Skocz do zawartości

[opona] Uszkodzona z boku - kwalifikuje się do gwarancji ?

saladdin

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie,

Zdarzyła mi się wczoraj awaria opony (Schwalbe Silento II 700x38C). Drut (który normalnie jest wewnątrz rynienki obręczy) jest cały, ale bok gumy tak jakby się oderwał, więc oczywiście dętka się wybrzusza i jechać się nie da (rozdarcie jest takie na 5 palców).

Rower jest nowy (październik 2011), przejechane ma ok. 400 km, mam na niego wszystkie papierki, paragony etc, ba, nawet "przegląd gwarancyjny" był robiony.

Czy myslicie, że takie uszkodzenie kwalifikuje się do wymiany gwarancyjnej? Pytam, bo wydaje mi się że 400 km to dośc mało, wczesniej miałem supermarketowego górala, na którym jeździłem kilka lat i nigdy nic z oponami się nie działo...

Napisano

Teraz nie mam go przy sobie... Wyobraź sobie podarte spodnie na szwie -- szew idzie prosto a materiał odstaje na pewnej długości tworząc takie coś: (szew->| ) <- materiał)

Napisano

Jeżeli uszkodzenie nie wynika z właściwej eksploatacji (zużycie standardowe) to zdecydowanie kwalifikuje się do zgłoszenia w ramach gwarancji.

• Mod Team
Napisano

Trzeba by poczytać gwarancję. Może być adnotacja że nie kwalifikują się elementy ulegające zużyciu, ale ogólnie gwarancja obejmuje wady sprzętu, a nie jego zużycie. Tak więc jeśli opona uległa uszkodzeniu przez wadę fabryczną powinni wymienić, jednak będzie musiał to stwierdzić jakiś rzeczoznawca, czy to wada czy przypadkiem nie rozcięcie. W każdym razie zapytać warto.

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...