sqr Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam. Poszukuje jakiegoś taniego amortyzatora 29". Jeżdzę po górach i kożeniach dość żadko może dwa trzy razy miesięcznie i może jeden albo dwa maratony w ciągu roku. Ogólnie jeżdżę crossem ale pomyślałem że mógłbym zmniejszać skok do 80cm i zrobić rower którym będę poruszał się po mieście ale raz od wielkiego dzwonu będę mógł się wyżyć na górskich szlakach. W związku z tym że MTB to drugożędna funkcja to chciałbym wydać około 300zł. Ważę około 80kg i mam 190 wzrostu. Co myślicie o XCR RL/LO (320zł)? Wystarczy na moje warunki a może coś innego do max 400zł (może być używany)? Ewentualnie przy okazji pytanie: czy rama Scotta sportstera przyjmie 29" około 2.1 czy lepiej zainteresować sie birią sport pro?
nabial Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) najtanszy sensowny amortyzator to powietrzna rs tora z motion control - uzywki w cenach 400-600zl, ewentualnie rst m29, rowniez powietrzny Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez nabial
sqr Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Napisano 3 Kwietnia 2012 Dzięki za odpowiedź. ale hmm. Ciężko o rynek wtórny 29er... jest jeden na allegro ale bez piwotów a ja jeżdżę na v-brakeach więc musi mieć piwoty. M29 przekracza mój budrzet dwukrotnie. Naprawde tańsze amorki nie są godne uwagi nawet na jazdę od święta?
nabial Napisano 3 Kwietnia 2012 Napisano 3 Kwietnia 2012 na moj obraz kryjacy sie pod wyrazeniem 'szlaki gorskie' - nie, chyba, ze mowa o szerokich szutrowkach z okazjonalnymi sekcjami terenowymi, a gory tylko w przewyzszeniach...po prostu taki tani amor nie da sie wyregulowac pod wage, a i duze prawdopodobienstwo, ze szybko zlapie luzy
evo Napisano 5 Kwietnia 2012 Napisano 5 Kwietnia 2012 Jak chcesz, to mogę ci tanio sprzedać Rock Shox Tora 318 Air 29 - 1 rok jeżdżony, bo szybko zamieniłem na inny. Taki jak ten: http://www.team29er.pl/testy/11-rock-shox-tora-318-solo-air-29-tanie-amortyzowanie Waga w okolicy 2,2 kg przy rurze 18 cm jeśli dobrze pamiętam. Generalnie, to mam całego 29er na ramie Felta do sprzedania na XTR. Waga w okolicy 11,5 kg (na innym amorku).
Mentos Napisano 10 Kwietnia 2012 Napisano 10 Kwietnia 2012 "żadkie, kożenie" przekomicznie to wygląda choć sam walę byki A amor jeśli to ma być "na razie" a potem coś lepszego XCR który podałeś wg mnie starczy i chyba lepsze rozwiązanie przy takim założeniu. Sam do małego koła kiedyś kupiłem na tej zasadzie właśnie XCR'a i do takiej sporadycznej jazdy w terenie w zupełności powinien starczyć. Ale fakt mułowaty jest i spodziewać się nie wiadomo czego po nim nie można.
Rekomendowane odpowiedzi