Skocz do zawartości

[Olej hamulcowy]Olej słonecznikowy alternatywą dla oleju mineralnego?

loswiaheros

Rekomendowane odpowiedzi

Wody w oleju napędowym nie powinno być nic, a jeżeli będzie to na dnie przezroczystej butelki plastikowej od razu ją zobaczy i pozbędzie się przelewając do drugiej butelki.

Olej silnikowy SAE 30 to jedna z trzech standardowo wszędzie dostępnych klas olejów silnikowych 30, 40, 50.

A kombinować trzeba żeby mieć pewność że uszczelnienia się nie rozwalą bo wtedy po hamulcach.

Oczywiście że tak, ale mineralny olej hydrauliczny jest znacznie rzadziej spotykany od olejów silnikowych i oleju napędowego.

Ponadto musi dostać jak najniższą klasę lepkości ISO najlepiej 15 w ostateczności 22 lub 32.

Zrób sobie eksperyment i wyjdź na miasto w naszym cywilizowanym kraju i spróbuj kupić mineralny olej hydrauliczny ISO 15

Dzięki za odzew!

Będę próbował dogadać się z kimś w jakimś warsztacie, kto mi pomiesza diesla z mineralnym olejem silnikowym. Mam tylko nadzieję, że nie będę musiał kupić całej 5-o litrowej butli tego drugiego, aby sobie zrobić 100ml mieszanki.

Przy okazji nasuwa mi się kolejne pytanie - czy po zastosowaniu takiej eksperymentalnej mieszanki trzeba jakoś czyścić system przed uzupełnieniem poprawnym olejem mineralnym?

Dam znać, jak wyszło i jeszcze raz dzięki za odzew...

Andrzej

Po pierwsze to nie jest u nas, a u nas kupuję bez problemu olej mineralny HL 32 (tylko po co).

Po drugie ma sytuację awaryjną, olej ma być na dolewkę, nie musi niczego kupować, wystarczy po drodze prosi kogoś po drodze z koparki czy innej maszyny o kilka ml. oleju hydraulicznego, dolewa go do hamulców bez względu na klasę lepkości i to czy olej jest syntetyczny (bardzo wątpliwe żeby akurat był syntetyczny)) , nic sie nie uszkodzi, hamulce będą sprawne, a po dojechaniu do serwisu i tak mu olej wymienią (koniecznie).

Na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż dolewanie oleju słonecznikowego czy zabawa w jakies mieszanki.

Będę próbował dogadać się z kimś w jakimś warsztacie, kto mi pomiesza diesla z mineralnym olejem silnikowym. Mam tylko nadzieję, że nie będę musiał kupić całej 5-o litrowej butli tego drugiego, aby sobie zrobić 100ml mieszanki.

Dobre ale nie do końca, widzę, że lubisz kombinacje .

Dobre ale nie do końca, widzę, że lubisz kombinacje .

Realia polskie a realia laotańskie to dwie różne bajki. Po pierwsze straszna bariera językowa, po drugie tutaj jeżdżą po drogach albo wypasione samochody terenowe albo coś a la "dzik" - ci starsi pamiętają za czasów PRLu. Czegoś z pneumatyką dawno nie widziałem...

Moje spostrzeżenie jest następujące- wdała się tutaj mała kłótnia ala Andrew i leo2 kontra Obes. Sęk w tym aby pomóc koledze z Tajlandii, moją radą jest próbuj wszystkiego co jest możliwe, czyli mieszanka. Wydaje mi się że to będzie najłatwiejsze wyjście. Jeżeli nie widziałeś koparek ^^ hehe. To nie zawracaj sobie tym głowy. Warto podkreślić grubą czcionką że to jest ekstremalna sytuacja i tutaj każde wyjście jest super nie zwracając za bardzo na szczegóły - oprócz uszczelek. Także trzymam kciuki za dokończenie wyprawy w 100% zdrów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...