Skocz do zawartości
  • 0

[Rower] Specialized epic elite

Stachmaister

Pytanie

Witam. Na 2012 rok spełniłem swoje marzenia i zakupiłem Speca Epica :) nie planuje w najbliższym czasie większych zmian, bo jest nowy i trochę pociągnął z mojej kieszeni :) Jest w 100% seryjny nie licząc tylnej dętki :)

Rama: Specialized Epic Elite M5 100mm

Damper: Futureshock Brain(Fox)

Amortyzator: Rock Shox SID RL

Stery: Specialized 1.1/8-1.5

Mostek: Specialized XC 31.8

Kierownica: Specialized XC low-rize

Chwyty: Specialized lock-on Rocca

Hamulec przedni: Avid Elixir R SL 185mm tarcza G3 Clean Sweep

Hamulec tylny: Avid Elixir R SL 160mm tarcza G3 Clean Sweep

Przerzutka przód:SRAM X.7, 10-speed, S3 direct mount

Przerzutka tył: Shimano RD-M980 XTR Shadow, 10-speed, mid cage

Manetki: SL-M660-10R SLX, 10-speed, trigger

Kaseta: Shimano HG81, 10-speed, 11-36t

Łańcuch: KMC X10, 10-speed

Korba: SRAM Carbon S-2200, 10-speed XC double, GXP

Pedały: Look Quartz Carbon

Koło przód

-obręcz: DT Swiss 420SL

-szprychy: DT Competition 2.0-1.8-2.0

-piasta Specialized Hi Lo disc 28h (DT 370)

Koło tył

-obręcz DT Swiss 420SL

-szprychy DT Competition 2.0-1.8-2.0

-piasta Specialized Hi Lo disc 32h (DT 370)

Przednia opona: S-Works "The Captain", 120 TPI, 26x2.0"

Tylna opona: S-Works Fast Trak LK, 120 TPI, 26x2.0"

Siodło: Specialized BG Phenom Comp

Sztyca: Specialized XC 30.9

Waga: 12,2kg (mogłoby być lżej)

Mam nadzieje że się podoba:)

i zdjęcie epic na piedestale :)

77cb05199cd1cebem.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

Wbrew pozorom nie jest wcale lekko złożony :) Ciężkie gumy, ciężkie rurki, przyciężkawe koła:) jeden XTR i Sid dużo wagi nie poprawi :thumbsup: ale za to radość z jazdy jest nie do opisania, wystarczyłoby że bym moje stare koła z oponami założył i jestem 1 kilo do przodu, ale niestety nie mogę zmienić :whistling:

Co do koloru bardzo się cieszę, że udało mi się akurat ten testowy trafić, bo seria mi się nie podoba, choć pewnie jakbym o nim nie wiedział to wziąłbym jakiś z seryjnych :) Ale na kolorze się nie jeździ i kamo10 daje sobie rękę uciąć że będziesz bardzo zadowolony. Tylko uważaj bo suport jest dość nisko, a rower wyśmienicie się w zakrętach składa, ja już jeden lot zaliczyłem przez to:)

Sieta Faka!

Ładny Ci on. Na wagę raczej nie zwracałbym aż tak bardzo uwagi. W tym roku złożyłem trochę lżejszy rower niż w tamtym, tak jak Ty FS, ale nie wiem, czy to, że jeździ się na nim przyjemniej jest zasługą niższej masy.

Na kołach czuć różnicę-to prawda. Ale czy warto zmieniać resztę sprzętu? Hmm... chyba tak :D

Akurat, koła mam w wadze 1500gr które by mi go trochę odchudziły, al zostawię je dziewczynie bo chce się trochę w maratonach po ścigać to niech ma lżej :) Ja po prostu zacznę wymieniać części jak się zużyją :) Może nie jest za lekki, ale frajda z jazdy przednia i tyle w tym temacie :)

Wg mnie masa jako taka nie ma znaczenia. Ibis, gdy go kupiłem, ważył tyle samo a jeździł fenomenalnie. Gdy schudł prawie 3 kilo nadal jeździł tak samo fenomenalnie, realnych odczuć na plus nie było, odchudzenie było jedynie zaspokojeniem mojej próżności :) Wymiernie za to dotknęło mojej kieszeni. :)

Powiem tak, na razie mi skoku nie brakuje :) jakby co wymienie się z kumplem na ładne 150/150 włoskie MDE :) Za to pozyczyłem sobie na testy od niego sztyce regulowana Blacx-a i stwierdzam że bardzo fajny gadżet przybyło 200gr ale w terenie na duży plus :) Co do wagi, na tym cięzkim epicu jeżdze szybciej niż na lżejszym sztywniaku :) Kusi 29er jak nie wytrzymam to na przyszły rok będzie Epic 29 comp carbon lub jak skoku będzie mało to stumpjumper FSR 29

W 29er już niestety nie chodzi o sam wzrost, inny komfort jazdy, inna przyczepność kół, mozliwośc pokonywania większych przeszkód, miałem już okazje popróbować rózne warianty i fajnie to się sprawdza, a większośc 29er jest już tak samo zwrotna jak 26 to dlaczego sobie nie polepszyć, pracuje w sklepie Speca to mam okazje potestować :) A co do sztycy, mam ja na testach, nie kupiłem jej :icon_wink: A za "te pieniądze" to i w epicu sie sprawdza :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...