls team(http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Cube-ACCESS-WLS-TEAM-2011/196) ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć już ramy 17"....

Myślę że decyzje podejmę dopiero po św jak jeszcze raz będę miała okazję się na nich przejechać :) Dziękuje ślicznie za rady :)

Napisano

Mierzyłam 17" z accessa a z ltd 16" :)

tadelka a nie odpada Ci rower na podjazdach? bo w moim starym rowerze miałam z tym problem niestety..

No oba są śliczne :) Choć najbardziej by mi pasował zeszłoroczny access wls team(http://sklep.sportpr...S-TEAM-2011/196) ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć już ramy 17"....

Myślę że decyzje podejmę dopiero po św jak jeszcze raz będę miała okazję się na nich przejechać :) Dziękuje ślicznie za rady :)

Ja mam 165 cm wzrostu i mam rame 15 cali w accessie :) Z tym opadaniem roweru na podjazdach to ze tak powiem, nie rozumiem tego...Ze niby staje mi pionowo? Kurcze, no podjezdzalam pod mega stroma gorke i to nie raz i nic takiego nigdy nie mialo miejsca. No chyba, ze naprawde ktos wjezdza pod pionowa sciane :icon_confused: A ramke mam krotka, rower jest bardzo zwrotny, ale przy zjazdach i podjazdach nigdy rumak nie stanal deba, nie mam tez uczucia, ze lece do przodu, czy do tylu.

Z Wls team 2011 spoznilas sie jakies 3 tygodnie. Byl na allegro jeden w ramie 17 cali :)

Napisano

Wiesz, chyba mamy inne pojęcie górki/zjazdu, ten rower (WLS) to typowy turystyk i już , rower kupuje sie nie dla osprzętu tylko po to żeby sprawdził sie w warunkach w jakich będzie używany, po co mi rower z amortyzatorem powietrznym jak w terenie będę musiał go pchać.

Może Twoje mega strome górki dla mnie są średnie ?

Ja mam 165 cm wzrostu i mam rame 15 cali w accessie

To jakieś nieporozumienie, albo złośliwy sprzedawca... .

Zamiast tego WLS do zastosowań sportowych wybrał bym Meridę (przy wzroście 165 cm, 16") :

Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

PS

Do zastosowań bardziej sportowych jest WLS GTC, od razu widać, że jest dłuższy niż Access :blink:

Napisano

Wiesz, chyba mamy inne pojęcie górki/zjazdu, ten rower (WLS) to typowy turystyk i już , rower kupuje sie nie dla osprzętu tylko po to żeby sprawdził sie w warunkach w jakich będzie używany, po co mi rower z amortyzatorem powietrznym jak w terenie będę musiał go pchać.

Może Twoje mega strome górki dla mnie są średnie ?

To jakieś nieporozumienie, albo złośliwy sprzedawca... .

Zamiast tego WLS do zastosowań sportowych wybrał bym Meridę (przy wzroście 165 cm, 16") :

Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

PS

Do zastosowań bardziej sportowych jest WLS GTC, od razu widać, że jest dłuższy niż Access :blink:

Dlaczego od razu nieporozumienie 15 cali? A moze mam krotkie nogi? Dla mnie 15-tka jest idealna pod kazdym wzgledem. Nie widziales, nie wiesz, nie komentuj. Gorka gorce nierowna, oki...

Ale z pchaniem w terenie amorka powietrznego to zdecydowana przesada. Gdyby sie nie nadawaly w teren to nie montowano by ich w rowerach mtb...

Napisano

Krótkie nogi ? ta rama jest tak obniżona że 17" spokojnie by Ci podeszła, ale mniejsza o to, ta rama w rozmiarze 15" jest dla 165 cm. masakrycznie krótka :teehee:

Proszę Cie , jeżeli nie do końca jesteś w temacie to nie udzielahj rad ;)

Napisano

Krótkie nogi ? ta rama jest tak obniżona że 17" spokojnie by Ci podeszła, ale mniejsza o to, ta rama w rozmiarze 15" jest dla 165 cm. masakrycznie krótka :teehee:

Proszę Cie , jeżeli nie do końca jesteś w temacie to nie udzielahj rad ;)

Bez komentarza ! Milego dnia :bye2:

Napisano

15" jak by nie patrzeć rower na bank źle dobrany do wzrostu 165cm - tym bardziej jak masz krótkie nogi bo to oznacza długi tułów więc pozycja za kierownicą bardzo mocno wyprostowana, szczególnie, że access wls to naprawdę krótki rower (no chyba, że głowa jest u Cienie "wyższa" o 10cm niż u przeciętnego człowieka).

I tutaj idealnie nadaje się to co Obes miał na myśli, że w rowerze możesz mieć nawet SID-a zamontowanego, ale jak geometria jest taka jak w najniższych Cube-ach to zdobyć średnio wymagające, techniczne i strome podjazdy można tylko "z buta" pchając rower :)

Dlatego każdy kto w choć minimalnym stopniu traktuje rower ambitniej, a niżeli niedzielne zastąpienie wycieczką rowerową, spaceru to nie powinien sobie zaprzątać głowy najniższymi geometriami Cube. Natomiast wybieranie roweru po malowaniu to już jest dla mnie kompletna żenada...

Napisano

15" jak by nie patrzeć rower na bank źle dobrany do wzrostu 165cm - tym bardziej jak masz krótkie nogi bo to oznacza długi tułów więc pozycja za kierownicą bardzo mocno wyprostowana, szczególnie, że access wls to naprawdę krótki rower (no chyba, że głowa jest u Cienie "wyższa" o 10cm niż u przeciętnego człowieka).

I tutaj idealnie nadaje się to co Obes miał na myśli, że w rowerze możesz mieć nawet SID-a zamontowanego, ale jak geometria jest taka jak w najniższych Cube-ach to zdobyć średnio wymagające, techniczne i strome podjazdy można tylko "z buta" pchając rower :)

Dlatego każdy kto w choć minimalnym stopniu traktuje rower ambitniej, a niżeli niedzielne zastąpienie wycieczką rowerową, spaceru to nie powinien sobie zaprzątać głowy najniższymi geometriami Cube. Natomiast wybieranie roweru po malowaniu to już jest dla mnie kompletna żenada...

Stojac na ziemi nad rama mam jakies 8 cm luzu. Majac rame 17 cali przy naglym zeskoku obilabym sobie ehem ehem.

Nie siedze tez jak krolewna na tronie ! Mnie jest wygodnie. Ot, koniec tematu.

Napisano

Tobie może być wygodnie , ale to nie jest koniec tematu, ważne żeby inni dzięki Twoim "dobrym" radom nie kupili roweru źle dobranego do przewidywanego dla niego zastosowania :blink:

PS

Nikt rozsądny nie zeskakuje okrakiem na ramę ...

Napisano

oczywiście, że jest Ci wygodnie bo masz bardzo zrelaksowaną, turystyczną pozycję :) 8cm to ponad trzy cale więc rama dwa cale większa nie zrobiła by Ci najmniejszej krzywdy ;) i błagam - nie wmawiaj ludziom, że tak ma być

i z tego co pamiętam w zasadach nie cytujemy wypowiedzi poprzedzających naszą ;)

Napisano

2i

Po pierwsze: nie wmawiam ! nie doradzam ! napisalam tylko, ze ja jezdze na 15 calach. Czytaj uwaznie :thumbsup:

Po drugie : Rozmiar ramy wg strony cube.eu dla wzrostu 165-170 cm to 15-16" czyli 38-41 cm.

Moja 15-tka ma 39 cm.

Po trzecie: Nie wmawiaj mi, ze mam zle dobrany rozmiar ramy, bo przymierzalam sie do wielu rowerow i wielu rozmiarow. Jest to moj piaty goral. Sprzedawcow w sklepie bylo trzech, czyzby wszyscy klamali mowiac, ze 15-tka jest idealna?

Nie oceniaj :icon_confused: bo nie masz podstaw :bye2: Nie widziales mnie na tym rowerze ! Koncze, zyczac Wesolych Swiat :bye2:

Napisano
Po pierwsze: nie wmawiam ! nie doradzam ! napisalam tylko, ze ja jezdze na 15 calach. Czytaj uwaznie :thumbsup:

Po drugie : Rozmiar ramy wg strony cube.eu dla wzrostu 165-170 cm to 15-16" czyli 38-41 cm.

Dobrze, już napisałeś wszystko co miałaś do napisania, Jeśli rower Ci pasuje to ok. jednak prawdziwego terenu ten rower nie widział i nie zobaczy zapewne.

I niech Cię strona Cube prowadzi .

larka

Rama 19" będzie za wysoka (na długość mogła by być OK.), nie ważne jak Ci się podoba ten rower, nie jest stworzony dla Ciebie.

Jeśli damski Cube to musiał by byc ten :

http://www.cube.eu/pl/wls/access-wls-gtc/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...