Stachmaister Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam. Na 2012 rok spełniłem swoje marzenia i zakupiłem Speca Epica nie planuje w najbliższym czasie większych zmian, bo jest nowy i trochę pociągnął z mojej kieszeni Jest w 100% seryjny nie licząc tylnej dętki Rama: Specialized Epic Elite M5 100mm Damper: Futureshock Brain(Fox) Amortyzator: Rock Shox SID RL Stery: Specialized 1.1/8-1.5 Mostek: Specialized XC 31.8 Kierownica: Specialized XC low-rize Chwyty: Specialized lock-on Rocca Hamulec przedni: Avid Elixir R SL 185mm tarcza G3 Clean Sweep Hamulec tylny: Avid Elixir R SL 160mm tarcza G3 Clean Sweep Przerzutka przód:SRAM X.7, 10-speed, S3 direct mount Przerzutka tył: Shimano RD-M980 XTR Shadow, 10-speed, mid cage Manetki: SL-M660-10R SLX, 10-speed, trigger Kaseta: Shimano HG81, 10-speed, 11-36t Łańcuch: KMC X10, 10-speed Korba: SRAM Carbon S-2200, 10-speed XC double, GXP Pedały: Look Quartz Carbon Koło przód -obręcz: DT Swiss 420SL -szprychy: DT Competition 2.0-1.8-2.0 -piasta Specialized Hi Lo disc 28h (DT 370) Koło tył -obręcz DT Swiss 420SL -szprychy DT Competition 2.0-1.8-2.0 -piasta Specialized Hi Lo disc 32h (DT 370) Przednia opona: S-Works "The Captain", 120 TPI, 26x2.0" Tylna opona: S-Works Fast Trak LK, 120 TPI, 26x2.0" Siodło: Specialized BG Phenom Comp Sztyca: Specialized XC 30.9 Waga: 12,2kg (mogłoby być lżej) Mam nadzieje że się podoba:) i zdjęcie epic na piedestale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamo10 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam. Jaki to rocznik ramy jest ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crashbash1 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Fajny sprzęcior w jedynej słusznej kolorystyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 To jest 2011 w tym roku tylko był model Elite kolorystyka jedyna słuszna i niepowtarzalna, występuje tylko w wersji testowej, mało sztuk wyszło, a rowerek mimo że "testowy" niczym się nie różni oprócz koloru:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Waga: 12,2kg (mogłoby być lżej) Fakt, mam styczność z jednym Stumpjumperem FSR w rozm. L który z cięższym oprzętem waży podobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamo10 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Tak też myślałem . Ja dzisiaj kupiłem epica elite tylko pomarańczowo srebrny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Wbrew pozorom nie jest wcale lekko złożony Ciężkie gumy, ciężkie rurki, przyciężkawe koła:) jeden XTR i Sid dużo wagi nie poprawi ale za to radość z jazdy jest nie do opisania, wystarczyłoby że bym moje stare koła z oponami założył i jestem 1 kilo do przodu, ale niestety nie mogę zmienić Co do koloru bardzo się cieszę, że udało mi się akurat ten testowy trafić, bo seria mi się nie podoba, choć pewnie jakbym o nim nie wiedział to wziąłbym jakiś z seryjnych Ale na kolorze się nie jeździ i kamo10 daje sobie rękę uciąć że będziesz bardzo zadowolony. Tylko uważaj bo suport jest dość nisko, a rower wyśmienicie się w zakrętach składa, ja już jeden lot zaliczyłem przez to:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamo10 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Za wiele na razie nie jeździłem ale jedno co mogę powiedzieć to jet to że wygodniejszy niż mój poprzedni i to bez dwóch zdań . Ciekawe czy dzisiaj zasnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 jedyny minus jaki osobiście odczułem to nisko suport, i średnia waga przy takim sprzęcie, reszta jak na razie na +. "Mity" o tych rowerach są prawdziwe Ale trzeba pojeździć żeby uwierzyć ja nie miałem problemów ze spaniem, bo stoi przy łóżku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamo10 Napisano 3 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Teraz czekać aż śnieg zniknie z gór i można śmiało ruszać ,Ja jaką głupote zrobiłem to koszyk i bidon założyłem i wyszło że bidon się nie mieści tzn. kapeczke mało miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 A tego nawet nie sprawdzałem:) bo albo mam bidon w koszulce, albo bukłak w plecaku nawet koszyka nie założyłem, ale z ciekawości muszę sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 4 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Sieta Faka! Ładny Ci on. Na wagę raczej nie zwracałbym aż tak bardzo uwagi. W tym roku złożyłem trochę lżejszy rower niż w tamtym, tak jak Ty FS, ale nie wiem, czy to, że jeździ się na nim przyjemniej jest zasługą niższej masy. Na kołach czuć różnicę-to prawda. Ale czy warto zmieniać resztę sprzętu? Hmm... chyba tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Akurat, koła mam w wadze 1500gr które by mi go trochę odchudziły, al zostawię je dziewczynie bo chce się trochę w maratonach po ścigać to niech ma lżej Ja po prostu zacznę wymieniać części jak się zużyją Może nie jest za lekki, ale frajda z jazdy przednia i tyle w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MonoVan Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Nie braknie Ci skoku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Braknie na pewno Mi już brakuje... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Wg mnie masa jako taka nie ma znaczenia. Ibis, gdy go kupiłem, ważył tyle samo a jeździł fenomenalnie. Gdy schudł prawie 3 kilo nadal jeździł tak samo fenomenalnie, realnych odczuć na plus nie było, odchudzenie było jedynie zaspokojeniem mojej próżności Wymiernie za to dotknęło mojej kieszeni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plan Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Epic zawsze będzie piękny. Gratuluję. Sam mam od wczoraj alu comp 29era. Nawet przez święta nie miałem jak pojeździć...mój z pedałami na razie 12.1 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Przez święta to dopero będziesz mógł pojeździć, chyba, że przeniosłeś się w czasie, ja bym nie czekał na swięta tylko od razu zabrał rower w teren. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plan Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Święta już są chyba? W poniedziałek się wybieram. Dziś byłem daleko od niego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 7 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 Święta to dopiero jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plan Napisano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Święta to dopiero jutro Święto jest jak się nie chodzi do pracy. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Powiem tak, na razie mi skoku nie brakuje jakby co wymienie się z kumplem na ładne 150/150 włoskie MDE Za to pozyczyłem sobie na testy od niego sztyce regulowana Blacx-a i stwierdzam że bardzo fajny gadżet przybyło 200gr ale w terenie na duży plus Co do wagi, na tym cięzkim epicu jeżdze szybciej niż na lżejszym sztywniaku Kusi 29er jak nie wytrzymam to na przyszły rok będzie Epic 29 comp carbon lub jak skoku będzie mało to stumpjumper FSR 29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 12 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Przecież nie jesteś na tyle wysoki żebyś potrzebował 29er. Mi tam nawet w Stumpjumperze FSR regulowana sztyca nie jest potrzebna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 12 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 W 29er już niestety nie chodzi o sam wzrost, inny komfort jazdy, inna przyczepność kół, mozliwośc pokonywania większych przeszkód, miałem już okazje popróbować rózne warianty i fajnie to się sprawdza, a większośc 29er jest już tak samo zwrotna jak 26 to dlaczego sobie nie polepszyć, pracuje w sklepie Speca to mam okazje potestować A co do sztycy, mam ja na testach, nie kupiłem jej A za "te pieniądze" to i w epicu sie sprawdza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jergus Napisano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 14 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 Ja wsiadłem na Stumpjumpera FSR 29" i wcale nie jestem przekonany, że bardziej mi odpowiada niż 26", a sztyca wala się w piwnicy wcale mnie do niej nie ciągnie Ale jeśli "na próbę" to potestować można ... gdzie te czasy kiedy wystarczał Ci Rockrider 15" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Stachmaister
Witam. Na 2012 rok spełniłem swoje marzenia i zakupiłem Speca Epica nie planuje w najbliższym czasie większych zmian, bo jest nowy i trochę pociągnął z mojej kieszeni Jest w 100% seryjny nie licząc tylnej dętki
Rama: Specialized Epic Elite M5 100mm
Damper: Futureshock Brain(Fox)
Amortyzator: Rock Shox SID RL
Stery: Specialized 1.1/8-1.5
Mostek: Specialized XC 31.8
Kierownica: Specialized XC low-rize
Chwyty: Specialized lock-on Rocca
Hamulec przedni: Avid Elixir R SL 185mm tarcza G3 Clean Sweep
Hamulec tylny: Avid Elixir R SL 160mm tarcza G3 Clean Sweep
Przerzutka przód:SRAM X.7, 10-speed, S3 direct mount
Przerzutka tył: Shimano RD-M980 XTR Shadow, 10-speed, mid cage
Manetki: SL-M660-10R SLX, 10-speed, trigger
Kaseta: Shimano HG81, 10-speed, 11-36t
Łańcuch: KMC X10, 10-speed
Korba: SRAM Carbon S-2200, 10-speed XC double, GXP
Pedały: Look Quartz Carbon
Koło przód
-obręcz: DT Swiss 420SL
-szprychy: DT Competition 2.0-1.8-2.0
-piasta Specialized Hi Lo disc 28h (DT 370)
Koło tył
-obręcz DT Swiss 420SL
-szprychy DT Competition 2.0-1.8-2.0
-piasta Specialized Hi Lo disc 32h (DT 370)
Przednia opona: S-Works "The Captain", 120 TPI, 26x2.0"
Tylna opona: S-Works Fast Trak LK, 120 TPI, 26x2.0"
Siodło: Specialized BG Phenom Comp
Sztyca: Specialized XC 30.9
Waga: 12,2kg (mogłoby być lżej)
Mam nadzieje że się podoba:)
i zdjęcie epic na piedestale
46 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.