Gość Gość_Kuba_* Napisano 7 Marca 2006 Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 Witam wszystkich fanów dwóch kółek (z napędem nożnym). Mam problem dotyczący dobrania odpowiedniej długości szprych. Mam piastę SCOTT Mk3 (tył) i obręcz RIGIDA -WEINMANN ZAC 2000 26" 32 otwory. Wyliczyłem za pomocą SpokeMan'a v0.4b że szprychy powinny mieć długość 273,2 i 272,3. Kiedy chciałem gdzieś kupić takie szprychy to okazało się że nigdzie nie ma w tych rozmiarach. Wszyscy sugerowali mi że powinny to być szprychy o długości 268 ale nie chce żeby okazało się że są za krótkie. Dane do SpokeMan'a mierzyłem sam. Zastanawiam się czy w tym nie tkwi błąd ale pomairy wykonywałem suwmiarką więc powinno być względnie dobrze. Rozmiar obręczy spisałem z samej obręczy (nie wiem jak to zmierzyć) i nie wiem czy jest to dobry wymiar. Czy ktoś mi może pomóc? Nie chce oddawać koła do zaplecenia w sklepie (serwisie) bo chciałem się sam nauczyć zaplatać koła. Aha... chodzi oczywiście o splot 3X. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 7 Marca 2006 Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 tzn jaki rozmiar spisales z obreczy?jezeli spisales to co mysle to jest to zewnetrzna srednica kola w milimetrach a chodzi o wewnetrzna pewnie-przy wspomnianym kalkulatorze powinno pisac co w obreczy nalezy zmiezyc uzyj nitki lub sznurka co powinno dac satysfacjonujaca dokladnosc.Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość_Kuba_* Napisano 8 Marca 2006 Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Zmierzyłem i wychodzi tak jak było podane na obrczy. Nitka jest oczywiście rozciągliwa ale wyszło tyle samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fistach Napisano 9 Marca 2006 Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Ja proponuje zaniesc do serwisu i zeby Ci dobralii dlugosc szprych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Gość_Kuba_* Napisano 13 Marca 2006 Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Zastanawiam się czy tak nie zrobić, ale pozbawie się przyjemności zaplatania koła Jak chodziłem po serwisach to zawsze mówili że oni to mogą dobrać dopiero przy zaplataniu. Zresztą tam gdzie pytałem nie mieli długości szprych które mi wyszły, więc i tak założą mi te co mają, czyli talie które mogę sobie kupić sam. Chyba że mnie ktoś oszukiwał i mieli takie szprychy tylko chcieli wyciągnąć kase. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.