Skocz do zawartości

[Szprychy] długość szprych

Gość Gość_Kuba_*

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość_Kuba_*

Witam wszystkich fanów dwóch kółek (z napędem nożnym).

Mam problem dotyczący dobrania odpowiedniej długości szprych. Mam piastę SCOTT Mk3 (tył) i obręcz RIGIDA -WEINMANN ZAC 2000 26" 32 otwory. Wyliczyłem za pomocą SpokeMan'a v0.4b że szprychy powinny mieć długość 273,2 i 272,3. Kiedy chciałem gdzieś kupić takie szprychy to okazało się że nigdzie nie ma w tych rozmiarach. Wszyscy sugerowali mi że powinny to być szprychy o długości 268 ale nie chce żeby okazało się że są za krótkie. Dane do SpokeMan'a mierzyłem sam. Zastanawiam się czy w tym nie tkwi błąd ale pomairy wykonywałem suwmiarką więc powinno być względnie dobrze. Rozmiar obręczy spisałem z samej obręczy (nie wiem jak to zmierzyć) i nie wiem czy jest to dobry wymiar. Czy ktoś mi może pomóc? Nie chce oddawać koła do zaplecenia w sklepie (serwisie) bo chciałem się sam nauczyć zaplatać koła. Aha... chodzi oczywiście o splot 3X.

tzn jaki rozmiar spisales z obreczy?jezeli spisales to co mysle to jest to zewnetrzna srednica kola w milimetrach a chodzi o wewnetrzna pewnie-przy wspomnianym kalkulatorze powinno pisac co w obreczy nalezy zmiezyc uzyj nitki lub sznurka co powinno dac satysfacjonujaca dokladnosc.Powodzenia :)

Gość Gość_Kuba_*

Zmierzyłem i wychodzi tak jak było podane na obrczy. Nitka jest oczywiście rozciągliwa ale wyszło tyle samo.

Gość Gość_Kuba_*

Zastanawiam się czy tak nie zrobić, ale pozbawie się przyjemności zaplatania koła :D

Jak chodziłem po serwisach to zawsze mówili że oni to mogą dobrać dopiero przy zaplataniu. Zresztą tam gdzie pytałem nie mieli długości szprych które mi wyszły, więc i tak założą mi te co mają, czyli talie które mogę sobie kupić sam. Chyba że mnie ktoś oszukiwał i mieli takie szprychy tylko chcieli wyciągnąć kase.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...