Stachmaister Napisano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam. Na 2012 rok spełniłem swoje marzenia i zakupiłem Speca Epica nie planuje w najbliższym czasie większych zmian, bo jest nowy i trochę pociągnął z mojej kieszeni Jest w 100% seryjny nie licząc tylnej dętki Rama: Specialized Epic Elite M5 100mm Damper: Futureshock Brain(Fox) Amortyzator: Rock Shox SID RL Stery: Specialized 1.1/8-1.5 Mostek: Specialized XC 31.8 Kierownica: Specialized XC low-rize Chwyty: Specialized lock-on Rocca Hamulec przedni: Avid Elixir R SL 185mm tarcza G3 Clean Sweep Hamulec tylny: Avid Elixir R SL 160mm tarcza G3 Clean Sweep Przerzutka przód:SRAM X.7, 10-speed, S3 direct mount Przerzutka tył: Shimano RD-M980 XTR Shadow, 10-speed, mid cage Manetki: SL-M660-10R SLX, 10-speed, trigger Kaseta: Shimano HG81, 10-speed, 11-36t Łańcuch: KMC X10, 10-speed Korba: SRAM Carbon S-2200, 10-speed XC double, GXP Pedały: Look Quartz Carbon Koło przód -obręcz: DT Swiss 420SL -szprychy: DT Competition 2.0-1.8-2.0 -piasta Specialized Hi Lo disc 28h (DT 370) Koło tył -obręcz DT Swiss 420SL -szprychy DT Competition 2.0-1.8-2.0 -piasta Specialized Hi Lo disc 32h (DT 370) Przednia opona: S-Works "The Captain", 120 TPI, 26x2.0" Tylna opona: S-Works Fast Trak LK, 120 TPI, 26x2.0" Siodło: Specialized BG Phenom Comp Sztyca: Specialized XC 30.9 Waga: 12,2kg (mogłoby być lżej) Mam nadzieje że się podoba:) i zdjęcie epic na piedestale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 15 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Ładny sprzęt też na taki polowałem ale zmieniłem zdanie i teraz szukam stumpjumpera. Zastanawiam się tylko czy dopłacać do takiego z brainem;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2012 Apetyt rośnie w miarę jedzenia, ale rockrider-a będę zawsze bardzo miło wspominał, dał mi wiele radości:) Ale Epic daje jeszcze więcej, choć jeszcze potrzeba czasu, aż go dobrze zestroje. Pierwszy Maraton we Wrocku zaliczony, sprzęt przetestowany i zawiodłem się na 3 rzeczach:) 1. SID (w błocie się usztywnił i chciał mi ręce wyrwać) 2. Manetka SLX 10s( zapchała się i trochę czasu zajeło odepchanie;p) 3. Najgorszy!!! Mój orgaznizm:)(zajechany) Oprócz tych 3 rzeczy to rewelacja, przyspiesza, że, aż zabiera siodełko z pod tyłka, podjeżdża wszędzie i zawieszenie dla mnie ideał. A i sztyca na BM we Wrocławiu ułatwiła kilka razy życie;p Ładny sprzęt też na taki polowałem ale zmieniłem zdanie i teraz szukam stumpjumpera. Zastanawiam się tylko czy dopłacać do takiego z brainem;) Brain daje w moim odczuciu bardzo dużo inaczej FSR to taka trochę kanapa(ale stumjumper to nie jest przecież XC), mamy na sklepie stumjumpera tego starszego testowego 120mm skoku z talasem 100/120/140 rower bardzo fajnie się prowadzi, taki typowy ścieżkowiec i te 120mm w rzeczywistości daje odczucie jakby miał 140/150 przy moim epicu Jeżeli masz nadmiar kasy szukaj braina zawsze można go wyłączyć lub mogę spojrzeć jutro w system sprawdzić co tam ciekawego w specu zostało (ale to daj wiadomość na prv, nie będę reklamy sklepu robił) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 26 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Co do wcześniejszych roważań na temat 29erów. Jedno jest pewne jest szybszy i to dużo. Po ostatniej jeździe z kumplem którego na 26 objeżdzałem bez problemu. Gdy teraz sie przesiadł na 29 to ledwo się go trzymam. Fakt przyspiesza gorzej ale prędkości przelotowe są wyższe. Jak bede miał pewność co do reszty atutów, to jest duża szansa, że na przyszły rok będzie Epic 29 Ale wyjdzie w praniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ProCombat Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Epic zawsze będzie piękny mi trochę brakowałoby skoku jak bym miał taki rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Ja jednak też już mam epica (ekspert) ale stary model z 2008r. muszę mu szczelić kilka fotek i też opisać na forum. Okazja była ale muszę się jeszcze wybulić na wysyłkę dampera z brainem do pragi tylko to po majówce bo teraz jeżdżę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2012 Dlaczego chcesz wysłać do Pragi?? Na serwis?? Polski dystrybutor Specialized Polska też robi przeglady brainów Także szkoda od razu wysyłać do Pragi W Specu we warszawie pracują bardzo fajni ludzie też przeserwisują i doradzą Gratuluje Epica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 7 Maja 2012 Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 Kilka serwisów robi brainy - Airbike w Wawie, Vario-bike w krakowie (do nich nie umiem się dodzwonić), ale pytałem w dwóch oficjalnych salonach Speca i doradzano mi wysyłkę do Pragi - podobno jest taniej i lepiej od Polskiego serwisu w Warszawie. Poza tym w Pradze są 2 serwisy które mają certyfikat specialized do wykonywania tych napraw. W Polsce takich certyfikatów nie ma nikt = pan Mietek rozbierze napluje do braina i jakoś to będzie chodzić na takim smarowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rauf Napisano 7 Maja 2012 Udostępnij Napisano 7 Maja 2012 W Polsce takich certyfikatów nie ma nikt = pan Mietek rozbierze napluje do braina i jakoś to będzie chodzić na takim smarowaniu. Ale widziałeś to, czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 8 Maja 2012 Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Nie widziałem - sam szukam serwisu który podejmie się zrobienia braina taniej niż autoryzowany serwis w Czechach i zrobi to porządnie. Na stronie speca po prostu Praga to najbliższy certyfikowany serwis. Koszt z przesyłką to 500zł, a w Polsce udało mi się znaleźć puki co za 400zł co jest dla mnie średnio okazyjne bo już wolę dopłacić jeszcze stówkę i mieć pewność profesjonalnego serwisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 9 Maja 2012 Udostępnij Napisano 9 Maja 2012 Dzisiaj dostałem odpowiedź od serwisu w Pradze - 280zł za zrobienie dampera z brainem + 100zł za demontaż z ramy, pakowanie i wysyłkę. Ramy i tak im nie wyślę więc może jeszcze idzie coś z ceny zejść. Jutro będę się orientował ile chce za serwis Wawa ale wątpię, żeby miało być taniej. Słyszałem, że w Krakowie też poza vario-bike z którym strasznie ciężko się skontaktować jest jakiś sklep speca i mają serwis który też robi te dampery ale nie wiem który tym bardziej, że nawet ten w Wawie własciwie nie sposób znaleźć - udało mi się przez Airbike który im posyła te dampery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rauf Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Dzisiaj dostałem odpowiedź od serwisu w Pradze - 280zł za zrobienie dampera z brainem + 100zł za demontaż z ramy, pakowanie i wysyłkę. Ramy i tak im nie wyślę więc może jeszcze idzie coś z ceny zejść. Jutro będę się orientował ile chce za serwis Wawa ale wątpię, żeby miało być taniej. Słyszałem, że w Krakowie też poza vario-bike z którym strasznie ciężko się skontaktować jest jakiś sklep speca i mają serwis który też robi te dampery ale nie wiem który tym bardziej, że nawet ten w Wawie własciwie nie sposób znaleźć - udało mi się przez Airbike który im posyła te dampery. Chyba nie rozumiem, to jakaś wiedza tajemna? Dystrybutor speca nie chce Ci powiedzieć kto serwisuje ich sprzęt?? Pytam, bo w Airbike'u zwykle serwisuję i nigdy nie musiałem kombinować przy takiej procedurze. Oddaję, naprawiają lub wysyłają do odpowiedniego serwisu i dzwonią jak do odbioru... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 10 Maja 2012 Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 No dla mnie to też jest dziwne - wejdź na stronę http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCDealerLoc.jsp i spróbuj znaleźć w Polsce serwis w którym robią braina. Pytałem w Airbike i dali mi adres http://www.pkt.pl/s/warszawa/3141510/specialized_estern_europe_sro.html - nie potrafię tego znaleźć na stronie speca więc trochę to dziwne. Poza tym dostałem odpowiedź od Proshox, że nie mają części więc go nie zrobią. Za to serwis w Poznaniu powiedział że za 380zł może zrobić ten damper i chyba do nich wyślę bo jak co się dogadam w swoim języku:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Jutro zadzwonie bezpośrednio do gościa ze Spec Poland na komóre i Ci się dowiem czy robią, jak robią i za ile Jak byłem na szkoleniach to mówili że naprawiają brainy Jutro jak się dowiem to napisze Nie ma opisane Spec Poland bo tak naprawdę to jest tylko biuro i "serwis" w Warszawie. Towar przychodzi bezpośrednio z Pragi. Co do strony która podałeś i certyfikatów serwisu. Jedyną opcją w wyszukiwarce z certyfikatem jest BG Fit Technican ale to nie jest serwis, tylko certyfikowany technik Body Geometry Fitting, nie myląc z BG FIT Center które zajmuje się ustalanie pozycji na rowerze:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 11 Maja 2012 Udostępnij Napisano 11 Maja 2012 Jeśli dojdziesz do tego gdzie można wysłać to też będę zainteresowany (na przyszłość), z tego co wiem to dystrybutorzy wysyłają Brainy do Czech . Wątpię żeby jakiś nie autoryzowany serwis u nas miał części do zaworu bezwładnościowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 12 Maja 2012 Udostępnij Napisano 12 Maja 2012 Części może nie ale olej i uszczelki to nie jest jakiś straszny kłopot. Raczej wyślę do Poznania - u mnie brain przestał działać i właściwie na full firm działa tak jak na soft. Pisałem o tym i serwis powiedział, że nie ma problemu wszystko będzie działać cacy. Jest jeszcze opcja z vario-bike bo mam bliżej do Krakowa i podjadę tam za jakiś czas bo dodzwonić się do nich nie da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 u mnie brain przestał działać i właściwie na full firm działa tak jak na soft. No i tu się kłania zawór bezwładnościowy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
edi7777 Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Gdyby działał to pewnie bym go do serwisu nie oddawał za taką kasę Dlatego pytałem co robią przy serwisie i dostałem odpowiedź, że brain i damper będą w pełni sprawne. Serwis obejmuje wymianę uszczelek, oleju i ogólne czyszczenie. Jak stracisz olej z braina albo się zapowietrzy to logiczne, że nie będzie dobrze działać ale to raczej nie wymaga wymiany w nim części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 13 Maja 2012 Udostępnij Napisano 13 Maja 2012 Nie wiem co stało się w Twoim Brainie i serwis też jak na razie nie wie, jeśli to kwestia oleju a serwis zrobi to OK., ale ja bym na ich miejscu nie zapewniał przed rozbiórką ... co do uszczelek, nikt specjalnie dla Speca uszczelek nie robi, więc przynajmniej na 99% da się dobrać coś z przemysłowych ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 17 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Sorry że dopiero teraz we Stolycy też robią braina a konkretnie w Specu. Nawet się teraz dogadali, że będą robić serwisy gwarancyjne nowych RS z mini-brainem, bo do tej pory oni robili braina a Harfa reszte Co do ceny nie dostałem konkretnej informacji, bo sam nie wiedziałem jaki objawy podać czy poprostu przegląd podstawowy. Jak na razie odpukać mój brain działa wysmienicie za to Sid poszedł na gwarancji na serwis. Rozumiem że SID jest wyczynowcem, ale SR XCR jest bardziej czuły także chyba coś nie tak, mój wybierał tylko cegłówki i ręce urywał Mam nadzieje, że szanowni Harfiarze będą go trzymac krócej niż Rebe kumpla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Obes Napisano 17 Maja 2012 Udostępnij Napisano 17 Maja 2012 Ale gdzie w Specu, podaj kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stachmaister Napisano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2012 Jagielska 42E, 02-886 Warszawa tel. 22 644 50 76, www.specialized.com , polska@specialized.com Numer jest do biura, ale powinni udzielić wszystkich informacji. Komórki nie podam, nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Stachmaister
Witam. Na 2012 rok spełniłem swoje marzenia i zakupiłem Speca Epica nie planuje w najbliższym czasie większych zmian, bo jest nowy i trochę pociągnął z mojej kieszeni Jest w 100% seryjny nie licząc tylnej dętki
Rama: Specialized Epic Elite M5 100mm
Damper: Futureshock Brain(Fox)
Amortyzator: Rock Shox SID RL
Stery: Specialized 1.1/8-1.5
Mostek: Specialized XC 31.8
Kierownica: Specialized XC low-rize
Chwyty: Specialized lock-on Rocca
Hamulec przedni: Avid Elixir R SL 185mm tarcza G3 Clean Sweep
Hamulec tylny: Avid Elixir R SL 160mm tarcza G3 Clean Sweep
Przerzutka przód:SRAM X.7, 10-speed, S3 direct mount
Przerzutka tył: Shimano RD-M980 XTR Shadow, 10-speed, mid cage
Manetki: SL-M660-10R SLX, 10-speed, trigger
Kaseta: Shimano HG81, 10-speed, 11-36t
Łańcuch: KMC X10, 10-speed
Korba: SRAM Carbon S-2200, 10-speed XC double, GXP
Pedały: Look Quartz Carbon
Koło przód
-obręcz: DT Swiss 420SL
-szprychy: DT Competition 2.0-1.8-2.0
-piasta Specialized Hi Lo disc 28h (DT 370)
Koło tył
-obręcz DT Swiss 420SL
-szprychy DT Competition 2.0-1.8-2.0
-piasta Specialized Hi Lo disc 32h (DT 370)
Przednia opona: S-Works "The Captain", 120 TPI, 26x2.0"
Tylna opona: S-Works Fast Trak LK, 120 TPI, 26x2.0"
Siodło: Specialized BG Phenom Comp
Sztyca: Specialized XC 30.9
Waga: 12,2kg (mogłoby być lżej)
Mam nadzieje że się podoba:)
i zdjęcie epic na piedestale
46 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.