Skocz do zawartości

[Trip chorwacja] wybór roweru

haerde

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Znaczy tak czy ten rower jest nowy? JA nie znam tego modelu wygląda na dość solidny lecz jezeli to jest nówka to sprawdził bym w nim opony i pedały. ponieważ miałem nowy bike i te części się rozleciały. Też będę w Chorwacji ale samochodem jadę z rowerem ;). A jeśli chodzi np. o przerzutki to shimano alvio są bardzo spoko :)

Napisano

Na takie wyprawy najlepsze sa rowery trekingowe. choc sam jezdze na wyprawy rowerem mtb.

jesli planujesz jazde asfaltem to amortyzatora praktycznie sie nie uzywa.

opony radzę zmienić. na takich idzie przejechac, ale bedzie duzo ciezej niz na tych o szerokosci 1,5-1,7. osobiscie moge Ci polecic Schwalbe z serii Marathon z wkladka antyprzebiciową, bardzo ciezko zlapac gume i praktycznie sie nie zuzywaja.

Napisano

no to ogólnie o marce piszą dobrze (tu miał być link z opiniami ale wyskoczyło mi Wpisałeś odnośnik do strony, której adresu administrator zabrania używać na forum.) masz opinie. a ogólnie amorek według mnie spx 100mm blokada, ale nie wiem jak się zachowuje ciężko mi to powiedzieć zepsuć się nie powinien a tak właściwie każdy widelce ocenia różnie dla jednego są za miękkie a dla innego nie. waga jest normalna jak dla takiego roweru, a według mnie jak chcesz pokonać taką odległość te opony są za grube będziesz się szybko męczył

Napisano

Ten rower może dałby radę, ale nie będziesz zadowolony. Przydałby się jakiś trekking albo rower crossowy. Najlepiej koła 28". Jeśli uprzesz się na tego kellysa to pierwsza rzecz to opony do wymiany na jakieś semislicki/ slicki (Schwalbe Marathon).

Napisano

dziekuje za rady:) odnosnie opon jaki rozmiar wybrac? a i jeszcze znalazlem taki:http://unibike.pl/evolution.html kolega polecil mi ta firme mozecie wyrazic swoje opinie na temat firmy i podzespolow? co lepsze tarcze czy v breki?

nie da sie cos edytowac wiec pisze nowy post ;x http://allegro.pl/opona-schwalbe-marathon-performance-reflex-26x1-75-i2224759999.html czy ta opona sie nada? ktory byl by lepszy rower pod wzgledem jakosci kellys czy unibike?

Napisano

ja ogulnie tak jak inni radziłbym kupić rower crossowy / trekkingowy , w kazdym razie jakiś lżejszy i w sumie po co tarcze skoro i tak nie będzie szaleństw ?

a opona powinna pasować

Napisano

i w sumie po co tarcze skoro i tak nie będzie szaleństw ?

tarcze dlatego ze jesli scentruje mi sie lekko kolo to bez kombinacji bd mogl jechac dalej a w przypadku v brekow bede musial przy nich dlubac bo bd tarly o kolo? przynajmniej takie jest moje odczucie moze jestem w bledzie;>

Napisano

A sakwy gdzie założysz,bo na pewno nie do tego Unibike. W tym Kellysie również nie widzę mocowań pod bagażnik,błotniki. Nie wiem po co tak się upierasz przy rowerach MTB, one są do całkiem innego zastosowania. Hamulce tarczowe są całkowicie zbędne,a jeżeli planujesz jachac samym asfaltem to amortyzator również. Pozycja na takich rowerach jest bardziej niewygodna,a szczególnie jak ma się jeździć ponad 100km dziennie.

Napisano

Wiem, że się powtarzam, ale...

1. Adaptery sport aresnal czy tubusa pozwalają na zamocowanie bagażnika i na ramach bez otworów do mocowania i obok hamulców tarczowych. Na upartego adaptery do mocowania na tylną oś można wyciąć samemu, a za grosze zrobią w pierwszym lepszym zakładzie ślusarskim, a obejmy na rurki tylnego trójkąta można kupić za 1,50 PLN w sklepie elektrycznym.

2. Po długich trasach mniej umęczony byłem na przydługawym mtb marki Gary Fisher, niż na trekkingowych Krossie i GT.

3. Hamulce tarczowe nie są zbędne, to w końcu hamulce i mogą się przydać.

Do autora:

4. Na mtb da radę: http://picasaweb.google.com/jack.nowaczyk/RowerWakacje2011Gruzja#5661995676106716466 (pozwalam sobie wkelić, bo album jest publiczny )

5. Kup marathony, te są ok, ale imo bardziejsze będą plus tour. Osobiście sobie chwalę dureme oraz produkt konkurencji - continetal travel contact

6. I jeszcze znakeozione przed chwilą: http://www.bikestats.pl/rowery/Wyprawowy_4340_2403.html

Napisano

Wiem, że się powtarzam, ale...

1. Adaptery sport aresnal czy tubusa pozwalają na zamocowanie bagażnika i na ramach bez otworów do mocowania i obok hamulców tarczowych. Na upartego adaptery do mocowania na tylną oś można wyciąć samemu, a za grosze zrobią w pierwszym lepszym zakładzie ślusarskim, a obejmy na rurki tylnego trójkąta można kupić za 1,50 PLN w sklepie elektrycznym.

2. Po długich trasach mniej umęczony byłem na przydługawym mtb marki Gary Fisher, niż na trekkingowych Krossie i GT.

3. Hamulce tarczowe nie są zbędne, to w końcu hamulce i mogą się przydać.

Do autora:

4. Na mtb da radę: Picasa Web Albums - Jack - Rower - wakac... (pozwalam sobie wkelić, bo album jest publiczny )

5. Kup marathony, te są ok, ale imo bardziejsze będą plus tour. Osobiście sobie chwalę dureme oraz produkt konkurencji - continetal travel contact

6. I jeszcze znakeozione przed chwilą: Wyprawowy | rower Cruiser - Gary Fisher | Opis roweru, waxmund

4. wiem ze da rade wystarczy samo zaparcie i na 3.0 oponach by dalo sie zajechac xD (nie no szajba) a i na marginesie ta modliszka z aparatem wymiata xD

5.nie przewidzialem w wydatkach opon wiec wybralem te tansze mam nadzieje ze sie sprawdza.

6.na rower mam ograniczony budzet do 2k wybieralem w tych markach o ktorych slyszalem ze sa stosunkowo tanie co do jakosci.

generalnie jak mialbys wybierac miedzy tymi 2 rowerami?;> to ktory bys wybral?

dzieki wszystkim za wypowiedzi ;D a tobie za poparcie ze na mtb sie tez da :)

Napisano

według mnie ten pierwszy rower jest na pewno tańszy, myślę, że oba są bardzo podobne. Wybierz którego bardziej wolisz jeżeli kupisz zrób w Polsce powiedzmy trasę 100km i zobaczysz czy dobrze ci się jeździ. Takie jest moje zdanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...